FamilieForeldre11 ting som skjer med foreldre

11 ting som skjer med foreldre

Mye endrer seg for og med de voksne når det kommer barn inn i familien. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 20641
Det er en stor omveltning å få barn. Men det stopper ikke der. Det er mye som endrer seg når barnet vokser også. Her er noen av dem.

1. Du skjønner hva det er å elske noen ubetinget
Joda, for mange er det kjærlighet ved første blikk. Men at kjærligheten til barnet bare fortsetter å vokse, er nok mange foreldre uforberedte på. Hvordan man stolt kan sitte og ha sin første samtale med en liten personlighet som du kjenner bedre enn alle andre i hele verden – og høre dem bruke ord du ikke ante de kunne. Og fortsatt elske dem selv om de ligger som geléklumper på gulvet i matbutikken og hyler. Når mors- og farsinstinktet slår inn, kan man bli forbauset over seg selv – tenk at jeg har sånne krefter i meg?

 2. Du blir mer uselvisk
Det er ikke den ting vi ikke ville gjort for barna våre om det var nødvendig. Det er heftige saker! Andres behov går foran våre egne – som regel uten at vi en gang ofrer det en tanke. Naturligvis alt med måte. Men de fleste av oss tåler nok godt å få skrudd ned egoet litt på enkelte områder.

3. Du blir mindre pysete (og mer på noen områder)
Foreldre er ikke redde for noen ting. I hvert fall tror barna det – en stund. Sannheten er kanskje at du er mye mindre engstelig for ting du syntes var skummelt før – sånn som krypdyr og mørket, og mye mer engstelig for ting som trafikk i nabolaget, lokkemenn og trapper barnet kan falle i.

4. Du slutter å synes vanlige ting er ekle (så lenge det gjelder dine egne barn)
Snørr, blod, gulp, bæsj, oppkast…? Joda, det er fortsatt ekkelt, men når de kommer ut av ditt eget avkom, så er det på en måte litt mindre grusomt. Du brekker seg ikke når du tørker treåringen på do, eller når du må vaske hele sengen til småtten midt på natten når det har omgangssyken. Heldigvis – ellers kunne det vært slitsomt å være foreldre…

5. Du husker ikke hva privatliv var (eller har i hvert fall tøyd intimgrensene)
Gå på do alene? Lukke døren når du dusjer? Bare dere to i dobbeltsengen? Hvorfor var det så viktig for meg før? Joda, det er deilig å få være litt i fred, men det er ikke lenger sånn at du får angst med tanke på at noen ser deg tisse. Faktisk er du heller glad for at barnet gikk med på å sitte ved føttene dine og se i en bok i stedet for å sitte på fanget ditt mens du gjorde ditt fornødne.

 6. Du klarer deg godt på forbausende lite søvn
Noen barn sover rundt med én gang, andre bruker flere år på det. Og så er det jo dette med A- og B-mennesker da. Foreldre er gjerne B-mennesker og legger seg sent, men har barn som er A-mennesker og våkner tidlig. Resultatet? Fem timer søvn. Og overraskende nok klarer du å fungere. Etter noen år blir du proff, og etter hvert oppdager du at du har blitt et slags A-menneske selv, som våkner FØR barnet!

7. Du husker utrolig godt (feil ting)
Hva figurene på barne-tv heter? Teksten på barnesangen? Verset fra barnets favorittfilm? Joda – det sitter som støpt fast i hjernen. I så stor grad at når du synger i dusjen eller i bilen, så er risikoen stor for at det er Pippi eller Kaptein Sabeltann du synger på… Men hvor du gjorde av nøklene eller lommeboken? Eh…

8. Du får superkrefter (lydløs og usynlig)
Bare foreldre kan snike seg lydløst bort fra barnets sengekant og ut av rommet – selv med hindringer som bråkete leker på gulvet og minimalt med lys (for barnet får ikke sove med mindre det er HELT mørkt i rommet). De klarer også å smugspise godteri centimetre fra barnet – uten å bli oppdaget.

9. Du  får et mer avslappet forhold til ditt eget utseende
Heldigvis er det ikke sånn at alle foreldre lar egen hygiene og klesstil forfalle slik mange vil ha det til. Men mange får et mer avslappet forhold til seg selv. Kanskje blir de også mer komfortable? Én ting er jo tidsaspektet – man har rett og slett ikke like god tid til å pynte seg i hverdagen. Og man kler seg gjerne også mer praktisk. En annen er at mange får en økt respekt for egen kropp etter å ha sett hva den er i stand til.

10. Du snakker om hva andre gjør på toalettet (fortrinnsvis barnet)
Mange tror at de aldri vil komme dit hen at de diskuterer bæsj med andre. Så får de barn. Det begynner tidlig – har babyen nok bæsjebleier, er det riktig konsistens osv. Etter hvert blir det snakk om bleieslutt og uhell i barnehagen. Og man bekymrer seg om barnet ikke har regelmessig avføring, eller hvis bæsjen er for fast eller løs.

11. Du spiser sunnere og har tydeligere måltidsrytme
Måltider blir ofte viktigere når man skal lage mat til en hel familie. Mange blir også mer bevisste på kostholdet. Man er jo ikke lenger bare sin egen herre, men skal sørge for at barnet får alt det trenger av vitaminer, proteiner osv. Fiskemåltider, økologiske matvarer, faste tidspunkter for måltider, variasjon, sunt… Når barnet spiser sunt, gjør jo foreldrene det også. Vinn-vinn-situasjon!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: