BloggØkonomibloggenHva bør du gjøre med barnetrygden?

Hva bør du gjøre med barnetrygden?

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Forbrukerøkonom Eva Sørmo, Norsk familieøkonomi 4650
Skal barnetrygden brukes til ting barnet trenger, gå inn i familiens økonomi, eller spares til barnet? Hvis du ønsker å spare den, bør det gjøres klokt. Her er gode tips til hvordan.
Blogginnlegget er skrevet av forbrukerøkonom Eva Sørmo. Foto: Norsk Familieøkonomi

Dersom du har omsorg for barn under 18 år som bor hos deg i Norge, kan du har rett til barnetrygd.

Barnetrygd ble innført i Norge i 1946 med den hensikt å bedre barnefamiliens økonomi og være et tillegg som kan kompensere foreldre for deler av utgiftene med forsørgelse av barn. For barnefamilier med lav inntekt kommer dette tillegget som et viktig tilskudd som kan bidra til at økonomien går rundt i hverdagen.

Spare barnetrygden?

Mange som er etablert, og med god økonomi har ikke samme behovet for barnetrygd og velger å se på den som en mulighet for ekstra sparing til barnet. Dersom du er i denne kategorien bør du få gode råd om hvordan pengene kan spares for å gi mest mulig avkastning over tid.

En god løsning kan være å sette av noen penger på konto til kortsiktig sparing. Dette kan være til kjøp av sykkel, skiutstyr osv. Disse pengene må stå lett tilgjengelig og uten risiko. Da er det viktig at du undersøker bankenes betingelser. Velg en bank som gir deg god innskuddsrente, uten begrensning på uttak og som er omfattet av en innskuddsgaranti.

Spare mer langsiktig

For de pengene som skal spares langsiktig finnes det i dag flere løsninger. Noen banker tilbyr BSU sparing for barn hvor man får god rente på penger som bindes til fremtidig kjøp av bolig. Dette er BSU sparing uten skattefordel, for denne fordelen vil vi ikke bruke opp før barnet selv har begynt å jobbe, og kan dra nytte av denne.

En annen løsning kan være å lage en månedlig sparing i aksjefond. Dette er den sparingen som kan gi deg mest avkastning over tid, men da må du være komfortabel med svingningene i aksjemarkedet.

Her vil jeg skissere et eksempel:

Dersom du sparer 1000 kroner hver måned i et globalt aksjefond vil du med gjennomsnittlig årlig avkastning på 7 prosent ha ca. 433 000 kroner når barnet er 18 år. Når du har langsiktighet og sparer i det globale markedet hver måned reduseres risikoen, og barnet vil ha mulighet til å få et større beløp som tilskudd til utdanning eller boligkjøp.

433 000 kroner er mye penger for en 18 åring, og det er ikke alle 18-åringer som er voksne nok til å ha så store summer tilgjengelig på konto. Barnet kan også miste retten til stipend fra Lånekassen grunnet høy formue dersom sparepengene står i hans eller hennes navn. Derfor kan det være lurt å opprette aksjesparekontoen i foreldrenes navn. Da er det også viktig at man skriver en gjensidig avtale om at disse pengene tilhører barnet dersom det skulle bli brudd mellom foreldrene. Man betaler ikke lenger arveavgift og kan derfor gi pengene til barnet når han eller hun har blitt voksen, uten å risikere ekstra kostnader.


Unngå overformynderiet

Vil du spare i barnets navn anbefaler jeg deg å få hjelp med å skrive et gavebrev slik at du unngår at statsforvalteren overtar forvaltning av pengene når beløpet overstiger 2G (237.240 kr, siden 1G=118.620 per 01.05.2023).

Det er viktig å huske at uansett om du sparer på konto, i aksjefond eller i andre spareprodukter så vil du få skatt på avkastning. Hvordan dette beskattes avhenger av hvilken konto du velger. Det er derfor viktig at du får gode råd før du starter sparingen. En huskeregel er at rentene du får på sparekontoen skattlegges årlig, mens når du sparer i aksjefond utsettes skatten til den dagen du tar ut pengene.

Dersom du ønsker å spare litt eller hele barnetrygden anbefaler jeg deg å snakke med en uavhengig rådgiver, slik at du kan føle deg trygg på at du har gjort de riktige valgene for deg og barnet ditt.

Lykke til!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: