– Parforhold er ikke noe for meg, sier Mathilde.
Hun er 20 år, og lever alene med sønnen som snart fyller 2 år. I juni reiser hun til Danmark for å bli gravid igjen. Sønnen ble unnfanget på tradisjonelt vis.
– Jeg ville prøve å være som alle andre, og ble gravid med kjæresten min. Vi var gode kompiser, men jeg fikk ikke til å være i et parforhold. Det endte med at jeg ble deprimert, og i uke 24 ble jeg alene. Siden har verken jeg eller sønnen min hatt kontakt med ham, sier Mathilde.
Hun mener sønnen har bedre av å vokse opp med en lykkelig alenemor, enn en deprimert mor i et parforhold med far.
– Jeg ønsker meg barn, men ikke en mann. A4-livet er ikke noe for meg, og jeg tror ikke jeg vil finne meg en partner senere i livet heller, sier Mathilde.
Ifølge Statistisk sentralbyrå hadde 11,9 prosent av barna født i 2018 enslig mor.
Fylkene med høyest andel nybakte alenemødre i 2018:
Finnmark: 22,1 %
Troms: 16,2 %
Nordland: 15,0 %
Telemark: 14,4 %
Oslo: 13,2 %
Aust-Agder: 12,6 %
Sogn og Fjordane: 12,6 %
Hedmark: 12,5 %
Østfold: 12,2 %
Vest-Agder: 12,1 %
Møre og Romsdal: 11,9 %
Oppland: 11,9 %
Hordaland: 11,3 %
Trøndelag: 10,8 %
Vestfold: 10,4 %
Rogaland: 10,3 %
Buskerud: 10,1 %
Akershus: 9,4 %
Kilde: Statistisk sentralbyrå
Møtt med mye fordommer
Mathilde er lykkelig som alenemor, og ser fram til å bli gravid og få ett barn til – uten partner. Men hun møter mye motstand når hun forteller om valget sitt.
– Jeg får veldig mange negative tilbakemeldinger. Folk mener jeg er egoistisk og ødelegger for meg selv og mine barn, sier hun.
Men for Mathilde er det en avgjørelse hun er sikker på at er riktig.
– Det viktigste for barn er å ha foreldre som gjør en god jobb. Det holder å ha en mor så lenge hun er god nok, sier hun.
Mathilde vet hva hun snakker om. Hun vokste selv opp med bare en mor, og beskriver sin oppvekst som fin.
- Det er et stort ansvar å være alene om omsorgen for et barn. Her er gode råd og tips til deg som er eller skal bli aleneforelder.
Ønsker mer aksept for alternative familier
Gjennom Instagramkontoen og bloggen sin har hun kommet i kontakt med mange familier som ikke består av mor, far og barn. Hun synes det er spennende å høre om familier som skiller seg ut, men som har det fint. Og skulle ønske at flere hadde den holdningen.
– Vi må vise at det ikke er farlig å være annerledes. Vi klarer oss like godt når vi får følge drømmene våre, sier Mathilde.
Hun er takknemlig for å leve i 2016 hvor det faktisk er mulig å få barn alene.
Må ha stå-på-vilje
Barn er mye arbeid, og det er Mathilde også klar over. Hun mener innstillingen er avgjørende, og tror rollen som alenemor kanskje er enklere når man selv har valgt den.
– Før var man som alenemor mer avhengig av hjelp og støtte av andre rundt seg. Nå går det helt fint an å være alenemor. Men ja, man må ha stå-på-vilje og yte alt. Jeg tror det handler mest om hvilken type person du er – vil du klare det, så går det fint, sier hun.
Selv er hun både hjemmeværende med sønnen, student, dagmamma, forhandler og driver sin egen nettbutikk.
– Jeg har alltid vært selvstendig, sier hun.
Ikke mer sårbar enn andre
Mathilde mener at de som familie ikke er særlig mer sårbare enn andre familier.
– Sykdom og ulykker kan ramme hvem som helst. Jeg har god kontakt med min mor, og jeg har et nettverk av venner å støtte meg på, sier hun.
Hun er også bevisst på at barna hennes skal omgås med voksne av begge kjønn.
– Men det trenger ikke å være en far. Det kan like gjerne være for eksempel en morfar, sier hun.
- Tina kjente at den biologiske klokken tikket, og ønsket at datteren Emma skulle få et søsken uten altfor stor aldersforskjell. Løsningen ble prøverørsforsøk i Danmark – med anonym donor.