FødselFødselens faserSkal fødselen din settes i gang på grunn av overtid?

Skal fødselen din settes i gang på grunn av overtid?

Illustrasjonsfoto: iStock
BLOGG: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 22424
Er du én av de gravide som går langt over termin, vil du gjerne bli tilbudt igangsetting. Det varierer veldig fra kvinne til kvinne hvordan kroppen responderer på å bli satt i gang, men de aller fleste kommer i gang og har født i løpet av de første to dagene.

I dag har jeg vært jordmor for en førstegangsfødende som fikk fødselen sin satt i gang. Hun hadde gått 13 dager over termin da jeg overtok, og det var ikke noen tegn til at denne babyen hadde tenkt å komme til verden snart. Hun var i fin form, og kjente ikke noe som helst til hverken murring, kynnere eller rier – for den saks skyld.

Da jeg kom på vakt hadde hun allerede en hel dag med igangsetting bak seg, uten at kroppen hennes skjønte at den skulle begynne å produsere rier. Hun hadde sovet godt om natten, og vi skulle fortsette igangsettingen dag nummer to. Hele min dagvakt gikk uten at hun responderte på den medisinen hun fikk, så i dette tilfellet så det ut som om det ikke var så lett å få kroppen til å komme i gang…

Nå er jeg ganske spent på hvordan det går med denne overtidige gravide, så neste gang jeg kommer på jobb, må jeg rett og slett inn og se hvordan det gikk med henne.

Stadig flere fødsler settes i gang
Det er ikke til å komme utenom at flere og flere fødsler blir satt i gang i Norge. Der jeg jobber svinger det litt, men det ligger mellom 20 og 25 prosent av alle fødsler. De hyppigste årsakene til igangsetting er overtidig svangerskap og vannavgang uten rier. Det er også andre grupper som gjerne typisk settes i gang. Det kan være ved alvorlig svangerskapsforgiftning, diabetes, tvillinger, veldig store eller veldig små barn, eller andre medisinske årsaker.



Finn ut hvordan det er på ditt fødested
I det følgende skal jeg forsøke så godt jeg kan å forklare hva som kan vente deg hvis fødselen din skal settes i gang på grunn av overtid. Men aller først tenker jeg at det er kjempeviktig at du har god informasjon om hvordan man gjør på akkurat ditt fødested. For det er nemlig ganske store forskjeller rundt om i dette langstrakte landet. Så spør din jordmor i svangerskapsomsorgen om hvordan man gjør der du bor, og spør igjen om hva som skal skje når du kommer inn til fødestedet og møter jordmoren som skal være med deg når igangsettingen starter opp.


Det er alltid en god følelse å vite hvordan prosedyren er, og hva man kan forvente. Da er det mye enklere å slappe av, og det er en stor fordel.

Rutinene der jeg jobber
Der jeg jobber i Stavanger tilbys alle en trivselskontroll på dag åtte etter termin. Hvis du fremdeles er gravid på dag syv etter termin, ringer du selv inn til Fødepoliklinikken (hverdager) eller Fødeavdelingen (helg) og bestiller time til dagen etterpå. Hvis alt er fint og normalt på trivselskontrollen, oppfordres du til å vente med igangsetting til dag 11 – i håp om at kroppen din kommer i gang av seg selv før det.


Informasjon om hvordan du går frem skal du få av jordmor eller lege på svangerskapskontrollen i uke 40.

Grunnen til at kontrollen på sykehuset kalles trivselskontroll, er nettopp det navnet sier – å sjekke at babyen fremdeles trives i magen, selv om den har vært der ganske så lenge.

Modningstabletter
Men hvis du fremdeles er gravid dag 11, kommer du inn om kvelden til oppstart. Vi kjører en CTG for å se at baby har det fint i magen, og så får du den første tabletten som legges inn i skjeden bak livmorhalsen. Du kan da sove på sykehushotellet og la tabletten være med og modne livmorhalsen over natten. Hos noen ganske få kommer fødselen faktisk i gang etter bare denne ene tabletten. Men hos de aller fleste må kroppen ha litt flere ‘dytt’ for å komme skikkelig i gang.


Neste morgen starter den egentlige igangsettingen. Annenhver time får du en tablett som du svelger med litt vann, i alt seks ganger. Før hver tablett tar vi igjen en liten CTG-registrering for å være sikker på at babyen har et godt utgangspunkt for veien videre. Min erfaring er at de aller fleste igangsatte kvinner kommer i gang i løpet av denne første dagen, men at det er enormt forskjellig hvor mange tabletter den enkelte kvinne trenger for å få rier. Noen ganger er det én tablett eller to, og så er det godt med rier og vi trenger ikke stimulere mer. Andre ganger får kvinnen alle seks tablettene uten å kjenne noe som helst – akkurat som kvinnen jeg snakket om først i denne artikkelen. Og det utfordrende for mange er nok at det er HELT umulig å si noe om hvordan vi tror det kommer til å bli for den enkelte.


Veldig ulikt hvor fort fødslene kommer i gang
Hvis det ikke er noen respons etter seks tabletter venter man i utgangspunktet til neste dag. Da fortsetter man akkurat likt med seks nye tabletter – eller tabletter til kroppen begynner å produsere rier. Igjen er det helt umulig å si noe om hvor mange tabletter som skal til.


Mulighet å ta vannet eller bruke ballongkateter
I helt sjeldne tilfeller, hvor det ikke er noen som helst respons etter to hele dager med tabletter, gjør man en grundig vurdering. Man blir undersøkt vaginalt for å finne ut om det er så modent at man kan ta vannet og komme i gang på den måten. Det er altså én mulighet. Hvis det ikke er modent nok til å ta vannet, legger man ofte inn et ballongkateter. Jeg har skrevet om hvordan det ser ut og fungerer i et tidligere blogginnlegg, så det kan du lese om der. Når kateteret ‘detter’ ut er det stor nok åpning til å ta vannet. De fleste får rier av seg selv etter at vannet er tatt, men hvis riene også da uteblir, setter vi opp et ristimulerende drypp.


Vanskelig med venting og uvisshet
Ulike kropper reagerer forskjellig, det gjelder også i stor grad når vi ser hvordan kvinnekroppen responderer på medisinen vi gir for å sette fødselen i gang. Min opplevelse når jeg er med på igangsatte fødsler er derfor også at det er ventingen og uvissheten som ofte kan være den største utfordringen. Det å ikke vite når fødselen kommer til å gå i gang, og om det kommer til å ta lang eller kort tid, utfordrer virkelig mange.


Vær tålmodig!
Min oppfordring til deg er derfor som følger: Vær tålmodig. Få god informasjon om hvordan man går frem på akkurat ditt fødested. Ha alltid med tidsfordriv; serier på iPaden, en god bok, spill, strikketøy. Gå en tur på sykehuset eller rundt utenfor mellom slagene. Er det en café eller sykehusrestaurant; bestill en god kaffe eller noe godt å spise. Bestill noe digg takeaway og få det levert til hovedinngangen. Her er det bare fantasien som setter grenser.


Sov og hvil!
Og VEEEELDIG viktig: Sov og hvil når du kan!!! Hvis ikke du har rier og skal føde om natten, så SOV. Får du det ikke til, så be om noe å sove på – så viktig mener jeg faktisk det er med søvn!

Og så er det heldigvis slik at de fleste kvinner som får fødselen satt i gang på grunn av overtid kommer godt i mål når fødselen først går i gang.

Husk – igangsetting på overtid er et tilbud, ikke et krav

Hvis du nå tenker at du ikke har så lyst til å settes i gang, så kan det være greit å vite at det faktisk ikke er noe du MÅ. Igangsetting på overtid er et tilbud som du kan takke ja eller nei til, selv om det kanskje ikke alltid oppleves sånn.

Det går an å be om en individuell vurdering når du kommer til dag 11 etter termin. Da blir den samme vurderingen gjort som på dag åtte, og man vurderer babyens trivsel og morkakens funksjon. Som regel blir ikke en slik trivselsundersøkelse gjort på dag 11 fordi man pleier å sette i gang fødselen. Man kan jo si at sannsynligheten for at fødselen starter spontant når man allerede er mange dager over termin, er stor.

Avgjørelsen av om fødselen bør settes i gang eller om man skal vente lenger, bør alltid gjøres i tett samarbeid med sykehus, lege og jordmor for å avgjøre om det fortsatt er trygt å vente – både for deg og babyen din.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: