BabyBarseltidenSeksukerskontrollen for mor er viktig

Seksukerskontrollen for mor er viktig

Blant annet blodtrykk måles som regel på seksukerskontrollen. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 32631
Etterkontrollen er på en måte en avslutning på svangerskap og fødsel – der du har mulighet til å stille spørsmål rundt det du har opplevd, og om det som venter. Jeg synes du skal benytte deg av muligheten!

Etter at fødselen er vel overstått, og dere har kommet hjem, er det mye som går automatisk. Fødestedet sender fødselsmeldingene til blant annet helsestasjon og fødselsregister. Du vil da få et fødselsnummer til barnet, og helsestasjonen vil ta kontakt med deg i løpet av de første par ukene, for å avtale et hjemmebesøk og gi deg tid til kontroll for barnet.

Det du må ordne selv, er å bestille en time til seksukerskontroll – enten hos lege eller jordmor.

Dette sjekkes på kontrollen
På en slik kontroll er det flere ting som sjekkes. Vi tar et blodtrykk, vi sjekker urinprøve (i alle fall hvis du har hatt svangerskapsforgiftning i svangerskapet), vi tar gjerne en hemoglobin (blodprosent) også.

Mange kvinner ønsker at vi skal sjekke at underlivet ser fint ut igjen. I løpet av de seks ukene siden fødselen, vil rifter og klipp ha grodd fint, og stingene er som regel helt borte. Det er ingen problem for oss å ta en titt, noen trenger bare den bekreftelsen på at alt ser fint ut. Noen ønsker den sjekken før de føler seg klar til å oppta sexlivet igjen.

Snakker om fødselsopplevelsen
For oss jordmødre handler også etterkontrollen litt om det å gå gjennom fødselen. Hvordan gikk det? Har en spørsmål rundt fødselen?


Har en opplevd ting utfordrende kan det være veldig greit å bruke jordmor som samtalepartner – for rett og slett bli ferdig med denne fødselen, før en vurderer å bli gravid igjen. Vi opplever nemlig at mange gravide, bærer på mye bagasje fra forrige fødsel. Dette vil ofte forkludre forberedelsen til en ny fødsel – så et godt råd er å bli ferdig med den, snakk gjennom den og få forklart ting, før du er gravid igjen!


Vi har hatt mange tårer på etterkontrollene, der de nybakte mødrene endelig følte at de kunne fortelle ærlig hvordan de opplevde fødselen og hjelpen de fikk.



Mange spørsmål om amming
Noen opplever at ammingen har gått knirkefritt, men flere opplever at de har hatt utfordringer i starten av ammeperioden. Noen har fått veldig god hjelpe på sykehuset, andre mindre hjelp. For oss blir det da viktig å hjelpe dem, veilede med det vi kan, og eventuelt sette dem i kontakt med dem som kan hjelpe dem bedre. Ofte er det bare små justeringer som skal til for at ammingen fungerer bra. Der er mange misforståelser som kan oppklares der og da.


Snakker om livet med en baby
Det å bruke litt tid på det nyfødte barnet, snakke litt om hvordan de har opplevde den første barseltiden, gir ofte en del historier om lite søvn og frustrasjon over å ha lite energi til andre ting. Da kan det være greit å kunne gi litt råd om hva som er normalt de første månedene, når vil ting endre seg. I det hele tatt – hva er et nyfødt barns behov og hvordan kan de vise det?


Jeg synes ofte at vi får fine diskusjoner, der vi ser at forventninger og realitet har krasjet litt. Noen forventer kanskje at de rett etter fødsel, skal være i full gang med trening, sosiale forpliktelser og så videre.


Vi skulle nok ønske at flere prioriterte litt annerledes i denne første tiden! Det tar tid å bli kjent med baby, og det tar også tid å komme tilbake til førgravid tilstand. Bruk den tiden godt – du skal tidsnok både få trene og gå ut med venninner igjen!


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: