BloggAmmehjelperbloggenNaturlig ammeslutt

Naturlig ammeslutt

Har du mot og tålmodighet nok til å la barnet ditt bestemme tidspunktet for ammeslutt? Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 32066

Du må ikke venne babyen av med brystet. Hvis dere begge trives med ammingen, er det ingenting i veien for å fortsette så lenge dere ønsker det, og la det være opp til barnet å bestemme når tiden er inne for å slutte. Men fra naturens side vil barn ammes mye lenger enn det som er vanlig i Norge i dag.

I vårt samfunn er det mest vanlig å amme babyer i alt fra noen uker og til kanskje ett år, det blir av mange ansett som å amme lenge hvis man ammer over ett år. WHO anbefaler at man ammer i minst to år, en del vil nok si at det er veldig lenge.

Vi er sterkt preget av kulturen vår når det kommer til våre tanker rundt dette med amming. Hva man syns er lenge vil være påvirket av mange faktorer rundt oss, kulturelle forventninger, hva man ser at andre gjør, hva vi leser at er riktig og hva vi hører at andre sier. Har man aldri sett et barn som kan gå bli ammet, så vil man nok syns det er underlig, på samme måte som noen som aldri har sett et barn som får flaske vil synes at det er spesielt.

Hvor lenge bør vi amme fra naturens side?
Hvis vi nå ser bort fra den kulturelle biten, og tenker litt rundt hvor lenge det fra naturens side var meningen at vi skulle amme. Altså litt sånn som dyrene – alle pattedyr har en viss tid de ammer sitt avkom. Det har nok mennesket også, men det er vanskelig å si hvor lenge dette egentlig er. For å kunne si noe om det så må vi tenke bakover. Hvor lenge ammet våre formødre? De som bare gjorde det instinktene deres  fortalte dem og alle kvinner rundt dem gjorde? De som ikke var påvirket av markedsføringskrefter eller eksperter som fortalte dem hva de skulle gjøre?

Jeg tenker ofte på disse formødrene våre når jeg tenker på amming. Hva gjorde de hvis babyen laget lyd? De la den nok til brystet. De hadde ingenting annet. De bar sannsynligvis barnet sitt rundt hele tiden for å legge ham fra seg på bakken ville være farlig. Babyen måtte enten være i mors armer eller hos en annen voksen som kunne passe på ham.

Vi undertrykker våre naturlige instinkter
Disse menneskene handlet ut fra instinkter, mor hadde sine instinkter som fortalte henne hvordan hun skulle ta seg av babyen sin, og babyen hadde sine instinkter som fortalte ham hvordan han skulle ”oppføre seg” for å sikre sin egen overlevelse. Disse instinktene er nøyaktig de samme som vi har i dag, men vi er påvirket av så mange andre ting at vi mødre nok i stor grad undertrykker dem.


Babyen derimot, han kan ikke undertrykke sine instinkter, så han vil oppføre seg akkurat som han ville gjort om han var født i steinalderen. Når jeg tenker på det så syns jeg det er lettere å forstå de små babyene, og hvorfor de reagerer som de gjør. De forventer å få være nær mamma hele tiden og de forventer å få pupp veldig, veldig ofte. Det er ikke nødvendigvis fordi de er sultne men puppen er det stedet i verden de opplever størst trygghet så derfor hjelper den mot alt. Jeg lurer på hvor lenge de egentlig ønsker å få die hos mor?


Les også:


Hvor lenge fikk barn morsmelk i steinalderen? 
Det er forskere som har sett på dette. De har undersøkt skjelletter som er funnet og der har blant annet tennene kunnet fortelle dem hvor lenge barnet har fått bare morsmelk. For å undersøke hvor lenge det har vært vanlig å amme for ”urmennesket” så har forskere sett på befolkningsgrupper som lever helt avsondret fra resten av verden. Mennesker som lever i naturen og som ikke er påvirket av annen sivilisasjon. De er nok det nærmeste vi kommer ”urmennesket” i dag.


Det som preger mor/barnforholdet i slik sivilisasjoner er at de bærer ungene sine svært lenge og de har en fullstendig selvregulert amming. Barnet får mat når barnet gir uttrykk for at det vil noe. Altså noe som helst. Er det lyd så får de pupp.  Og sett i forhold til vår målestokk så ammes de lenge.



Naturlig ammeslutt skjer når barnet er mellom 2 og 7 år gammelt
Man ser at barn ammes ikke kortere enn 2 år og det er svært få som ammes lenger enn 7 år. Et sted mellom 2 og 7 års alder slutter barna å die av seg selv.


Det man også ser er at kvinner i fertil alder stort sett ammer hele tiden, enten sin egen baby/barn eller noen andres. Det er ikke uvanlig at bestemødre ammer barnebarna sine for eksempel. Kanskje det var sånn naturen egentlig hadde tenkt det for oss damer, at vi skulle være melkeprodusenter hele vårt voksne liv? Om vi ikke hadde barn selv så hjalp vi til med å amme når man passet andres barn.



At babyen avviser brystet er ikke det samme som naturlig ammeslutt
Mange av dagens mødre opplever at babyen har perioder hvor den avviser brystet og jeg hører ofte mødre  fortelle ”han sluttet selv ved 8 måneder”. Babyer har med jevne mellomrom perioder hvor de avviser brystet, men det som kalles naturlig avvenning skjer egentlig ikke hos barn under 2 år. Er barnet under 2 så er det som regel bare en kort periode de avviser brystet og så går de tilbake til å die som normalt igjen.


Dersom man ønsker å amme lenge, så er det bare å ”gjøre det beste ut av det” når babyen har en periode hvor han avviser brystet. Amme når han vil og pumpe eller håndmelke innimellom for å unngå at produksjonen går ned. De fleste babyer dier oftere på natten i perioder hvor de spiser lite på dagen, så det er fornuftig å ikke forsøke å få dem til å sove gjennom natten i slike perioder.



Jeg har selv ikke ammet lenge
Jeg har ingen fasit her, jeg har bare tenkt litt rundt et tema som jeg syns er spennende. Selv har jeg aldri fått mulighet til å amme så lenge som jeg ønsker fordi jeg har hatt så mange ammeproblemer med mine barn. Så jeg har ikke egen erfaring med å amme lenge.


Hvor lenge mener Ammehjelpen at man bør amme? Det svaret er enkelt: så lenge som mor har lyst til å amme og som hun føler at det passer for henne og barnet.


Her kan dere lese mer om ammelengde hos mennesker 


Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: