BabyAmmingTilstoppede melkeganger

Tilstoppede melkeganger

En fin regel kan være at du alltid etter hver amming kjenner godt rundt hele brystene. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ingebjørg Finnesand, Ammeklinikken, internasjonalt godkjent ammeveileder (IBCLC) 57272 Sist oppdatert 22.08.22
Hvis du mistenker at du har en tett melkegang, eller en begynnende tett melkegang, så er det lurt å følge med på det og forhindre at det utvikler seg til brystbetennelse.

En tilstoppet melkegang vil si at det er en forsnevring inni en av de kanalene som melken strømmer ut gjennom i brystet, dette gjør at melken som er i akkurat denne kanalen ikke kommer frem til brystknoppen og ut av brystet. Melken er da ”fanget” bak tilstoppingen, og jo mer melk som produseres bak den, jo vondere blir det. Man oppdager som regel en tett melkegang ved at man får vondt i brystet, og man kan kjenne en klump der det gjør vondt. Etter hvert vil det bli rødt på brystet og smertene øker.

Forsnevringen i melkegangen kan skyldes en betennelsesreaksjon i melkegangen. For å få melken til å renne, er det derfor godt å få dempet denne betennelsesreaksjonen slik at melkegangen blir åpnere.

Hvis du har fått en tett melkegang
Hvis du mistenker at du har en tett melkegang så består behandlingen i å få melken til å komme ut av melkegangen.

For å få til dette skal man amme og gjøre tiltak som demper betennelse. Du kan amme  babyen, håndmelke eller bruke brystpumpe. Det er ikke lenger anbefalt at man skal amme/pumpe ekstra hyppig, men bare følge babyens behov. Amme når babyen trenger mat, eller pump til de tidene babyen trenger mat hvis du ikke klarer å amme på det brystet som er vondt.

Les også:
Tilbakelent amming – hva er det?

Tiltak som demper betennelse


  • Kalde omslag

  • Smertestillende med betennelsesdempende effekt

  • Gi kroppen ro og hvile.


Kalde omslag kan du bruke mellom ammingene. Legg på en kald klut eller ispose (bruk da et tøystykke mellom huden og isposen) 10-20 min mellom ammingene. Kulde demper betennelsesreaksjonen  og vil da kunne føre til at melken renner lettere ut av brystet.

Smertestillende er bra å ta når du har tilstoppede melkeganger, det å få ned smerten i seg selv gjør at melken renner lettere, og det vil og hjelpe å ta en smertestillende som er betennelsesdempende for å roe betennelsesreaksjonen som er i melkegangen. Sjekk tryggmammamedisin for hva du kan ta av smertestillende når du ammer eller spør på apoteket

Varme/fremme utdrivning
Noen syns det er godt å legge på varme før amming/pumping, fordi varme fremmer utdrivningsrefleksen, og det vil hjelpe deg med å få ut melken. Du kan bruke en varmeflaske, en varm klut som du legger inni en pose, eller bare fyll en liten brusflaske med så varmt vann som du syns er behagelig og så legger du den på brystet like før amming/pumping

Hvis det er vanskelig eller for smertefullt å amme/pumpe ut melk fra det brystet som er vondt, så er det noen som har god hjelp av å ta en varm dusj og pumpe mens de er i dusjen og har varmt vann rennende over seg. Det er godt å bruke en silikonpumpe hvis man skal pumpe ut i dusjen. Da kan du sette silikonpumpen på med svakt vakuum og ha den på mens du står i dusjen. Beveg gjerne brystet mens du har pumpen på: Løft brystet med hendene og beveg det sakte i sirkelbevegelser.

Les også:
10 kjappe om ammeproblemer 

Å amme i tvilingstilling

IKKE masser brystet
Mange steder står det at du skal massere brystet, det skal du IKKE. Det å massere/være hardhendt med brystet kan forverre betennelsesreaksjonen inni brystet, og du vil da øke problemet.

Du kan stryke forsiktig over der det gjør vondt, for det kan være gunstig for utdrivningsrefleksen din. Det som i verste fall kan skje hvis man masserer for hardt, er at melkegangen sprekker for det blir for høyt trykk i den.

Stillingsendring
Det å variere ammestilling kan hjelpe ved tilstoppede melkeganger for det kan hjelpe melken å komme forbi tilstoppingen. En stilling som er god ved tilstoppede melkeganger er å ligge på siden og amme barnet på det brystet som er øverst. Altså at du lener deg over mot barnet og ammer fra det øverste brystet. Det å bevege litt på brystene hvis man har på en silikonpumpe er og gunstig.

Etter tilstoppinger
Etter at man har hatt en tilstoppet melkegang er det ikke uvanlig at produksjonen er litt lavere i noen dager. Det vil ta seg opp igjen i løpet av noen dager. Det er vanlig at det området som har vært rammet av tilstoppingen er ømt og litt vondt i noen dager etterpå.

Forebygging
Det beste er å unngå at man får tilstoppede melkeganger. Noen av oss ser ut til å være mer utsatt for å få tette melkeganger, og da er det ekstra viktig å følge godt med. Hvis man er plaget med tilstoppede melkeganger kan det være lurt å ha som som rutine å kjenne raskt rundt hele brystene like etter amming. Starten på en tilstoppet melkegang kan kjennes som et punkt som var mer ømt enn resten av brystet. Finner du det kan det være lurt å følge med på om det utvikler seg. Slik kan du oppdage tilløp til tilstoppede melkeganger tidlig og begynne med tiltak.

Unngå stramme klær
Klær som skaper trykk på brystene kan bidra til tilstoppinger. Jeg ser mange eksempler på vanlige ”feller” man kan gå i: for liten størrelse i amme-BH, rulle amme-BHen sammen under brystet med ammeinnlegg inni når man skal amme. Amme-BH med spiler. Store ull-innlegg som krøller seg inni BHen. Hvis du vil bruke ull så er en ull-trøye et bedre valg enn et ull-innlegg. Ammeklær kan være en skikkelig felle, man drar jo opp det øverste laget og ned det nederste. Hvis ammetoppen din da er litt stram så blir det trykk både på oversiden og på undersiden av brystet, det er ikke bra. Særlig den første tiden er det gunstig med løse klær, for eksempel en skjorte som du kan kneppe helt opp. Ammesingleter hvor du kan kneppe ned fronten er og bra, fordi da får brystet henge helt fritt når du ammer uten trykk noe sted (noen av kjedeklesbutikkene selger gode ammesingleter til en billig penge).

Les også:

Til slutt
Dersom du ikke får løst opp den tette melkegangen, så kan det føre til brystbetennelse. Jeg har skrevet mer om brystbetennelse dette innlegget:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: