FamilieForeldre14 tips: Slik blir du en enda bedre forelder

14 tips: Slik blir du en enda bedre forelder

Av Janet Molde Hollund 3798
Kanskje kan små endringer bidra til at både du og familien får det bedre sammen?

1. Legg fra deg mobiltelefonen eller andre tekniske dippedutter når du er sammen med barnet ditt
Det er en kjent ting at barna fort blir sjalu, og du kan også gå glipp av mange viktige øyeblikk mens du har fokus på noe helt annet enn barnet. Ikke gå glipp av noe stort fordi du hadde fokus på mobilen og ikke barnet!

2. Lek og les med barna
Det er fint at barna kan leke for seg selv, og det bør de også få lov til å gjøre – uten at foreldrene blander seg inn. Men de små kan også lære viktige ting gjennom lek, spesielt språk. Så sett deg eller legg deg ned på gulvet med barnet ditt, så kan dere få en fin stund sammen. Også lesing er bra for barnet – og du kan begynne tidlig! Barn som blir lest høyt for gjør det dessuten ofte bra på skolen!

Les også:

3. Nyt øyeblikkene
Listen over ting som skal og bør gjøres er ofte lang, og spesielt etter nyttår har mange store planer for alt som kan bli bedre. Da kan det være lurt å stoppe opp og rett og slett nyte øyeblikkene. Kanskje lager barnet ditt et artig ansiktsuttrykk, vil gi deg en god bamseklem eller vil bare sitte helt rolig og slappe av i fanget ditt. Nyt det – for snart er barna store og har ikke tid til den slags lenger.

4. Sett av tid til familiefellesskap
I en travel uke har ting lett for å bli rutinepreget. Det er mye som skal gjøres, og det blir ofte til at den enes aktivitet overlapper den andres. Bli litt bevisst på valgene dere tar, og se om ikke det er mulig å få til noe sammen – hele familien. Kanskje er det lettest å få til noe i helgen, men dere kan også sette av en fast ettermiddag i uken til familiekos. Spill med barna, gå i svømmehallen, dra på sykkeltur eller gå tur i skogen. Gjeninnfør søndagsturen. Det er kjekt å ha noen gode felles opplevelser som dere kan tenke tilbake på når det er som travlest. Tid sammen fungerer ofte som lim i familien. Bruker dere tid sammen, blir dere kanskje mer harmoniske også?

5. Ikke vær så redd for rot
Alle liker å ha det fint rundt seg. Men som småbarnsforeldre må vi i perioder kanskje tillate at alt ikke er så perfekt rundt oss som vi skulle ønske. Går det an å senke litt på kravene, og godta at vi ikke kan klare alt?

6. Tillat deg litt tid for deg selv
Selv om du er mamma, er du også et selvstendig individ. Gi deg selv muligheten til å få litt tid for deg selv og gjøre noe du selv ønsker - det kan komme også resten av familien til gode. Kanskje er det noe så enkelt som litt egenpleie med et uforstyrret varmt bad, eller kanskje trenger du en kveld sammen med venninnene – uten barnet.

7. Bruk tid sammen med kjæresten din
Nybakte foreldre opplever ofte at fokuset flyttes fra parforholdet til barnet. Det er vel og bra, for det kan være en stor omstilling, og de små krever mye av deg. Men kanskje har dere mer å gi barnet hvis dere også klarer å sette av litt tid til hverandre? Er dere ikke klare for barnevakt helt enda, er det også mange ting dere kan gjøre sammen hjemme for å pleie kjæresteforholdet.

8. Bytt barnevakt med noen du kjenner
Vil du og kjæresten ut litt alene, går det an å be besteforeldre eller tanter og onkler om å være barnevakt. Men har dere noen venner som er i samme situasjon som dere, går det an å lage en liten ordning hvor dere hjelper hverandre. Én av foreldrene bytter stue for en kveld og passer venneparets barn, slik at de kan gå ut på en etterlengtet date. Neste gang er det deres tur. På denne måten vil alle føle at de både får hjelp og hjelper andre, og dere slipper å føle at dere skylder noen noe.

9. Ikke vær redd for å spørre om hjelp
Du må ikke klare alt selv, og det er ingen skam å be noen om hjelp. Kanskje kan nær familie eller venner stille opp eller gi deg gode råd? Hvis økonomien tillater det, er det også mulig å kjøpe seg noen tjenester. Kanskje kan en vaskehjelp gjøre at kabalen hjemme går lettere opp? Det trenger ikke nødvendigvis være hver uke, men kanskje bare i en ekstra travel periode?

10. Vær et godt forbilde
Barna lærer i den skolen de går. De gjør ikke hva vi sier, men hva vi gjør. Her har du en gylden anledning til å være et godt forbilde for den oppvoksende slekt. Prøv å formilde de verdiene du ønsker barnet skal ta med seg videre i livet, og vær raus med andre.

11. Kyss kjæresten din foran barna
Litt større barn vil gjerne si at de synes det er litt ekkelt, men med et smil om munnen. Barna har godt av å se at foreldrene er glade i hverandre, og voksne trenger ikke å skjule en kos og et kyss for barna. Selv om barna får mye oppmerksomhet, er det viktig for parene å ta på hverandre og vise at de bryr seg om hverandre i hverdagen. Den beste gaven du kan gi dine barn, er å ha et godt forhold til moren/faren deres.

12. Få lenger lunte overfor barna
Å være foreldre er en stor glede, men det kan også være frustrerende. Og jo mer stresset vi er, jo kortere lunte blir lunta for hva vi tåler. Kanskje klarer vi å telle til ti eller litt mer før vi sier noe? Ved å gå litt i oss selv, kan vi kanskje prøve å tenke oss om en ekstra gang før vi lar kjeften gå.

13. Bruk mer tid alene med hvert enkelt barn
Det er kjekt å ha flere barn, og søsken kan ha veldig stor glede av hverandre. Men det er også mye misunnelse blant søsken, og mange opplever ikke sjelden at barna kjemper om å få foreldrenes oppmerksomhet. Det har blitt sagt at barn kan føle like sterk sjalusi når de får et nytt søsken, som du ville følt om du skulle fått en tredje person inn i samlivet – med like rettigheter som deg selv. Men husk at noen barn roper høyere enn andre – og får mer oppmerksomhet. Andre gjør mindre av seg, og krever derfor ikke så mye. De kan likevel ha behov for like mye tid alene med deg.

Tenk så kjekt det kan være, både for deg og barnet, å ha litt tid sammen – uten søsken som maser. Barnet elsker det, og du vil kanskje få en bedre følelse av å strekke til for alle.

14. Oppfordre barna til å klare mer selv
Jo eldre barnet er, jo mer kan det hjelpe til med selv. Vær med på å oppmuntre barnet til å klare ting selv, for eksempel å kle på seg selv. Skal dere ut, blir det mindre stress for deg – og mestringsfølelse for barna. Vær flink til å rose framgangen, selv om det noen ganger kan være frustrerende å se på når barnet øver inn nye ferdigheter. Husk å legge inn god tid, så slipper du å bli stressa.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: