GravidBarnet i magenHva forteller magestørrelsen om babyens størrelse?

Hva forteller magestørrelsen om babyens størrelse?

Gravidmager kommer i alle størrelser og fasonger, og sier ikke alltid så mye om størrelsen på babyen inni den. Det er lite hensiktsmessig å sammenligne seg med andre gravide. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 75605
Hvor mange gravide har ikke fått bemerkninger om magen? At den er stor eller liten? Venter du tvillinger? Du er vel snart til termin? Er du sikker på at barnet vokser som det skal?

Som jeg tidligere har skrevet et blogginnlegg om, er det mange som mener mye om gravide mager, og noen ganger kan det kanskje bli litt mye.

Det er nemlig ikke sånn at du uten videre kan se på en mage om barnet er stort eller lite – fordi det er flere ting som påvirker magestørrelsen!

Vet ikke hvor stor magen er før jeg har kjent på den
Som jordmor kan jeg også se på en mage, og tenke at magen er liten eller stor, men det er først når jeg har fått kjent på magen, og snakket med mor, at jeg kan få et bedre bilde av hvor stor eller liten den egentlig er.

Gravide er like ulike i størrelse som vi kvinner ellers. Noen er i utgangspunktet tynne og slanke, noen har kanskje litt mer underhudsfett eller er ganske kraftige før de blir gravide, noen er små av vekst mens andre er lange i kroppen. Dette påvirker definitivt hvordan vi bærer våre mager/barn. Noen har mye kropp å fordele ekstra vekt og mage på, mens andre er små og har ikke så mye plass til magen.

Genene bestemmer mye
Vi har alle også en gen-pool med oss i sekken, som er med og påvirker hvor store barna våre blir. Generelt kan en si at barnets vekt ofte ligner mors fødselsvekt, men ikke alltid. Det er derfor veldig viktig at når en er til kontroll hos jordmor eller lege, at avvik fra det som synes å være normalt for den enkelte kvinne følges ekstra opp.

Jeg vet at i min familie føder vi store barn - det er min genetiske gen-pool. For en annen kvinne vil det kanskje være motsatt.

Kjenner på magen på svangerskapskontrollene
Når vi kjenner på magen ved en svangerskapskontroll, kjenner vi etter flere ting, spesielt når kvinnen har kommet godt inn i 3. trimester. Vi kjenner selvsagt på leie – ligger hodet eller setet ned, og er det festet eller bevegelig? Hvor ligger babyen med ryggen – til høyre eller venstre side? Kjennes babyen stor eller liten ut? Det er selvsagt ikke lett å avgjøre det eksakt, men en følelse kan en få.

Er der mye fostervann i magen? Sammen med et sf-mål, der en måler fra toppen av pubisbeinet til toppen av livmoren – kan en gjøre seg opp en mening om dette er et normalt stort barn som vokser fint, om det er et lite barn som bør følges ekstra nøye opp, eller om det er et barn som virker større enn normalt.

Vi vil selvsagt spørre kvinnen om hun kjenner godt med liv, om barnet følger sitt mønster i magen. Det forteller oss også noe om hvordan barnet har det.

Mange faktorer påvirker fosterets og magens størrelse
Det er derfor mange ting som påvirker hvor store barn vi får. Er vi selv genetisk små eller store? Har vi et greit kosthold som gravide? Har vi noen sykdommer eller er vi friske gravide? Røyker eller snuser vi?

Alle disse faktorene påvirker altså svangerskapets utvikling, og hvor godt barnet har det i magen – og i en del tilfeller størrelsen på magen.

Ikke sammenlign din mage med andres
Mange gravide sammenligner seg nok med andre gravide – hvor stor er magen min kontra andres. Som sagt – det har liten hensikt. Du vet kanskje ikke noe om hennes forutsetninger i det hele tatt, og så bekymrer du deg unødvendig.

Din jobb blir å optimalisere din egen helse, ta godt vare på deg og din baby – så får andre gravide gjøre det samme.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: