BloggModningsakupunktur før fødsel

Modningsakupunktur før fødsel

Det er ingen kjente, alvorlige bivirkninger ved akupunktur. Men akupunktør er ikke en beskyttet tittel, så det kan være lurt å sjekke opp om akupunktøren du eventuelt oppsøker har en skikkelig utdannelse. Foto: Ragna T. Larsen
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 41669
Flere har god virkning av akupunktur som smertelindring under fødselen. Men behandling med de små nålene kan også hjelpe FØR fødselen. Akupunktur kan nemlig modne livmorhalsen.

I langt over ti år har vi i Mamastork jobbet med det vi kaller modningsakupunktur eller fødselsforberedende akupunktur. Utdannelsen har vi fra Akupunkturhøyskolen i Oslo, og det er ikke mange dager på kontoret vi ikke setter nåler og jobber med akupunkturen. Det virker som om akupunktur på en måte har blitt ‘stuereint’ og ikke lenger oppfattes som så alternativt, og det er kjempebra!

Brukes både mot slutten av svangerskap og i fødsel
Som jordmor oppleves akupunkturen som et veldig fint og anvendelig verktøy på veldig mange områder. Vi bruker akupunktur i slutten av svangerskapet for å modne livmorhalsen frem mot fødselen – mer om det om en liten stund. Men vi bruker det også ganske ofte når vi er med dere i fødsel. Her kan det handle om å bruke akupunktur som smertelindring, som hjelp til avspenning, for å stimulere til bedre rier, for å øke energien hos den fødende, for å hjelpe hodet til babyen lenger ned i bekkenet, for å forebygge rifter, for å gi bedre trykketrang/pressrier og sikkert enda flere ting.

Gjør livmorhalsen klar til fødsel
Men i dag skal det handle mest om modningsakupunktur. Det ligger nesten i ordet MODNINGSakupunktur. Målet er å modne kroppen, eller nærmere sagt livmorhalsen, før fødselen setter i gang. Vanligvis er en umoden livmorhals cirka 4 centimeter lang. Den er helt fast i konsistensen, som nesetippen. Den er lukket og ligger bakover aller innerst i skjeden. Og den skal være umoden hele svangerskapet – det er jo den som sørger for at babyen blir inni livmoren til rundt termin.


Men når det nærmer seg fødsel og denne babyen snart skal komme ut, er det en stor fordel – og denne lange, faste og lukkede livmorhalsen begynner å gjøre seg klar. Det betyr at den med fordel kan bli kort, myk og gjerne også litt åpen FØR riene begynner. Da har man et supergodt utgangspunkt for veien videre i fødsel.

Så man kan egentlig si at det er det vi ønsker å oppnå med modningsakupunkturen; at livmorhalsen er moden og klar til å åpne seg fint når riene først begynner å jobbe i kroppen. Det vil også si at vi ikke jobber med å få i gang fødselen. Kroppen skal få gå i gang når den er klar og det er tid for det.



Starter behandling i uke 38
Som jordmødre har vi en  tilleggsutdannelse som gir oss mulighet til å jobbe med akupunkturen de siste 2-3 uker før termin, under fødselen og den aller første tiden etter fødsel. Vi jobber vanligvis med tre behandlinger fra uke 38 og frem mot termin. Noen få kommer én gang til hvis de går noen dager over.

Nålene er små og veldig tynne, og settes på bestemte punkter på kroppen. Typisk en del i beina fra knærne og ned. Noen i hender og eventuelt armer. Av og til i magen og pannen/hodet. De aller fleste blir overrasket over hvor lite de kjenner og hvor avslappende det faktisk er å ligger med flere nåler i kroppen. Typisk ligger man 10-20 minutter før nålene tas forsiktig ut.


Etter behandling er det ikke nødvendig å kjenne noen forskjell i kroppen for å ha god effekt. Noen opplever likevel at det kan bli mer tak i kynnerne, mer nedpress og så er det faktisk mange som sover veldig godt de første nettene etter behandling.

Forskning viser gode resultater
Forskningen som er gjort på akkurat dette viste at gruppen som fikk modningsakupunktur hadde et vesentlig modnere utgangspunkt, og en signifikant raskere fremgang i aktiv fødsel i forhold til gruppen som ikke fikk akupunktur – men også i forhold til gruppen som fikk ‘lure’-akupunktur. Det er ingen kjente, alvorlige bivirkninger ved akupunktur. Men akupunktør er ikke en beskyttet tittel, så det kan være lurt å sjekke opp om akupunktøren du eventuelt oppsøker har en skikkelig utdannelse.



Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork



Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: