BabyAmmingTo typer brystbetennelse

To typer brystbetennelse

Det er vondt å ha brystbetennelse. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ingebjørg Finnesand, Ammeklinikken, internasjonalt godkjent ammeveileder (IBCLC) 35818 Sist oppdatert 22.08.22
Vi skiller mellom brystbetennelse forårsaket av tette melkeganger og brystbetennelse som skyldes bakterier. Uansett årsak er brystbetennelse fryktelig vondt. Lær om forebygging, behandling og amming mens du har brystbetennelse.

Jeg har tidligere skrevet om tilstoppede melkeganger. I denne artikkelen følger jeg opp med å skrive om brystbetennelse, fordi disse to tingene henger sammen. Brystbetennelse er fryktelig vondt. Jeg har selv hatt det flere ganger og kan bekrefte det mange sier – at de aldri har følt seg så syke som under en brystbetennelse.

«To typer» brystbetennelse
Det finnes enkelt sagt to typer brystbetennelse og symptomene er veldig like. Den ene varianten er forårsaket av en tilstoppet melkegang og den andre av bakterier.

Symptomene kan være ganske like for disse to typene brystbetennelse og det kan være vanskelig å skille mellom dem. Det er likevel viktig at legen finner ut om det er snakk om en brystbetennelse forårsaket av bakterier eller en tilstoppet melkegang, for ved tilstoppede melkeganger trenger man ikke antibiotikabehandling, det vil gå over med smertestillende og amming/pumping.

Les om å amme i tvillingstilling

Brystbetennelse på grunn av tilstoppede melkeganger
Dette er den vanligste formen for brystbetennelse. Symptomer er at du får vondt et sted i brystet, det kan bli hovent og rødt, og du kan kjenne en klump der det gjør vondt. Man kan få feber og skikkelig influensasymptomer selv om det ikke er noen bakterier involvert.

Man kan få høye infeksjonsprøver av en tilstoppet melkegang, så å sjekke infeksjonsprøver alene vil ikke kunne si om det er snakk om en brystbetennelse på grunn av en tilstoppet melkegang eller om det er bakteriell brystbetennelse.

Behandlingen for en tilstoppet melkegang skrev jeg om i dette innlegget. Dersom det utvikler seg med feber og symptomer på brystbetennelse, er fortsatt behandlingen den samme som for en tilstoppet melkegang. Når man får melk ut av brystet vil som regel symptomene gi seg. Dersom du får symptomer på brystbetennelse er det viktig å passe på at babyen har godt tak på brystet og at du ammer eller pumper så ofte som babyen vil ha mat. Det er gunstig å ta smertestillende for melken renner lettere når man har mindre vondt (pass på at du bruker smertestillende medisiner som kan brukes ved amming). Du kan legge på kalde omslag i 10-20 min mellom ammingene for å lindre smerte og dempe betennelsesreaksjonen og varme omslag for å fremme utdrivningsrefleksen når du skal amme eller pumpe. Hvis du fortsatt har feber etter 12-24 timer med denne behandlingen skal du kontakte lege (legevakt utenom fastlegens åpningstider). Hvis du føler deg veldig dårlig så kontakter du lege tidligere.

Brystbetennelse på grunn av bakterier 
Hvis det kommer sykdomsfremkallende bakterier inn i brystet så kan man få brystbetennelse av det. Hvis du har såre brystknopper, er sjansen større for at det er bakterier i brystet fordi sårene på brystknoppene er en inngangsport inn i brystet for bakterier.

Har man nettopp vært innlagt på sykehus, er og sjansen større for at det er bakteriell brystbetennelse for på sykehus er mange fremmede bakterier i omløp som øker faren for at du får med deg noen av disse hjem.

Som ved tilstoppede melkeganger, er symptomene på bakteriell brystbetennelse at man plutselig får feber, brystet kan bli rødt og svært smertefullt å ta på, man får skikkelig influensasymptomer, frostanfall og kan bli kvalm.

Hvordan finner man ut om det er en tilstoppet melkegang eller bakterier som er årsak til brystbetennelsen?
Symptomene på disse to typene brystbetennelse er veldig like. Det anbefales å forsøke å behandle slik jeg nevte ovenfor i 12-24 timer og se om symptomene gir seg. Hvis du fortsatt har feber etter 12-24 timer så skal du til legen.

Les også: Er det greit å bruke brystskjold?

Hva med medisiner?
Legen vil vurdere om det er behov for antibiotikabehandling. Anbefalingen fra nasjonal kompetansetjeneste for amming er å ikke begynne med antibiotika før man har hatt feber i 12-24 timer, eller hvis man har svært nedsatt allmenntilstand. Det er ikke noe poeng i å få antibiotika ”for sikkerhets skyld” fordi det ikke kurerer tette melkeganger (og fordi det er viktig at det i samfunnet brukes minst mulig antibiotika).

Det skal tas melkeprøve før man starter med antibiotika. Du kan gjerne ta den hjemme like før du skal til legen og ta den med. Vask først brystet med litt kokt, avkjølt vann så håndmelker/pumper du ut litt melk som du kaster (melk det oppi et annet glass enn det du skal ha med til legen) og så håndmelker du oppi et rent glass – for eksempel av typen urinprøveglass som de selger på apoteket eller et godt rengjort lite syltetøyglass. Du trenger ikke mye melk, ca 5-10 ml. Ta prøven så nært opp til legetimen som mulig.

Det kan være greit å være klar over at antibiotika vil påvirke tarmfloraen din, det anbefales derfor fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming å ta melkesyrekapsler, probiotika, når du tar antibiotika. Det beste er om du får tak i probiotika som må stå i kjøleskap. De pleier å ha det på helsekostbutikker.

Det er og begynt å komme forskning som viser at bakteriefloraen i brystene kan ha noe å si for brystbetennelse, både bakteriell og på grunn av tilstoppet melkegang, så du kan gjerne ta probiotika uansett ved tilstoppet melkegang/brystbetennelse.

Les også: Hjelp! Babyen vil ikke ta puppen!

Hva med amming når man har brystbetennelse?
Kan man amme når man har brystbetennelse? Ja, den eneste grunnen for å ikke amme er hvis man har en pussbyll som tømmer seg i en melkegang. Du vil da se at det kommer puss ut av brystet.

Det er vanlig at melkeproduksjonen i brystet du har hatt betennelse i går litt ned etter brystbetennelsen. Fortsett å amme som vanlig så vil produksjonen ta seg opp igjen. Dersom barnet ikke vil ha brystet så pumper du deg slik at produksjonen tar seg opp igjen. I de tilfellene hvor barnet ikke vil ha det brystet som det har vært brystbetennelse i, er det enten fordi det er mindre melk i brystet eller fordi at melken smaker annerledes når man har brystbetennelse, når du får opp produksjonen igjen i brystet så vil barnet som regel ha brystet igjen. Smaken endrer seg tilbake igjen til normalen når brystbetennelsen er over.

NB: Hvis du nettopp har født og får høy feber så skal du ta kontakt med lege uansett, fordi man i barseltiden har økt fare for å få infeksjon i livmoren. Det er derfor viktig å få utelukket at det er en infeksjon i livmoren som er årsak til feberen din.

Les også Ammehjelpens artikkel om brystbetennelse

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: