BloggBarnedåp eller navnedag? Planlegg lurt – spar penger

Barnedåp eller navnedag? Planlegg lurt – spar penger

Feiring av dåp eller navnedag er en stor begivenhet. Men tenker du lurt, trenger ikke feiringen koste skjorta. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: forbrukerøkonom Eva Sørmo, Enomi 16873
Feiring av dåps- eller navnedagen kan for mange føre til store innhogg i økonomien. Man vil gjøre dagen perfekt, og dette kan bli kostbart. Vi har erfart at dersom man planlegger godt og ser på forskjellige alternativer trenger ikke dagen koste så mye.

Vi gir her noen generelle råd for hvordan du kan spare litt penger:

Blogginnlegget er skrevet av forbrukerøkonom Eva Sørmo. Foto: Norsk familieøkonomi

Sparing og budsjett
Start sparing til dagen så tidlig som mulig.

Sett opp et budsjett så får du oversikt over de forventede utgiftene. Da ser du hva du har råd til og får ingen overraskelser underveis.

Lokaler
Det billigste er som regel å ha festen hjemme. Blir det mange gjester kan du sjekke om du kan låne lokaler billig. Mange benytter seg av kantinen på jobb, lokaler på skolen eller leier kommunale lokaler som bydelshus og fritidshus rimelig.

Dekketøy
Du kan kjøpe billige glass, tallerkener og bestikk på blant annet IKEA. Da blir dette en engangsinvestering som kan benyttes til flere anledninger. Pass på at du får med eskene til glassene slik at du enkelt kan oppbevare disse til neste anledning.

Dersom du ikke ser deg råd til dette kan du låne av andre.

Lag invitasjoner og pynt selv
Du kan finne mye fint i naturen. Er du ikke den mest kreative kan du be gode venner om hjelp. Har du barnedåp/navnedag på sommeren og høsten kan du fint lage blomsteroppsatsene av det du finner i naturen. Du kan også spare mye på å kjøpe ferdige blomsterbuketter hos billigkjedene og sette sammen blomsteroppsatsene selv.  Her er det bare fantasien som setter grenser.



Mangler du store nok duker kan du kjøpe rimelig stoff som metervare. Dette kan du ta vare på og bruke ved flere anledninger. Her kan nevnes at Jysk selger metervare i nervøs fløyel. Veldig anvendelig.


Be venner om å hjelpe deg med kakebaking
Mange stiller villig med kake til slike dager. Spør gode venner og still med gjentjeneste den dagen de skal feire sine.



Mat og drikke
Det kan bli mye jobb å lage maten selv, men dette er selvfølgelig det rimeligste. Vil du bestille ferdig mat bør du sjekke prisene da disse varierer mye mellom de enkelte leverandørene. Sjekk andres erfaringer med den enkelte leverandør.


Servering
Spør gjerne venninner eller ungdommer i nærmeste omgangskrets eller nabolag om å servere noen timer. Ungdommer er som regel stiller villig opp for en liten pengesum. Velger du koldtbord trenger du i utgangspunktet ingen til servering.



Dåpskjole
Mange har som tradisjon at dåpskjolen går i arv. Dette er en flott tradisjon i tillegg til at det sparer deg for mye penger. Mange velger å brodere inn navnet på de som er døpt i kjolen, dette skaper gode minner.


Arver du en hvit dåpskjole som har vært benyttet til jente kan du bytte ut sløyfen med blått til gutt.


Ta bildene selv
Du trenger ikke bruke mye penger på en dyr fotograf. Få noen med et godt kamera til å ta bilder for dere (eventuelt lån et godt kamera dersom du ikke har selv). Benytt det gode lyset på dagen og ta mange bilder, så vil du helt sikkert finne noen du liker. Velger du å benytte fotograf bør du sjekke priser og erfaringer med fotografene.



Gavetips
Mange velger å gi pengegaver da barnet får glede av dette senere. Skal du spare langsiktig til barnet kan det være fornuftig å gi litt penger i aksjefond slik at pengene kan få en bedre avkastning over tid. Fortsetter du eller foreldrene å spare i fondet vil disse pengene kunne komme godt med som ekstra egenkapital til bolig, eller som ekstra inntekt til studenttilværelsen når den tid kommer.


Har du et smykke eller sølvtøy som kan gå i arv er dette også flotte gaver.


Lykke til med den store dagen!



Eksempel på budsjett til rimelig kostnad:

Rimelig budsjett til 20 personer:


  • Låne dekketøy        

  • Kjøpe duker (nervøs fløyel) på Jysk, 50 kroner pr 3. meter, 2 pakker: 100 kroner

  • Bestille smørbrød, 50 kroner per stk. (anbefalt 3 – 4 til hver), totalt 3000,00 kroner (Kan bli billigere dersom du lager mat selv, for eksempel en gryterett).

  • Få familie og venner til å bake kaker

  • Brus og tilsvarende, 8 x 1,5 liter, ca. 20 kroner per stk.: 200 kroner

  • Overta dåpskjole eller låne

  • Stearinlys og servietter NILLE: 200 kroner

  • Blomster (avskårne i buketter) til oppsatser: 200 kroner

  • Få hjelp av venner til servering



  • Total kostnad: 3 700 kroner



 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: