FamilieForeldre10 foreldreløgner

10 foreldreløgner

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 983 Sist oppdatert 29.08.12
Vi foreldre lyver litt for barna når vi lærer dem til å tro på tannfeen og julenissen. Men voksne lyver også for hverandre. Her er ti foreldreløgner kanskje også du har bitt på.

1. Å være foreldre kommer helt naturlig.
Å være kjærlige og omsorgsfulle foreldre? Ja, det kommer naturlig for de fleste. Men det er utrolig mye av det praktiske som må læres. Dessuten kan det for mange ta litt tid før de «lander» i foreldrerollen. For de små kommer jo ikke med bruksanvisning, dessverre ….

2. Du kan ikke bli gravid mens du ammer.
Joda, du kan det. Du er fruktbar allerede før du får mensen tilbake etter fødsel, så å gamble på at amming fungerer som prevensjon, er risikosport om man ikke er klar for en til. Fullamming den første tiden hindrer normalt eggløsning, men da må man amme hyppig både natt og dag. Og dessuten varierer det veldig fra person til person når man får mensen tilbake etter fødsel – amming eller ikke. Og eggløsningen kommer jo før mensen, så den merker mange ikke noe til før mensen kommer, eller man får positiv graviditetstest.

3. Det du legger på deg i svangerskapet forsvinner.
Mye forsvinner kort tid etter fødselen for de fleste. Men det er ikke noen automatikk i at man går tilbake til vekten før graviditeten igjen, dessverre. Noen raser ned i vekt mens de ammer, andre legger på seg, og mange går ned i vekt, men kanskje ikke alle kiloene som kom på.

4. Gutter er lettere enn jenter.

Hvorfor det? Som babyer eller senere i barndommen? Alle barn er ulike, og det er vel ikke kjønnet som avgjør om de er "lette" eller ikke? Ulike forventninger til gutter og jenter kan imidlertid virke inn, slik at man kanskje tåler mer av gutter enn jenter, i så fall?

5. Keisersnitt er en enkel måte å få babyen på.
Hvem i all verden har kommet på at en stor operasjon er en enkel fødsel? Det er kanskje en rask måte å få barn på, men et helt team av leger med skalpell skulle vel tilsi at forløsningsmetoden er langt fra enkel. Forskning viser at måten ikke er enkel hverken for barn eller mor. Keisersnitt er fantastisk når det trengs, men det er ikke enkelt.

6. Toåringene er de verste.
Trassalderen eller nysgjerrighetsalderen har et ufortjent dårlig rykte. Hver alder har sine utfordringer og positive sider. Av en eller annen grunn henger mange seg opp i de negative for toåringer. Kanskje fordi barna da for første gang oppdager at de har egen vilje. Men den går altså ikke bort når barnet fyller tre år, eller åtte, eller tretten eller tjueni ...

7. Overgangen fra ett til to barn var tøff, men alt etter det er ikke noen ekstra jobb.
Én er én og to er ti, er det noen som hevder. Og at man dermed ikke merker om det er to, tre eller fire barn. Men altså – mange mener overgangen fra to til tre kanskje er den tøffeste, for da er man som foreldre utnummerert. Forhåpentligvis merker man godt hvert eneste barn man får – på godt og vondt. Men det er nok sånn at det er noen stordriftsfordeler etter hvert.

8. Du glemmer detaljene rundt fødselen med én gang du får babyen i armene.
Spør kvinner på sykehjem om de husker fødslene sine. De glemmer man aldri. Det er en grunn til det. Å føde er en stor begivenhet, og de fleste husker mange detaljer. Men at alt annet forsvinner når man møter babyen sin for første gang, er det noe i. Det første møtet kan være magisk og flott. Dessuten har smertene ofte endelig sluppet taket, og det kan kjennes godt. Men når jordmor minner deg på at morkaken skal ut, eller finner fram synålen, er det ikke sikkert minnene fra det som nettopp har skjedd (og fortsatt skjer) er så langt unna.

9. To barn er ikke noe dyrere enn ett.
Førstemann er gjerne dyrest fordi man da trenger alt av klær og utstyr, mens yngre søsken kan arve en del. Men utover det, koster ikke barn nummer to ikke mindre. Altså blir summen økt. Det er enkel matte, folkens.

10. Det blir lettere.
Det blir annerledes, men ikke nødvendigvis enklere. Egentlig er det jo ikke så komplisert å ha ansvar for en baby som trenger melk, ren bleie og kos? Du kommer til å møte på vanskeligere situasjoner å være forelder i etter hvert som barnet blir eldre. Men du blir også mer erfaren og trygg i foreldrerollen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: