BloggØkonomibloggen10 gode økonomitips for julen

10 gode økonomitips for julen

Økonomibloggen: Karlin Moen, Norsk familieøkonomi 1525 Sist oppdatert 12.12.18
Her er gode tips for hvordan du kan skape gode juletradisjoner for familien din uten at det trenger å koste så mye.

 

Karlin Moen, kommunikasjonsrådgiver hos Norsk Familieøkonomi

Mange forbereder i disse dager den første jula med den lille, og forventningene er høye. For en nybakt småbarnsfamilie er det kanskje ekstra viktig at den første jula blir perfekt, men mange er bekymret for at den såkalte perfekte julefeiringen koster mer enn man har råd til.

Det kan virke overveldende å tenke på alt som skal kjøpes, og økonomien er gjerne stram for familier med ett eller flere barn. Frem mot jul er det derfor viktig å prioritere aktiviteter og tid sammen, som samtidig ikke sprenger budsjettet.

Uansett om det er den lilles aller første jul, eller det er flere barn i familien, er det samholdet som bør stå i fokus. Det viktigste for barna er den tiden de får sammen med foreldrene. Det er da dere skaper gode minner som barna tar med seg videre i livet.

Her er våre beste tips for hvordan du kan skape gode juletradisjoner uten at det trenger å koste så mye:

1. Juletre

Det er som regel rimeligere med selvhogst enn å kjøpe et ferdighugget juletre. Finn en juletreforhandler hvor dere kan plukke ut det perfekte juletreet sammen, og hogge det selv. Ta med kakao på termos og noe godt å spise på turen, så blir det en flott opplevelse for hele familien.

2. Julekaker

Julebakst er en viktig tradisjon for mange, men i en travel hverdag med små barn kan 7 slag kanskje bli litt for tidkrevende. Velg ut et par av foreldre og barns favoritter, og bak disse sammen. Pepperkakehus er ofte en favoritt, som også egner seg til pynt i stua eller på kjøkkenet. Husk at utseende ikke er det viktigste, men at barna får delta og sette sitt preg på julebaksten. Et godt tips kan være å gi julebakst som en aktivitet i kalenderen, i stedet for en gave.

3. Julegaver

Bli enig med familie og venner om hvor mye dere skal gi hverandre og barna i julegaver. Gavene trenger ikke å koste mye, og det er bare kreativiteten som setter grensene. Hjemmelagde gaver er alltid populært blant besteforeldre. Her kan nevnes fot og fingeravtrykk, maling på glass og fine dekorasjoner. Man kan også få laget kalendere og fotoalbum med bilder av barna. For de aller minste som enda ikke har de store ønskene kan det holde med en liten rimelig gave, og så kan man heller spare litt på en sparekonto eller i et aksjefond til barnet blir større.

Ønsker man å gjøre noe litt utenom det vanlige, og samtidig spare der man kan, er gjenbruk et godt alternativ. Har du en gammel bamse, dukke, lekebil eller et dukkehus fra da du var liten? Da kan du sy noen nye klær til bamsen, male om lekebilen eller renovere dukkehuset. Dette blir en flott julegave til barnet som har stor sentimental verdi, som også sparer både lommeboken og miljøet.

 

4. Julemat
Det er ikke alltid like enkelt å bli enige om hvilken julemat som skal serveres. For at dere skal spare mest mulig er det derimot en god idé å planlegge menyen, og skrive en detaljert handleliste. Da unngår dere impulskjøp. Husk at butikkene også er åpne i romjulen, så man trenger ikke handle for hele måneden. Sjekk tilbud på dagligvarer før dere begir dere ut på julehandelen.

5. Klær
Ønsker dere å kjøpe nye klær til jul kan det være smart å vente til romjulssalget eller nyttårssalget starter. Her kan dere spare mye penger. Ønsker du å gi klær i julegave er gavekort et godt alternativ. Pakk gjerne gavekortet inn på en kreativ måte eller sammen med en liten leke, så blir gaven ekstra spennende under treet.

6. Spleiselag
Ønsker dere å invitere familie og venner til romjuls- eller nyttårsfest, kan dere arrangere spleiselag. Gjestene bes om å ta med et fat med mat hver, i tillegg til egen drikke. Da er dere sikret en fest med mengder spennende mat, og sparer samtidig både penger og tid på å ikke lage alt selv.

7. Pakkekalender
For å spare penger på julekalenderen, kan et tips være å snakke med venner og familie om å bytte gamle leker som er pent brukt. Et alternativ er også å organisere en omvendt adventskalender for de større barna, hvor de utfordres til å gi bort en gave eller gjøre en tjeneste for noen andre, i stedet for å få en gave selv?

Det finnes en mengde alternativer til den tradisjonelle pakkekalenderen. Noen nevneverdige er rampenissen, aktivitetskalender eller rebuskalender hvor barnet åpner et nytt hint hver dag frem mot julaften som til slutt avslører en større, gjerne mer praktisk gave. Da slipper man å kjøpe mange små unødvendig gaver, og barnet aktiviseres med små gåter og hint frem mot julaften.


8. Julekort

Ønsker du å kjøpe julekort er det lurt å være tidlig ute. Mange har halv pris på julekort med bilder fram til 1. desember. Et annet alternativ er å lage egne julekort sammen med barna. Er du veldig sent ute, blir nok besteforeldre og øvrig familie like takknemlige for et bildekort av den nye verdensborgeren i romjulen som i adventstiden.

Nyt adventstiden og jula. Husk at alt trenger ikke å være perfekt, og det er de gode minnene dere skaper sammen som varer lengst!

Hilsen Karlin

Bloggen er publisert i samarbeid med Norsk familieøkonomi

Norsk familieøkonomi

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: