BloggAmmehjelperbloggenMorsmelk som øyedråper

Morsmelk som øyedråper

Har barnet såre eller røde øyner? Prøv å dryppe med morsmelk! Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 14867

Morsmelk kan brukes til så mangt, også som øyedråper både ved øyekatarr, tette tårekanaler og faktisk allergi (høysnue). Det gamle kjerringrådet er også bekreftet i vitenskapelige studier!

Det er et gammelt kjerringråd å vaske babyens øyne med morsmelk hvis det kommer gult puss fra øynene, men visste dere at effekten av dette faktisk er bekreftet i vitenskapelige studier? Noen studier viser at morsmelk til og med kan være mer effektivt enn øyedråper som man får på resept.

Les også: Hvor ofte og hvor lenge skal babyen spise?

Flere mulige årsaker til puss i øynene
Noen babyer har det som  kalles medfødte tette tårekanaler. Det innebærer at barnet jevnlig har litt puss i øynene som må vaskes bort. Da kan man gjerne vaske med morsmelk: Klem ut melk på en ren kompress og vask over øyet. Vask alltid fra ytterkanten av øyet og inn mot øyekroken (ved nesen). Pusset kommer ut fra øyekroken, så hvis du vasker fra øyekroken og ut så vil du trekke pusset utover hele øyet.

Etter at du har tørket bort med morsmelk så kan du dryppe en dråpe inn i barnets øye.

Hvis barnet har en øyekatarr hvor det kommer ganske mye gult puss og øyet er rødt så er det lurt å forsøke morsmelk som behandling. Det er faktisk det som anbefales på øyeavdelingen på Oslo Universitetssykehus. Dersom du ikke ser bedring ved denne behandlingen eller at det kommer mye gulgrønt puss og kraftig rødt øye så må dere til legen for å få vurdert om det er en øyekatarr som krever antibiotika.

Les også: Hvor mye spiser et fullamet barn?

Magiske melkedråper
Årsaken til at morsmelken er effektiv som øyedråper, er at den blant annet inneholder et antistoff som heter IgA som beskytter slimhinnene i kroppen vår. Det demper irritasjon/betennelsesreaksjoner. Så når det er irritasjon på øyet så vil dette antistoffet roe det ned.

Morsmelk er antibakterielt fordi det er levende immunstoffer i melken som setter i gang arbeidet med å ”bekjempe” uønskede bakterier/virus når de kommer inn på øyet (og selvsagt også når melken kommer i barnets munn/mage). Barnet får dermed hjelp til å nedkjempe infeksjoner/roe ned betennelser uten at det trenger å bruke sitt eget immunforsvar.

Morsmelk kan dryppes i barnets øye ved hver amming eller enda oftere. (Kilde: Nasjonal kompetansetjeneste for amming.)

Les også: Tynn eller fet melk?

Morsmelk ved høysnue/pollenallergi
De fleste har hørt at morsmelk kan være bra å dryppe i babyens øyne, men visste du at det fungerer på eldre barn og voksne også? Det er takket være samme antistoff som jeg skrev om over. Jeg har sett kraftige tilfeller av høysnue med så hovne øyne at personen ikke klarte å se, hvor én dråpe morsmelk i hvert øye medførte at øynene var helt fine igjen på få minutter. Både hevelse, kløe og tåreflom forsvant på et blunk. Faktisk mer effektivt enn øyedråper på resept!

Jeg har ikke studier som dokumenterer dette siste, det er kun egen erfaring. Men har du eller noen eldre barn pollenallergi så kan det være verdt et forsøk å dryppe morsmelk i øynene, det kan ha veldig positiv effekt og det har ingen bivirkninger. Du kan enten pumpe ut litt melk, eller bare håndmelke i et lite beger/på en skjer og så helle det inn i øyet enten med en t-skje eller en liten sprøyte. Melken vil både skylle og beskytte øyet i samme operasjon, samt dempe irritasjonen. Oppbevar melken i kjøleskap dersom du tar ut mer enn du får brukt på én gang – den er holdbar i fire dager i kjøleskap.

NB: Hvis du har brystbetennelse og bakterier i melken, skal den ikke brukes som øyedråper.

Les også: Hva skal til for å bli melkegiver?

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: