De fleste av oss blir fylt av spenning og forventinger når vi blir gravide. Vi fylles også nokså raskt med et behov for å få en slags kontakt med babyen vi bærer i magen, og det er et stort øyeblikk når vi kjenner det aller første sparket i magen.
Men for mange er det for lenge å vente til dette magiske øyeblikket med ”blafring” i magen, og det er stadig færre som holder ut å vente til den vanlige ultralydundersøkelsen i uke 18.
Nå er det stadig flere som bestiller seg en ultralyd eller tre, og det finnes stadig flere remedier til salgs, som skal sikre oss en ny slags kontakt med det lille nurket i magen.
Trenger ikke babyen ro til å utvikle seg?
Er dette greit? Er det en ønsket utvikling, med bedre tilknytningsmuligheter mellom mor og barn, eller er det en invasjon av babyen og dens liv inne i magen?
Dette har jeg fundert en del på, og må innrømme at jeg ser med skepsis på den stadig økende eksponeringen barnet blir utsatt for, mens det skal ligge godt beskyttet inne i en stille og mørk livmor og vokse for å komme ut i vår kaotiske verden.
Konsert fra mammas skjede
Jeg kom over en spansk studie, som viste at fostre hører musikk enda tidligere enn man tidligere hadde trodd.
Det ble funnet at babyene i magen responderte på musikk allerede fra uke 16, noe som er tidligere enn tidligere antatt. I denne studien ble noen gravide kvinner utstyrt med hodetelefoner utpå magen, mens andre fikk installert en såkalt baby-pod inne i skjeden, altså en intravaginal høyttaler. Resultatene viste forbløffende resultater, at fostre ned i 16 uker både beveget seg og åpnet munnen når de hørte musikken fra skjede-høytaleren, men ikke når lyden kom fra utenpå magen.
Dette har noen smarte gynekologer i Spania utnyttet, og nå kan Babypod kjøpes av alle gravide på nettet, og det er sågar arrangert verdens første konsert for fostre!
Joda, jeg har selv spilt både Mozart for magen, og sunget min dose med nattasanger til alle de små nurkene som har hatt bolig i min mage. For det har lenge blitt sagt at musikk stimulerer hjerneutviklingen, og skal være bra for barn. Men det kan ikke helt måle seg med å installere en ”tampong” i skjeden, der barnet ikke slipper unna musikken, uansett hva den måtte mene om musikkinvasjonen i sin ufødte verden.