FødselFødselens faserUsikker vannavgang?

Usikker vannavgang?

Tisset jeg på meg eller var det fostervann? Noen ganger kan det være vanskelig å vite sikkert om man lekker fostervann eller ei. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 61596
Som regel er det lett å skjønne hva det er som skjer når vannet går. Vannet bare fosser ut. Men noen ganger lekker det litt, og så er man i tvil. Jordmor Grethe forklarer hva du skal gjøre da.

Noen fødsler starter med at vannet går. Det er alltid viktig å definere en vannavgang. Men kan man egentlig være sikker på at man får med seg når vannet går? Svaret er JA! Det er nemlig to til tre liter fostervann rundt babyen, og når det går hull på fosterhinnene, er man sjelden i tvil.

De fleste blir skikkelig våte, og må bruke store bind for å unngå lekkasje. Og der snakker vi ikke om truseinnlegg eller stringbind.

Når vannavgangen skjer slik er det jo en enkel sak. Da kontakter man fødestedet, og kommer inn for en sjekk. Vi vil da sjekke at alt er vel med både mor og baby. De aller fleste reiser så hjem igjen, i påvente av at riene etter hvert starter opp av seg selv. Det skjer i fire av fem tilfeller. Hvis man ikke har fått rier i løpet av det første døgnet, er det vanlig å komme inn på sykehuset og få fødselen igangsatt.

Kan det være…?
Men av og til kan man være veldig i tvil om hvorvidt vannet er gått eller ikke. Det kan skyldes flere ting.

Rundt babyen inne i livmoren er det faktisk to fosterhinner. De ligger tett inntil hverdandre – nesten som to våte plastposer utenpå hverandre. Mellom hinnene kan det være opp til en deciliter med vann. Går det bare hull på den ytterste fosterhinnen, vil det komme litt vann, og man blir våt gjennom trusen. Hvis det kun er hull på den ytterste fosterhinnen, vil det ikke komme noe særlig mer vann.

Det er alltid lurt å ta på seg et bind hvis man har mistanke om vannavgang. Ring også til fødestedet – enten du er i tvil om eller sikker på at vannet har gått.

Er det skikkelig vannavgang fortsetter det å renne i timene som kommer.

Babyens hode som propp
Av og til ser vi at babyens hode står så dypt i bekkenet at det nesten virker som en propp som ikke slipper så mye vann forbi. Dette ser vi oftere hos førstegangsfødende. Også i slike situasjoner skal du ta på deg et bind og ringe fødestedet.

Er jordmor sikker på at vannet har gått?
Noen ganger kan det være vanskelig for oss jordmødre å definere om det faktisk er vannavgang. Vi spør jo alltid grundig om hvor mye vann som har kommet. Og vil veldig gjerne at dere har på et bind som dere har gått med en stund når dere kommer inn. Da kan vi se og lukte på det, for å avgjøre om det er fostervann. Vil vil kjenne utenpå magen hvordan babyens hode står innstilt, og rikker gjerne litt på det for å se om det kommer mer vann.

Enkelte ganger ber vi en av gynekologene våre om å se med ultralyd om det er mye eller lite fostervann rundt babyen. Det er også mulig å gjøre en PROM-test (Premature Rupture Of Membranes) eller en krystaliseringstest som kan være med på å gi oss svar.

Dette vil jordmor at du skal gjøre
Kort oppsummert vil jordmor at du skal ta på deg et bind hvis du tror vannet kan ha gått, og kontakte fødestedet. Hvis du kjenner godt med liv, vannet som kommer er blankt (som fra springen), og babyen ligger i hodeleie (fra uke 37), kan du godt vente litt og se om det fortsetter å renne. Ta vare på bindet med vann, så vi kan vurdere det når du kommer inn til fødestedet. Er ikke alle kravene over innfridd (eller du er usikker på om de er det), er det lurt å ta kontakt med fødestedet med én gang, i stedet for å avvente situasjonen.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Jentenavn på J

De mest vanlige jentenavnene som begynner på J er: Julie, Jorunn, Jenny, Janne, Johanne, Julia, Jeanette, June, Johanna, Josefine, Jorun, Jane, Jannicke, Joanna, Judith, Jessica De...