I Norge har LUB, landsforeningen uventet barnedød jobbet for å støtte foreldre og pårørende som har opplevd å miste sine barn, både før, under og etter fødsel. LUB har gjort et enestående arbeid med å hjelpe mennesker som har opplevd noe av det verste man kan erfare, nemlig det å miste et barn. Deres sorgstøttearbeid har vært til uvurderlig hjelp for så mange, og i tillegg har de drevet store kampanjer og støttet viktig forskning på området.
Vanskelig både for familien og dem rundt
Nettopp dette sorgstøttearbeidet som LUB driver med, er til stor hjelp for mange mødre og fedre som opplever å få livene sine snudd opp ned, og drømmer og planer endevendt, når babyen deres dør. Dødfødsel, krybbedød, fosterdød og alle andre årsaker til uventet barnedød, er tematikk som er vanskelig å snakke om. Det er vanskelig både for dem som rammes av det, og for omverdenen. Man vet gjerne ikke hvordan man skal møte et menneske som er i en slik type sorg, hva man skal si, hvordan oppføre seg, og hvordan kunne hjelpe til i en ellers mørk og trist situasjon. Dette kan da gjerne føre til at de som rammes isolerer seg, og de som står utenfor; naboer, familie, venner, kolleger og bekjente, kan velge å trekke seg bort fordi de ikke vet å håndtere mennesker i krise. For dem som står midt i katastrofen kan det føles som en ekstra belastning å se at folk trekker seg bort, det legger sten til byrden, og veien kan bli enda lenger for dem å komme tilbake til et tilnærmet normalt liv.
Les også:
Dødfødsler er kanskje noe av det verste man kan erfare, nemlig at barnet man venter dør i mors liv. Det regnes som dødfødsel når barn som dør før eller under fødselen etter minst 22 ukers graviditet. Ifølge Medisinsk fødselsregister var det på 1970-tallet mellom 500 og 1000 dødfødte barn hvert år, noe som tilsvarer over 10 dødfødte per 1000 fødte. I år 2000 var det gått ned til 5 av 1000 fødte, og i 2020 var det nede i 3 av 1000 fødte. I 2021 var andelen 3,1 av 1000, og 173 barn kom stille til verden det året.