Her er 7 enkle tips dere kan se på sammen:
1. Pass på at dere har riktig fordeling av eierforhold i felles bolig. Er man samboere, og den ene parten står som eier av boligen, har den andre ingen rettigheter i boligen. Man risikerer med andre ord å stå på bar bakke dersom det blir et brudd eller den andre parten faller fra, og etter mange år med verdiutvikling i boligmarkedet kan man risikerer å ikke få anledning til å kjøpe seg ny bolig. Eier den ene parten bolig fra tidligere kan dere snakke med banken om muligheten for at den andre parten overtar ansvaret for en del av boliglånet samtidig som man tinglyser en tilsvarende andel i boligen på vedkommende.
2. Skriv en samboerkontrakt. Få med alle eiendeler og eierbrøk. Her bør man også få med hvordan lånet skal fordeles og hvordan man skal fordele felles utgifter og regninger i det daglige. Har man egne sparepenger eller egenkapital i boligen bør dette framkomme i kontrakten.
3. Lag en felles regningskonto hvor det trekkes til felles regninger og lån. Bli enig om hvordan dere fordeler innbetalingene til denne kontoen, og lag faste trekk som trekkes på lønningsdag.
4. Lag en felles budsjettkonto hvor dere setter av til uforutsette utgifter.
5. Mange velger å ha en felles husholdningskonto hvor man overfører et avtalt beløp hver måned. Det kan være praktisk å ha hvert sitt bankkort på denne kontoen.
6. Sjekk at dere har begunstiget hverandre på personforsikringer slik at dere er sikret dersom den ene parten skulle falle fra. Som samboere uten felles barn har man ingen arverett etter hverandre. Man kan også sikre seg med testamente, men da bør man få hjelp av advokat.
7. Har dere barn fra tidligere forhold bør dere sjekke at dere er godt nok forsikret slik at dere kan betale ut særkullsbarn dersom noe skulle skje.
Hilsen Eva