BloggAmmehjelperbloggenÅ starte ammingen på nytt

Å starte ammingen på nytt

Det er heldigvis mulig å få til ammingen, selv om du ikke kom helt i gang i starten. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Blogg: Ammehjelper Tonje Gurrik, Ammehjelpen 6955

Ikke alle kommer i gang med amming rett etter fødsel. Det kan være ulike grunner til det. Men det er heldigvis fullt mulig å starte på nytt! Her skal jeg forklare litt hvorfor og hvordan.

En tøff fødelsopplevelse, komplikasjoner som stor blødning, akutt keisersnitt og fastsittende morkake er noen årsaker til at man kan mangle krefter og mulighet til å få ammingen i gang.

Medisinbruk kan i noen tilfeller sette stopp for ammingen, selv om det i dag blir prioritert å gi ammekompatibel behandling. Noen ganger vil melkeproduksjonen la vente på seg, blant annet på grunn av stresshormoner og blodtap.

Andre kan ha bestemt seg på forhånd for ikke å skulle amme. Det finnes like mange forklaringer til hvorfor man ønsker eller ikke ønsker å amme som det finnes mødre.

Lyst til å prøve igjen
Så kommer dagen da du allikevel gjerne vil prøve å amme. Det kan ha gått noen timer, dager, ja kanskje flere uker, siden du fødte og ikke skulle/kunne amme. Så får du lyst til å prøve, kanskje det åpner seg nye muligheter som ikke var der ved fødselen, men du tenker kanskje at toget har gått…

Men det står fortsatt på perrongen og venter på deg! 

Det er heldigvis fullt mulig å starte på nytt! Og her skal jeg forklare litt hvorfor og hvordan.

Medfødte reflekser
Den lille har medfødte reflekser beregnet på nettopp det å skulle finne brystet og die. Disse refleksene fortsetter å være aktive til barnet er flere måneder gammelt, og de er gjerne aktive til babyen ikke lenger trenger dem.


Disse refleksene sitter på barnets fremre side. Kropp, hender, føtter, kinn, nese, lepper og munnhule er blant kroppsdelene som responderer når barnet blir lagt til brystet. Å legge babyen hud mot hud oppå mor – som det ofte blir gjort rett etter fødsel – stimulerer søke- og dierefleksene! Armer og ben begynner å gripe, og barnet lager «krabbelignende» bevegelser. Munnen søker etter brystknoppen, babyen lukter, sikler og slikker. Berøring av kinnet, nesen og overleppen får babyen til å snu seg mot berøringspunktet. Du kan selv se det ved å legge en finger forsiktig mot babyens kinn – den snur seg veldig raskt mot fingeren din, og gaper. Dette skjer også når barnet kjenner brystknoppen mot hendene, og det vil gripe og prøve å ake seg bort. 


Nærmere dyreriket enn vi tror
Det er en fascinerende forestilling babyen gir, og vi innser at vi er nærmere dyreriket enn vi vanligvis tenker over. Men, i motsetning til dyrene, er menneskebarnet avhengig av litt mer hjelp og støtte for å finne helt frem. 


Babyen lager «hakkende» bevegelser med hodet i mageleie. Dette er en del av søkerefleksene, og ikke et tegn på at barnet har det vondt eller er frustrert. Den leter etter kilden, nemlig brystknoppen og dens herligheter.



Tilbakelent amming
Som du sikkert allerede har gjettet er tilbakelent ammestilling en lur måte å trigge disse søkerefleksene, og her kan du se hvordan du kan gå frem.


1: Hudkontakt
Kle av babyen og deg selv på overkroppen, så dere får hudkontakt. Se for deg at dere skal «overføre strøm» til hverandre, og at hudberøringen er selve kontakten. Klær imellom kan også fungere, men du får aller best kontakt med barnets reflekser gjennom hudkontakt. Det øker også oxytocin-nivået, som påvirker tilknytningen mellom dere og trigger utdrivningen som hjelper melken ut. Brystknoppen stivner slik at den er klar for å nå babyens gane, enten den er stor eller liten.


2: Ligg godt – og ikke stress
Pass på å ligge godt, for eksempel i en god sofa med rikelig med puter til støtte. Barnet skal gjøre mesteparten av jobben, du skal støtte og guide forsiktig. Ikke gjør dette når barnet er skrubbsultent og utålmodig – det blir det bare frustrasjon av. Tenk deg at de første gangene dere skal prøve på dette, så er dere begge avslappet og har tid til kos. Du kan godt la barnet få våkne etter en hvil i denne stillingen. Bruk tiden, ikke stress det. Og for mange trengs det flere forsøk for å få dette til. 


3: Pump for å øke produksjon
I mellomtiden kan du pumpe deg for å øke melkeproduksjonen. Pump gjerne hver andre time, hver tredje på natten. Noe melk er det helt sikkert der fra fødselen av, melken blir ikke helt borte ennå. For noen kan det være fint å bruke hjelpebryst i starten, dersom det ikke er så stor melkeproduksjon og barnet er vant med å få melk i munnen når det suger. Dette er fint også for de som av fysiske årsaker ikke kan produsere nok melk, men vil amme for kosens skyld. 


Ønsker dere alle lykke til, og ta gjerne kontakt med oss i Ammehjelpen for personlig veiledning!


Oxytocinklem fra


ammehjelper Tonje

Podcast: Slik kommer du i gang med ammingen
Gjest: Jordmor Ina Landau Aasen fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming.


Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: