BloggPå reisefot med stor mage

På reisefot med stor mage

En dukkert gjør både deg og babyen i magen godt i varmen. Foto: Shutterstock
Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 16852

Er det helt greit å reise utenlands når man er gravid, eller er det noe spesielt man bør tenke på før man bestiller flybillett og pakker kofferten?

Det er sommerferietid nå, og vi forflytter oss som aldri før. Både på grunn av en romsligere lommebok, større eventyrlyst og mangel på varme og sol på kroppen gjennom lange og mørke vintermåneder.

Den økte reiselysten inkluderer også gravide, og det er slett ikke uvanlig å møte damer med struttende mager, enten det er på en palmestrand eller i en storby ute i verden.

Kari Løvendahl Mogstad. Foto: privatJeg har selv reist mye med barn i magen jeg, og erfart at det mye hyggelig ved å være gravid på reise også. Man får gjerne ekstra blide fjes enten det er på restauranter eller hoteller, og jeg har erfart at det tas godt hensyn til gravide.

Men – er det helt greit å reise utenlands når man er gravid, eller er det noen ting man bør tenke på før man bestiller flybillett og pakker kofferten?

Les også: Gravid ble nektet å fly hjem

Best å reise i andre trimester
Det kommer veldig an på hvor man skal reise, og hvordan svangerskapet har forløpt så langt. Det er også forskjell på å reise i uke 20 og i uke 34, for å si det sånn.

Generelt er det greiest å planlegge en reise når man er i den gode mellomperioden av svangerskapet, altså i andre trimester. Da er man som regel ferdig med den verste kvalmen og trøttheten, og det er faktisk tryggere for fosteret i andre trimester også. Det er fordi det er i første trimester det aller meste av organdannelsen finner sted, og det er større risikofaktorer for fosteret enn litt senere. Når man kommer til tredje trimester, og runder uke 30, er mange av oss både tunge i kroppen og slitne, og det er faktisk slitsomt å reise, iallefall langt og lenge.

Les også: Reisetips for gravide

Dette bør du tenke på før du planlegger ferietur utenlands:

1. Hvor skal du reise?
Det er generelt helt trygt å reise i våre naboland, og i det gamle Vest-Europa. Skal man lenger øst og sørover, bør man tenke seg mer om – i forhold til økt risiko for enkelte sykdommer, dårligere helsevesen, og lengre reisevei.

Mange er glade i å reise til Syden, og nå har jo det blitt utvidet til å gjelde både Thailand, Tyrkia, Karibien og andre sydhavsdestinasjoner. Det er viktig å huske på at selv om det er både sivilisert og fine forhold på mange av disse stedene, så er det mer sårbart i forhold til diaré og enkelte andre sykdommer som er ufarlige og uskyldige når man ikke er gravid, men som kan forholde seg annerledes når man har et barn i magen.

2. Hva kan du spise og drikke på reisen?
At man ikke skal drikke alkohol er forhåpentligvis et kjent og innarbeidet faktum for alle gravide? Jeg husker da jeg var i Italia med stor mage på bryllupsreise, og servitøren elegant tok vinglasset fra min plass før jeg hadde satt meg, og høflig sa "No, no!" Grei melding fra ham. Og slik bør det være, selv om det kan være fristende bare med litt i glasset sammen med sin kjære på en romantisk fortausrestaurant.

Ellers så må man være veldig forsiktig med hva man spiser, iallefall i land der det er varmt og det er økt risiko for at maten har stått og godgjort seg i en varm buffet eller på et bord.

Det er økt risiko for diaré, og for parasitter som Toxoplasmose. Denne finnes også i Norge, men er mye mer utbredt i land utenfor Norden. Toxoplasmose kan gi alvorlige fosterskader. Måten å unngå parasitten på er å spise bare godt kokt/stekt mat, unngå rå grønnsaker, ikke klappe katter, og ha god håndhygiene.

Vann er den beste tørstedrikken. Velg gjerne flaskevann i utlandet.Pass også på at du drikker rikelig med vann, både på flyturen og ellers. Sats på flaskevann, da det er bingo om vannet fra springen er trygt å drikke.

Ikke la deg friste til å kjøpe smoothies og juicer fra boder i gaten eller andre steder. Det er umulig å vite hvor lenge slike "fristelser" har stått og godgjort seg i solsteiken, og når utsyret de lager juicen med, ble rengjort sist.

Les også: Trygt å spise buffetmat i utlandet?

3. Hvordan reise?
De fleste tar naturligvis fly på de reisene vi snakker om her. Generelt gjelder det at på lange reiser er det lurt å reise seg opp og gå og stå, gjerne hver time. Dette er både for å unngå at ryggen og bekkenet stivner, men også for å forebygge blodpropp. Det er en økt risiko for blodpropp ved svangerskap, og denne er større ved inaktivitet, som ved en lang flyreise. Da er det også lurt å bruke kompresjonsstrømper! Dette er egentlig et godt stalltips ellers i svangerskapet også, for å forebygge både blodpropp, hovne ben og åreknuter.

Er dere på en lengre reise, så er det viktig å huske på at man som gravid trenger mer hvile enn ellers. Husk å ta det litt med ro, sleng bena opp, og pust. Selv om man kjenner seg sprek og opplagt, så er det fint og sunt å ta seg noen pauser.

4. Hva med soling?
Det er deilig og sunt å få litt sol på kroppen, både når man er gravid og ellers.
Men husk å smøre deg med mye solkrem, drikke mye vann, og vær mer moderat med solslikkingen enn ellers!

Man skal unne seg flere pauser i skyggen når man er gravid. Mest fordi fosteret ikke liker overoppheting. Når solen steker mot magen, blir det veldig varmt der inne. Vi må huske på at babyen ikke har noen steder å gjøre av overskuddsvarmen sin, og bader bokstavelig talt i veldig varmt vann. Så ta noen avkjølende bad, kaldt vann å drikke og sett deg i skyggen!

En del gravide merker også at man får flere føflekker når man er gravid.

Du kan bade i bassenger som er rene.Det er som regel helt trygt å bade i bassenger rundt omkring, iallefall dersom man oppholder seg på rimelig gode hoteller. Bading i saltvann og sjø er topp, så det kan man gjøre. Men hold deg unna boblebad og badestamper, for der er det ofte ymse hygiene, med økt risiko for sykdommer og smitte.

Les også: Baby på reise: Setter du dine behov først?

5. Hva med vaksiner?
Her er det viktig å sjekke på sitt lokale vaksinasjonskontor. Men som en generell regel så er det ikke anbefalt å ta vaksiner når man er gravid, og enkelte vaksiner skal simpelthen ikke tas mens man er gravid. Noen andre er slik at "risikoen skal oppveies i forhold til risikoen for smitte". Dette betyr egentlig at man bør tenke seg veldig godt om man egentlig må dra til et sted der man burde ha vaksiner, for eksempel mot malaria og andre sykdommer?

6. Hva om jeg blir syk i utlandet?
Ja, hva om...?  Jeg pleier å anbefale gravide å tenke seg dette scenariet, at man må til lege eller faktisk må legges inn på et sykehus mens man er på ferie i sydligere strøk. Er det greit? Hvordan er forsikringen min? Hvordan er forholdene for helsehjelp dit jeg skal?

Jeg mener ikke å svartmale, men har faktisk tenkt mer og mer på dette selv også, når jeg drar med ungene mine rundt omkring til både kjente og ukjente land; Hvordan er det egentlig å ha et barn innlagt her? Hvor langt er det til  nærmeste "trygge"sykehus om jeg som gravid, eller noen i reisefølget må innlegges eller få behandling?

Les også: Fikk rier på ferie i uke 28 – måtte føde i Spania

7. Forløper svangerskapet normalt?
Det er forskjell på en gravid kvinne som er sprek som en fole, uten noen risikofaktorer, og en gravid som har kjente risikofaktorer hun må ta hensyn til i svangerskapet. Faktorer som blødningsrisiko, risiko for prematur fødsel, svangerskapsforgiftning eller andre kjente ting, medfører selvsagt en større restriksjon på hvor langt man kan eller bør reise. Slike ting må man få avklart med legen eller jordmoren sin før man planlegger turer utenlands.

Får du kost deg i ferien?
Generelt er det altså flott og trygt å reise på ferie med voksende mage! Men det er noen faktorer som man både må og bør ta hensyn til før man bestiller drømmereisen. For det kan fort bli en "drømmeferie" med mer bekymringer og restriksjoner enn glede og avslapning. Og da er det kanskje like fint å kose seg under litt nærere himmelstrøk, og ha de mest eksotiske destinasjonene til gode...!

God sommer og god tur uansett!

Følg Karis blogg Livslangs

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: