FødselFødselens faserEr det kynnere eller rier?

Er det kynnere eller rier?

Magen strammer seg. Men er det falsk alarm eller faktisk rier denne gangen? Mange er i tvil i begynnelsen av fødselen. Foto: Stock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 160772
Når er det kynnere og når er det rier? Dette kan være vanskelig å vite forskjell på – særlig når man ikke har opplevd det før. Her forklarer jordmor Ragna T. Larsen forskjellen.

Nylig tok jeg telefonen da en førstegangsfødende ringte inn. Hun hadde kjent «noe» i kroppen de siste timene, og lurte på om det kunne være rier.

Med én gang tenker jeg da at det sannsynligvis IKKE er rier. For så lenge man lurer eller er i tvil, er det nemlig veldig lite sannsynlig at det er skikkelige rier.

Jordmor spør mer om sammentrekningene

Vi spør likevel alltid om flere ting for å finne ut mer: Når begynte du å kjenne dette? Har du kjent dette før? Er det noe system på de sammentrekningene som kommer og går? Hvor ofte kjenner du dem? Hvor lang tid varer den enkelte sammentrekningen? Hvor kjenner du mest? Hvordan er styrken, og har den forandret seg siden dette begynte? Har det kommet tegningsblødning eller slim?

Min erfaring er at den store forskjellen på kynnere og rier er som følgende: Rier bygger seg opp i styrke over tid – det gjør ikke kynnere!

Intensiteten er den avgjørende faktoren

Men kynnere kan godt bli regelmessige. Kynnere kan godt holde på noen timer, særlig om kveldene. Kynnere kan være ubehagelige og murre litt, spesielt når du nærmer seg termin. Men som sagt holder kynnere seg vanligvis på samme styrkenivå over tid. Så er du litt i tvil, er det en god idé å avvente litt og se hvordan intensiteten i sammentrekningene utvikler seg.

Noen ganger kan kynnere utvikle seg til rier, og kraftige kynnere er også ofte med på å modne livmorhalsen på slutten av svangerskapet. Så det er egentlig bare bra med disse øvelsesriene som kynnere jo egentlig er.

Kynnere påvirker vanligvis ikke åpningen

Livmoren er en stor hulmuskel som er helt utenfor viljens kontroll. Som andre muskler i kroppen, kan den trekke seg sammen, og det er nettopp det som skjer både under kynnere og rier. Hele muskelen trekker seg sammen, og magen kjennes ganske så hard. Under kynnerne skjer det vanligvis ikke særlig med mormunnsåpningen, mens det under skikkelige rier åpner seg litt etter litt.

Ønsker du å komme inn for en sjekk – så si det!

Uansett er det viktig at du kjenner deg trygg når du er hjemme. Du er alltid velkommen til å ringe inn til oss, og ofte kan en del spørsmål og usikkerhet klareres på telefonen. Og hvis du uansett ønsker å komme inn for en sjekk, så bare si det når du ringer inn – at det egentlig er derfor du ringer. Så hvis det bare er kynnere, og du ikke er i fødsel, kan du jo bare reise hjem igjen!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: