Liggende amming

Når babyen er "koblet på" legger du hodet ned og slapper av mens babyen spiser. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammeveileder Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 22626
For de fleste er dette en god og ganske avslappende ammestilling. Liggende amming er også ofte den første ammestillingen man bruker etter fødselen.

Jeg har tidligere skrevet om tvillingstilling og nå kommer det ett om liggende amming. Dette er kanskje den ammestillingen man bruker først etter fødselen og den første man lærer, mange er nok allerede kjent med den.

Det som kalles liggende amming er når mor ligger i sideleie og barnet ligger på siden inntil mor. Utfordringen med denne stillingen er at man bare har en arm fullt tilgjengelig slik at man må både støtte/forme brystet, og støtte babyen med denne ene armen. Stillingen kan også være utfordrende hvis man har store, myke bryster slik at brystet trenger støtte under hele ammingen, eller hvis man har store bryster som gjør at barnet blir liggende langt borte fra din kropp. For de fleste er det likevel en god og ganske avslappende ammestilling.

Fordelen med liggende amming er at man  får slappet godt av når man ammer samt at man lett kan hvile sammen med barnet etter amming uten å måtte flytte på barnet (så lenge man ikke snuser eller røyker, da må man helt unngå å sove i samme seng som barnet). Se råd for trygg samsoving hos Landsforeningen uventet barnedød. Liggende amming er også en god ammestilling hvis man er øm i underlivet etter fødselen, og det er jo de fleste av oss.

En god liggestilling er et godt utgangspunkt
En god liggestilling er det beste utgangspunktet, så bruk litt tid på å finne ut hva som er mest behagelig for dere. Jeg synes det er godt å ha to puter tilgjengelig når jeg skal amme i sideleie, samt min dyne og enten babyens dyne eller et teppe. Jeg legger meg på siden med den ene armen opp og under hodet. Den ene puten legger jeg over armen min og hviler hodet på den. Den andre puten legger jeg rett bak korsryggen min. Så trekker jeg rumpa bakover slik at jeg blir liggende med overkroppen på skrå og trekker babyens inntil meg med nesen hans cirka i høyde med brystknoppen. Jeg former brystet med den hånden jeg har ledig, og klemmer brystet sammen slik at det blir sammenklemt i samme retning som babyens munn er. Jeg syns det er enklest å ta tak på brystet med tommelen på undersiden – altså ned mot beina, og de andre fingrene på oversiden av brystet (opp mot ansiktet), et godt stykke inn på brystet, og så klemme sammen slik at det blir lettere for babyen å gape over. Pass på at fingrene dine ikke er så langt fremme at de hindrer babyen å komme langt nok inn på brystet.  Legg undersiden av brystet (den siden der tommelen er) på babyens underleppe når han gaper og trykk nedover mot underleppen hans med fingrene du har oppå brystet. Da smetter brystknoppen lenger inn i munnen hans enn om du bare trekker ham rett inntil.

Husk å støtte babyen
Det kan være godt rulle sammen et babyteppe og dytte det litt inn og ned bak babyens rygg slik at han ligger stabilt inntil deg før du former brystet. Du kan og forsøke å bøye den armen du har under hodet ned og klemme babyen over øvre del av skuldrene slik at du får ham helt inntil akkurat når han skal ta tak på brystet (ALDRI trykk hodet hans inntil, men skuldrene). Når han har tatt tak så tar du den nederste armen opp igjen under puten og hodet ditt, og flytter den øverste armen fra brystet til å støtte babyen bak skuldrene slik at han opplever å ligge stabilt inntil deg og ikke må bruke energi på å holde kroppen stabil selv. Når han opplever å ligge trygt og godt med støtte langs skuldre/rygg så bruker han kjevemusklene bedre og dier bedre.

Dynen din kan du enten ha lett over deg eller rulle den sammen og ha den mellom beina dine. Hvis du legger dynen mellom beina, har en pute under hodet og en pute dyttet litt inn under korsryggen så ligger du med god støtte slik at du får slappet godt av i de fleste muskler.

Husk på at babyen også i sideleie skal ligge mage mot mage, den må ikke ligge på ryggen med hodet vridd mot siden. Årsaken til at vi fraråder det finner du ved å snu hodet ditt helt over på siden og svelge. Da kjenner du at det er tungere å svelge med hodet i vridd posisjon. Det er en fin huskeregel at babyens nese, mage og knær skal vende i samme retning når du ammer; inn mot din kropp.

Du kan faktisk amme på begge bryst mens du ligger på samme side; da legger du babyen oppå en fast pute når du ammer fra det øverste brystet. Du må unngå å sovne når du ligger sånn, alternativt ha far våken ved siden av for å passe på at babyen ikke triller av puten.

Liggende amming ved brystbetennelse:
Ved brystbetennelse som skyldes det som kalles tilstoppet melkegang (de aller fleste brystbetennelser skyldes dette), kan det være effektivt å amme i en variant av liggende amming. Da skal du ligge med det vonde brystet øverst og lene deg over mot babyen slik at han kan drikke fra det vonde brystet samtidig som du stryker lett over der det gjør vondt (der tilstoppingen sitter). I denne stillingen vil tyngdekraften hjelpe deg med å få ut tilstoppingen (en tilstoppet melkegang betyr at det har oppstått en liten propp av koagulert melk inni melkegangen slik at melken ikke kommer ut).

Hva er din favorittammestilling? Hvilken syns du er vanskeligst eller mest tungvindt?

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: