Artikkelen er hentet fra www.famlab.no
Selv i vårt lille og forholdsvis homogene land, fins det noen familier som fungerer (og ikke fungerer) på et utall forskjellige vis, og ut fra svært ulike normer og verdier, og slik kommer det forhåpentligvis til å fortsette å være. Hvis vi så skal se på noen generelle prinsipper for lederskap. Må vi på en måte se bort fra disse forskjellene på innholdssiden. (I noen familier skal man ta av seg skoene før man går inn i huset, i andre henger man seg ikke opp i slike detaljer. I noen familier har barna fast leggetid, i andre klarer man seg fint uten – og så videre). Disse prinsippene er viktige for familien, men har ingen betydning for kvaliteten av de voksnes lederskap.
Ulikhet
”Vi står sterke sammen!”, ”Det er viktig at foreldrene er enige om oppdragelsen”, ”Det spiller ingen rolle når vi aldri klarer å bli enige”. I disse og mange andre sammenhenger hører vi ofte at det er viktig at vi er enige, og det er et prinsipp jeg gjerne vil nyansere litt her.
Det er ofte gode grunner til at vi som voksne blir kjæreste med en som har en annerledes måte å forholde seg til livet på. Denne ulikheten er samtidig forholdets vesentligste konfliktstoff og dets største ressurs. De to voksne vil i mange situasjoner ha forskjellige verdier, normer og personlige erfaringer, som ikke alltid oppleves like verdifulle for deres nye familie. Noen av disse kjenner en hos seg selv og den andre, men de fleste dukker opp etter hvert som utfordringene melder seg.
På toppen av dette kommer det faktum at mange av disse normene, verdiene og erfaringene fungerer delvis automatisk (eller ”ubevisste” i oss. Vi har hatt dem så lenge at vi egentlig aldri har satt spørsmålstegn ved dem, analysert dem, snakket med hverandre om dem, forkastet noen og finpusset på andre.