BloggPensjonsopptjening ved omsorgsarbeid

Pensjonsopptjening ved omsorgsarbeid

Selv om du blir hjemme med små barn, og ikke har inntekt, får du en liten pensjonsopptjening i folketrygden. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: seniorrådgiver Eva Sørmo, Norsk familieøkonomi 1929 Sist oppdatert 25.04.17
Ønsker du å være hjemme med små barn, men er usikker på hvordan det påvirker pensjonen din?
Blogginnlegget er skrevet av seniorrådgiver Eva Sørmo i Norsk familieøkonomi. Foto: Norsk familieøkonomi

Den nye pensjonsreformen fungerer slik at en viss prosent (18,1% av lønn inntil 660 000 kroner) av din inntekt blir satt på din konto i folketrygden hvert år. Hvor mye du får utbetalt som pensjonist er da avhengig av hvor mye som står på denne kontoen.

Dersom du velger å være hjemme med små barn uten arbeidsinntekt, kan du likevel være trygg på at du får en liten pensjonsopptjening i folketrygden. En som utfører omsorgsarbeid kan hvert kalenderår, fra du er 17 år, få en pensjonsopptjening tilsvarende det du ville fått av en lønnsinntekt på 416 000 kroner årlig (pr. 1.1. 2017).

Les også: 
Slik øver du deg på renteoppgang

Er du student og skal ha barn?

Dette gjelder dersom du minst halve året har hatt den daglige omsorgen for et barn som ikke har fylt seks år innen årets utgang. Opptjeningen gis normalt til den som mottar barnetrygd for barnet.

Hvor mye din pensjon vil utgjøre den dagen du blir pensjonist avhenger av hvor mye du totalt har opparbeidet deg på din egen konto hos folketrygden. Dersom du er i jobb har de fleste arbeidsgivere et krav om å spare ekstra til sine ansatte. Dette vil da komme i tillegg til pensjon fra folketrygden. Denne oppsparingen vil du gå glipp av dersom du blir hjemmeværende uten fast jobb.


Jeg anbefaler deg eventuelt å sette av noen hundrelapper i måneden til ekstra pensjon. Når du er ung kan det mange ganger holde å sette av noen hundrelapper. Venter du for lenge, kan det være at du må spare flere tusen ekstra for å komme dit du ønsker som pensjonist. Snakk med rådgiver om dette slik at du får en fornuftig spareplan.

Bloggen er publisert i samarbeid med Norsk familieøkonomi

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: