BloggSvangerskapet – en følsom tid

Svangerskapet – en følsom tid

Det er normalt å ha følelsene litt utenpå huden når du er gravid. Foto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 21858
Jeg har truffet utrolig mange forskjellige, flotte kvinner i jobben min som jordmor. Alle har hatt mange forskjellige tanker og følelser rundt det å være gravid, og skulle bringe et barn til verden. Men det er én ting som stort sett alle har til felles: Følelsen av å være mer sårbar og følsom.

Det er faktisk helt utrolig å tenke på at jeg snart har vært jordmor i over 20 år. Det er lenge det! Jeg har hatt enormt mange flotte opplevelser sammen med gravide, fødende og nybakte mødre. Det har vært en spennende reise, og er det fortsatt.

Jeg gleder meg til å gå på jobb. Jeg synes stadig det er spennende når jeg banker på døren til en fødestue. Hvem skal jeg hjelpe i dag? Hva tenker de om fødselen? Hvordan skaper jeg best en trygg og god kontakt oss imellom? Og når det kommer en ny gravid til Mamstork er jeg nysgjerrig på hvem hun mon tro er. Hvordan kan vi finne tonen, og hva er det hun trenger hjelp til for å føle seg godt ivaretatt?

Jordmor Ragna T. Larsen, foto: privatFølsomme og sårbare kvinner
Det er naturligvis store individuelle forskjeller på hvor sårbare og følsomme gravide er. Men de aller, aller fleste gravide kjenner seg mer hudløse og sårbare enn ellers i livet.

Det kan være at gamle «spøkelser» dukker opp igjen. Ting man trodde man hadde lagt bak seg, som plutselig popper opp og tar plass i tankene.

Les også:

Å ikke føle seg vel i sin gravide kropp

Slutt å skremme gravide!

– Følte meg ikke vel som gravid

Sterkere følelser enn vanlig
Det kan være at man lettere blir rørt og beveget – både av intetsigende serier på TV, men også av kommentarer og tilbakemeldinger man ellers ikke hadde lagt noe særlig vekt på.

Kanskje tar man lettere til tårene, eller blir irritert og sint over ting man vanligvis ikke ville reagert på.

Hvis partneren er med på en time hos jordmor, spør jeg ofte om han har lagt merke til noen forandringer. Det kan være en fin aneldning til å snakke litt om det.

Det skal være sånn!
Jeg tenker faktisk at denne psykiske forandringen har en viktig årsak. Når en kvinne blir gravid, er i fødsel eller er nybakt mor, så er hun nødt til å være ekstra følsom. Hun må få med seg om noe ikke er som det bør være. Hun må kunne reagere hvis noe er galt. Hun må kunne tolke det lille nyfødte barnets signaler.

Det er akkurat som om det filteret vi ellers har til å beskytte oss mentalt får litt større huller når vi er gravide. Vi vippes litt lettere av pinne, og blåses litt lettere over ende. Jeg tenker at det er naturen som gir oss litt drahjelp så vi blir i stand til å ta best mulig vare på barnet vi bærer, føder og skal ta vare på.

Men de aller fleste opplever at de blir mer seg selv (mer robuste) noen uker etter fødselen. Det er akkurat som om vi "lander" i morsrollen, og blir vant med alt det nye.

Snakk ut om følelsene
Mitt råd er å tenke at denne følsomheten er helt normal, og har en viktig hensikt. Det er selvfølgelig viktig å snakke sammen i den relasjonen man lever i – så også partneren forstår hva som skjer. Og bruk gjerne noe av jordmortimene til å snakke om følelsene dine.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Les også:

– Fødsel er beste behandling mot fødselsangst

Ikke bare rosenrødt å være gravid

Hva feiler det meg?

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....