BloggHvordan vet man hvor lang tid fødselen kommer til å ta?

Hvordan vet man hvor lang tid fødselen kommer til å ta?

Klarer du å ha troen på at kroppen din klarer dette? Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 33006

Uten å si at det ALLTID er sånn, vet man at det er en del genetikk i fødsel. Kanskje kan det være greit å høre med mor eller søster hvordan deres første fødsel var? Mange ganger kan en se at det stemmer ganske godt, men ikke alltid. Unntakene finnes alltid!

Mange gravide tenker nok en del på hvordan fødselen deres kommer til å bli. Om den kommer til å være kjapt overstått, eller ta mange timer. Hvordan kan en vite på forhånd hvordan fødselen vil bli? Og kan man i det hele tatt vite noe om dette?

Kan gå mye bedre enn man tror
Jeg husker fortsatt en dame fra mange år tilbake. Det var bare kompliserte fødsler i familien hennes. De hadde smale bekken og de fleste ble forløst med keisersnitt. Hun var litt bekymret for hvordan det ville gå med henne.

Første gangen fikk hun en baby som la seg med ansiktet ned. Babyen kunne ikke fødes, og det ble altså keisersnitt på full åpning. Hun var veldig lei seg for at det ble sånn. Neste gang hun skulle føde var hun derfor rimelig spent. Det viste seg at den fødselen ble helt annerledes!

Barnet ble født i vann. Det var en nydelig og rask fødsel. Hun hadde altså ikke smalt bekken slik moren og søsteren hadde. Det var barnets innstilling i bekkenet som gjorde at den første fødselen ikke gikk helt etter planen – selv om hun gjorde alt riktig.

Jeg tror mange kvinner bruker alt for mye energi på å bekymre seg for alt som KAN skje. Det er ingen som kan se inn i glasskulen og si hvordan din fødsel vil bli. Men vi vet altså noe om hva som kan påvirke fremgangen i fødsel.

Barnets innstilling i bekkenet er viktig. Helst bør barnet ligge med bakhodet ned i bekkenet, for da er hodediameteren minst, og størst sjanse for at fødselen går fint framover.

Riene er nesten det aller viktigste. Er de kraftige og gode, eller korte og uregelmessige? Rienes intensitet og legde påvirker fødselsforløpet. Det sier seg selv at når riene er lange og kraftige, så gjør de en bedre jobb, enn de korte og mindre intense. En av jordmorens oppgaver, er å passe på at riene er kraftige nok til at fødselen går fint framover.

Kvinner som har spist og drukket godt, og kanskje også har hatt mulighet for å hvile seg litt, har et bedre utgangspunkt for rask framgang i fødselen. Da vil livmoren ha nok energi til å lage kraftige rier.

En avslappet kropp gjør fødselsforløpet lettere. Jo mindre en holder igjen, jo bedre er det. Det er snakk om å kjøre med håndbrekket nede, eller sette kroppen i frigir! Er du avslapet, får kroppen jobbe maksimalt, med minst mulig adrenalin i blodet. Riene oppleves heller ikke så ubehagelige når kroppen er avslappet. Pusten er det viktigste redskapet for å slappe av i kroppen.

En trygg mor, far og jordmor er også viktig. Samarbeidet mellom paret og jordmor er viktig for at mor skal kunne jobbe fokusert og avslappet. Vi kan faktisk se noen ganger at skifte av jordmor er det som skal til for at fødselsforløpet skal gå framover!

En fødsel er så individuell og kan påvirkes av så mange ting, at det kan være vanskelig å anslå hvor lang tid den vil ta. Det viktigste du som fødende kan gjøre, er å ha tro på at kroppen din kan føde. Og at du vil få den hjelpen du trenger for å komme godt i mål. For det gjør du! Ingen har forblitt gravid. Heldigvis!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: