Økonomi, rettigheter og stønaderSlik får du råd til å kjøpe bolig

Slik får du råd til å kjøpe bolig

Hvordan få oppfylt boligdrømmen? Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ingeborg Mong Andreassen, kommunikasjons- og markedsmedarbeider, Norsk Familieøkonomi 1462 Sist oppdatert 27.02.18
I Norge er det vanlig å eie sin egen bolig, men egenkapitalkravet på 15 prosent gjør det vanskelig for mange å få råd. Hvor mye man må ha i egenkapital, avhenger av hvor mye man ønsker og kan kjøpe for.

Uansett om man vil kjøpe en bolig til to eller fire millioner, må man ha spart opp en god sum før man er innenfor kravet. Det er derfor lurt å starte sparingen så fort som mulig, men har du ikke kommet i gang enda eller har et godt stykke igjen, kan du starte med å lese tipsene nedenfor.

1. Boligsparing for unge

Å spare i en BSU-konto gir flere fordeler. For det første får man normalt betydelig bedre rente enn man ville fått i andre sparekontoer. For det andre gir sparingen en skattefordel på beløpene du setter inn. Sparer du 25 000 kroner i året, kan du trekke fra 5 000 kroner på skatten. For det tredje er pengene du sparer i en BSU-konto forbeholdt boligformål, og kan ikke brukes til andre formål.

2. Bo billig så lenge som mulig

Det er ingen hemmelighet at jo mindre utgifter man har, desto mer kan gå til sparing. Ofte er leien den høyeste utgiften i en husstand. Prøv å lei så billig som mulig, slik at det kan settes av mer til boligsparing. Man må kanskje senke standarden for en periode, men til gjengjeld får man gjerne kjøpt bolig noe tidligere.

3. Kutt ned på forbruket

Sparing til bolig krever disiplin, fordi det er et såpass høyt beløp man må opp i. Da er det nødvendig å kutte ned på forbruket og bli flinkere med planleggingen. Kafébesøk og dyre ferier må kanskje droppes i denne perioden, mens man må bli bedre på å planlegge ukemenyer og matvarehandelen. Små grep som dette kan utgjøre en stor forskjell til slutt.

4. Hjelp fra foreldre

Man vil gjerne klare seg selv når man stifter egen familie, men i dagens boligmarked er det enkelte ganger svært utfordrende. Dere kan låne opptil 100 prosent av kjøpesummen dersom foreldre er villige til å stille som realkausjonister, men det finnes også andre løsninger. Snakk med banken om hva den beste løsningen er.


5. Dropp bilen

Det kan være et vanskelig offer, og for enkelte er bil en nødvendighet, men har man mulighet bør det vurderes å droppe bil i en periode. En stor del av utgiftene går til bil, så uten bil vil man kunne spare mer. Samtidig vil det å ikke ha bil åpne for å få mer i boliglån hos banken når den tid kommer.


6. Kjøp utenfor by

Mange ønsker å bosette seg så sentralt som mulig, men som kjent er det oftest her boligprisene er høyest. Vurder om dere kan kjøpe en bolig utenfor byen, så er prisene gjerne mer overkommelige. Ta gjerne kontakt med noen som kjenner området, og be om tips til familievennlige områder med lavere boligpriser.

7. Søk om startlån

Har dere vanskeligheter med å spare til egenkapital, kan dere søke om startlån i kommunen dere skal bosette dere i. Småbarnsforeldre er ofte i målgruppen for startlån, så send inn en søknad til din kommune. Les mer om startlån her.

Bloggen er publisert i samarbeid med Norsk familieøkonomi

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: