BabyBarseltidenNår babylykken uteblir

Når babylykken uteblir

Det er ikke uvanlig at morsfølelsen lar vente på seg. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ragna T. Larsen, Mamastork 8688
Mange tenker at når de blir mødre, vil de bli verdens lykkeligste. Tenk å ha skapt og båret fram et helt nytt menneske. Men det er ikke selvsagt at morsfølelsen kommer hos alle med én gang. Å ikke kjenne disse gode følelsene overfor barnet kan være både skamfullt og vanskelig. Her trenger vi mer åpenhet.

Hvis jeg bare kaller henne ‘Anne’, 31 år. Jeg ble kjent med Anne da hun var gravid for første gang. Hun skulle få en liten gutt som var både ønsket og planlagt. Svangerskapet var helt normalt og hun fødte også helt ukomplisert til termin. Jeg fikk faktisk en sms med bilde av henne og babyen dagen etter fødselen. Det er alltid så koselig! Hun skrev at alt hadde gått fint og at hun var ordentlig stolt over å ha klart å bruke pusteteknikkene hun hadde lært seg før fødselen. De hadde vært til stor hjelp for henne. Etter dette hadde vi ikke mer kontakt – Anne kom ikke til etterkontroll hos meg, så jeg snakket ikke mer med henne etter fødselen.

Men så, nesten ett år senere, fikk jeg en mail fra Anne. En ganske lang mail med en oppdatering av hvordan det hadde gått med henne i tiden etter fødselen. Hun hadde det bra nå og var akkurat begynt i jobb igjen, og hun kjente fremdeles på gode følelser og mestring når hun tenkte tilbake på fødselen.

De gode følelsene for babyen uteble

MEN det første halve året av barseltiden hadde vært veldig, veldig vanskelig for henne. Ammingen fungerte etter litt startvansker helt fint. Kroppen kom relativt raskt tilbake til normalen. Men de gode følelsene for babyen uteble. Hun hadde forestillt seg at hun skulle bli verdens lykkeligste, men hun var ikke lykkelig i det hele tatt, ikke litt engang. Hun var nærmere skamfull. Og hun følte seg SÅ alene med disse følelsene over ikke å være glad i barnet sitt. Hun følte seg litt som en robot som mekanisk sørget for at babyen fikk mat og stell, uten å kjenne på denne store kjærligheten. Hun skulle ønske hun hadde visst mer om at dette faktisk kan skje når du blir mamma; at morsfølelsen ikke bare kommer av seg selv!


Mange opplever en utfordrende barseltid

Etter mange år i jordmorfaget har jeg truffet mange kvinner som har hatt en urfordrende og vanskelig barseltid. Det kan handle om mange forskjellige ting, for eksempel store ammeproblemer, bearbeiding av en tøff fødselsoplevelse, baby som nesten ikke sover, utfordringer i parforholdet med mer.

Men min erfaring er likevel at det vanskeligste er når denne morsfølelsen lar vente på seg. Disse store følelsene som vi ikke kan kontrollere og styre med fornuften og som lever helt sitt eget liv. Og ikke minst uvissheten om når det kommer til å bli bra, og angsten for hvis det faktisk aldri kommer til å endre seg...

Trenger mer åpenhet

Her trenger vi definitivt mer åpenhet! Vi må tørre å snakke mer om alle disse vanskelige aspektene av det å bli mor som mange kvinner kan oppleve. Jeg tror definitivt vi jordmødre kan bli mye flinkere til å ta dette opp i svangerskapsomsorgen som en del av forberedelsen til barseltiden. Ikke at vi dermed kan forebygge de følelsene som kommer i barseltiden, men at du som barselkvinne ikke trenger å føle deg så alene, skamfull og feil hvis du ikke er lykkelig og kjenner den store kjærligheten overfor babyen din med én gang.


Du kan få hjelp

Og så er det kjempeviktig å vite at du kan få hjelp! Snakk med jordmor på etterkontroll og snakk med helsesykepleier på helsestasjonen. Enklest er det selvfølgelig hvis vi spør og kartlegger hvordan du egentlig har det i morsrollen, men hvis ikke dette skjer, så ta det opp selv. Det er nemlig fult mulig å få hjelp til å komme videre. Det finnes familiesentre med riktig god kompetanse, og helsesykepleier kan også være en god samtalepartner. Anne turde etter hvert også å snakke med venninner og andre i barselgruppen om at morsfølelsen ikke kom veltende med én gang, og hun opplevde at andre også hadde kjent på akkurat det samme. Hun fant trøst og forståelse og det hjalp henne med å føle seg lit mer ‘normal’.

Det ingen forteller deg om tiden etter fødselen: Podcast med jordmor Kirsten Jørgensen:


Bloggen publiseres i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: