Økonomi, rettigheter og stønaderKun 4 av 11 barneforsikringer gir engangserstatning ved psykiske lidelser

Kun 4 av 11 barneforsikringer gir engangserstatning ved psykiske lidelser

Økonomibloggen: Ingeborg Mong Andreassen, kommunikasjons- og markedsmedarbeider, Norsk Familieøkonomi 2956 Sist oppdatert 23.05.18
På fem år har andelen jenter mellom 15 og 20 år som får diagnostisert en psykisk lidelse økt med 40 prosent, viser en rapport fra Folkehelseinstituttet i januar i år. Samtidig fremkommer det i Norsk Familieøkonomis barneforsikringstest at flere av forsikringsselskapene har begrensninger for utbetaling ved psykiske lidelser.

Når man velger å forsikre barna sine, er det gjerne fordi man ønsker å få trygghet for barnet og familien dersom noe skulle skje. Blir barnet utsatt for en skade eller en ulykke, kan en barneforsikring lette på den økonomiske situasjonen, som ofte er det siste man ønsker å tenke på i slike tilfeller. Derfor er det viktig å være oppmerksom på vilkårene til den forsikringen man velger, slik at man vet i hvor stor grad barnet vil være dekket.

Tidligere i år gjennomførte Norsk Familieøkonomi en barneforsikringstest. Der sammenlignet vi vilkårene til elleve ulike forsikringsselskaper, og Danica ble kåret til vinneren av testen. En av årsakene var at Danicas barneforsikring dekket psykiske lidelser i tilfeller hvor mange av de andre ikke gjorde.

Overrasket over begrensninger i forsikringene
Testen avdekket at kun fire av de elleve barneforsikringene i testen ga engangserstatning dersom barnet rammes av en psykisk lidelse. Fra før var vi klar over at psykiske lidelser ikke regnes under forsikringenes dekning «utvalgte sykdommer», og vi fikk også bekreftet at erstatningen for medisinsk invaliditet heller ikke omfattet lidelsen. Vi ble likevel overrasket da vi fant ut at flere av selskapene også lot denne begrensningen gjelde for utbetaling av uførekapital. I de aller fleste tilfellene vil det innebære at barnet og familien ikke vil få utbetalt en engangserstatning dersom barnet rammes av en psykisk lidelse.

Flere unge med psykiske lidelser
Samtidig viser en rapport fra Folkehelseinstituttet at på fem år har andelen jenter mellom 15 og 20 år som får diagnostisert en psykisk lidelse økt med 40 prosent. Av jenter mellom 15 og 17 år og mellom 18 og 20 år er henholdsvis syv og ni prosent diagnostisert med en psykisk lidelse. De mest vanlige psykiske lidelsene er depresjon, angst, tilpasningsforstyrrelser og spiseforstyrrelser.


Enkelte skader, ulykker eller lidelser kan føre til at barnet blir helt eller delvis ufør. Har man tegnet en forsikring med for eksempel en uførekapital eller erstatning ved medisinsk invaliditet, vil barnet få utbetalt en engangserstatning. Hvis forsikringen en dag skulle bli nødvendig å bruke, vil barnet være dårligere stilt uten en engangserstatning. En engangserstatning kan bli brukt som egenkapital, og dermed gi barnet mulighet til å kjøpe seg en bolig når den tid kommer.



Les vilkårene nøye
Nettopp derfor er det viktig å lese vilkårene nøye når man tegner forsikring. Både Danica, Storebrand, SpareBank 1 og DNB opplyser at uførekapitalen også omfatter psykiske lidelser. Gjensidiges barneforsikring inneholder ikke en uførekapital, men deres dekning «Forhøyet hjelpestønad», som er utbetalinger ved økt pleie og omsorgsbehov, har ikke objektivt unntak for psykiske lidelser. Dermed kan man få utbetalinger gjennom denne dekningen, om enn ikke en engangsutbetaling.


Når du skal velge en barneforsikring til barnet ditt, må du finne ut hva du synes er viktig at den inneholder. Skal forsikringen inneholde alle de viktigste dekningene, bør den inneholde uførekapital, uførepensjon og erstatning ved medisinsk invaliditet som følge av ulykke eller sykdom. Disse forsikringene er naturligvis blant de dyreste, så for enkelte blir det nødvendig å prioritere. Men uansett hvilken barneforsikring du velger, er det en fordel å vite hvilke begrensninger som gjelder og hvordan barnet er dekket.


Les heler barneforsikringstesten 2018

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: