BloggVanlig at barnet har navlesnoren rundt halsen ved fødsel?

Vanlig at barnet har navlesnoren rundt halsen ved fødsel?

Navlesnoren rundt halsen er ikke uvanlig. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg:  Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 20502

Bortimot 1 av 4 barn fødes med navlesnoren rundt halsen. I de aller fleste tilfeller er det ingen komplikasjoner forbundet med det.

Jeg har snakket med mange kvinner, som bekymrer seg for akkurat dette. Får barnet oksygen når navlesnoren kommer i klem eller strekkes? Klarer det å komme ut når navlesnoren er rundt halsen? Er ikke det farlig?

Det er sjelden at navlesnoren lager alvorlige komplikasjoner uten at vi da blir oppmerksomme på det underveis i fødselen. I svangerskapet ligger barnet inne i livmoren omgitt av mye fostervann. Tidlig i svangerskapet beveger barnet seg mye, og i den forbindelse kan det komme til å vikle seg litt inn i navlesnoren. Men navlesnoren med de 3 blodårene er omgitt av en geleaktig masse, som gjør den veldig fleksibel, og blodforsyningen er da godt beskyttet.

Lengden varierer
Det varierer veldig hvor lang en navlesnor kan være. Alt fra 40-50 centimeter til over 100 centimeter. Jeg har også opplevd både kortere og lengre navlesnorer enn dette.

Noen lurer kanskje på om ikke dette er noe man kan se på ultralyd, men der er ingen grunn til å undersøke det, nettopp fordi det sjelden kan gi noe svar på om fødselen kan påvirkes av det.

Fire ganger rundt halsen
Jeg husker en fødsel for mange år siden, der barnet hadde navlesnoren fire ganger rundt
halsen! Tror det er det meste jeg har opplevd til nå. Barnet var sprekt, fosterlyden hadde vært fin under hele fødselsforløpet, det hadde aldri vært noen grunn for å uroe seg – så jeg ble litt satt ut da jeg viklet navlesnoren opp fire ganger! Det er IKKE så vanlig! Men vi ser ofte også at navlesnoren kan ha viklet seg rundt en fot eller arm, eller at den ligger i en slynge rundt skulderen. Det er oftest de med en lang navlesnor, som opplever dette.


Når navlesnoren klemmes
Hvis navlesnoren er veldig kort, og har lagt seg rundt halsen, kan vi mange ganger høre på fosterlyden at den går ned i forbindelse med rien. Da tenker vi ofte at det nok er en navlesnor som klemmes litt. I de tilfellene passer vi bare enda litt bedre på fosterlyden, slik at vi er sikre på at barnet tåler det greit. Når rien er over, vil ofte «flowen» i navlesnoren bedres, og fosterlyden er normal igjen.  Friske barn vil oftest tåle en slik kort avklemming helt greit, så lenge de får ri-pausen til å hente seg inn igjen.


Jeg har noen ganske få ganger klippet navlesnoren etter at barnets hode har blitt født, fordi jeg ikke klarte å få barnet ut på annen måte, men det var heller ingen dramatikk forbundet med det. Navlesnoren var bare ekstremt kort!


Vi har en veldig sjelden komplikasjon som kalles navlesnorfremfall, men dette har ingenting med at navlesnoren er viklet rundt hals eller kropp.



Navlesnoren pulserer også etter fødselen
Navlesnoren forsyner barnet med næring og oksygen gjennom hele svangerskapet og fødselen, og slutter ikke å pulsere før noen minutter etter fødsel. En fantastisk dobbelsikring. Barnet begynner ikke å puste før det kommer i kontakt med luft, men selv etter at barnet har begynt å puste selv, får det altså ekstra oksygen fra navlesnoren noen minutter til. Derfor pleier vi ikke lenger klippe navlesnoren før pulsasjonen er helt opphørt!


Hvis du får sjansen til det, så kjenn på navlesnoren etter at barnet er født, det er utrolig hvor kraftig den pulserer de første minuttene, for så å stoppe helt. Da er jobben gjort – og barnet klarer seg selv.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: