Familie19 ting du kan gjøre for venner som har fått barn

19 ting du kan gjøre for venner som har fått barn

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Malin Sofie Leirvik 17458
Venninnen eller kameraten din har nettopp blitt forelder. Du er kanskje ikke i samme livssituasjon selv, men hva kan du gjøre for å bidra til et godt vennskap, og for å gjøre hverdagen litt lettere for foreldrene? Her er noen gode tips til deg:

1. Si ifra før du kommer på besøk
Kanskje du er opplagt og våken en lørdagsmorgen eller søndags kveld, og har litt ekstra tid? Det trenger ikke å bety at vennen din med spedbarn har det. Så si ifra for du kommer, det vil de sette stor pris på.

2. Spør før du ringer på
De kan ha stått i timesvis, og prøvd alt mellom himmel og jord for å få den lille til å sovne. Endelig, tenker de nybakte foreldrene. Og så ringer du på døren, og risikerer å ødelegge alt. Det kan bety enda flere hektiske timer for foreldrene. Heller ikke ring på før du vet at de er våkne. Nybakte trenger den søvnen de kan få når de først har fått den lille til å sovne.

3. Be dem med på ting, men tål at de takker nei
Selv om de stort sett må melde avbud. Det er alltid hyggelig å bli husket på, selv om det er baby som er hovedfokus. Ikke ta det personlig at de ofte må si nei. Det trenger ikke å bety at de ikke har lyst til å si ja. En baby en en god unnskyldning for å ikke ha tid til å bli med på alt.

4. Planlegg i god tid i forkant
Kanskje en venninnekveld eller en parmiddag kunne vært noe? Men hun på at det er alltid fint for foreldre å kunne finne barnepass god tid i forveien.

5. Fleksibilitet
Du har nok kalenderen full, men dagene til de nybakte foreldrene kan være uforutsigbar. Foreslå gjerne ulike datoer og klokkeslett og la dem velge det som passer best.

6. Spør dem om aktuelle tidspunkt
Barnets sovetid kan sette kjepper i hjulene for mye sosial aktivitet. Kanskje kan lunsjen flyttes en time eller to, og middagen starte et par timer tidligere enn vanlig hvis vennen din må rekke hjem til leggetid?

7. Inviter på middag
Alt skal gå rundt for de nye foreldrene, og hva med å avlaste dem med en aldri så liten middag hjemme hos deg, med eller uten barn?

8. Ta med middag
Og om de foretrekker å være hjemme – ta med en lasagne eller noe annet du vet de liker, og kos dere hjemme hos dem. Da slipper de å pakke med seg hele huset, og kan legge barnet i kjente omgivelser.

9. Interessert deg for den lille
Hvis du selv ikke har barn, eller det er en stund siden du også hadde spedbarn kan det være fint å sette seg inn i det hele igjen. Det er kanskje ikke det temaet du synes er mest interessant akkurat nå, men vennene dine er oppslukt av den lille, og vil gjerne fortelle deg alt om det. Da kan bakgrunnskunnskap også komme godt med. Eller i det minste et snev av interesse.

10. De gamle samtalene
Men noen ganger kan det være greit å kjenne seg igjen i sitt gamle jeg. Kanskje vennen dine vil sette pris på en god gammel vanlig samtale som ikke inneholder bæsjebleier og gulp. Bare fordi vennen din har blitt forelder er de fortsatt sitt gamle jeg, og trenger gjerne å tenke på noe annet en stund.

11. Tilby å hjelpe til med barnet
Kanskje de trenger en halvtime på øyet? Tilby å se til barnet, eller kanskje en trilletur? Eller er det middag på gang, kan litt avlastning være til hjelp. Eller kanskje ønsker de to seg en kveld ute alene? Da kan du gjerne tilby å være barnepasser! Det kan være enklere å avlevere den lille til noen de kjenner så godt som deg.

12. Bli med på turen
Babyen har slått seg vrang, og foreldrene tyr til trille- eller bilbiltur for å roe minsten ned. Bli med da vel. Dette er en yppelig mulighet til å få litt tid sammen med vennene dine i en hektisk periode av livet. Når barnet roer seg ned og kanskje sovner har dere bedre tid til å snakke sammen.

13. Hjelp med vogna
Ute på butikken eller på bussen, hjelp til med vognen. Åpne dører og løfte i trapper. Det er god hjelp som krever lite.

14. Dra på butikken for dem
Å komme seg ut av huset kan bli et stort prosjekt med baby i hus. Å tilby seg å handle, passe barnet mens hun/han handler eller bare stikke innom med varer du tror de trenger er til stor hjelp for foreldrene.

15. Tilby å sette på en klesvask
Det krever ikke mye, men kan bety mye for foreldrene som har så mye annet å fokusere på. Eller tilby å brette klær mens venninnen/kompisen din spiser, mater babyen eller er opptatt med andre ting.

16. Hva med en photoshoot?
Den lille familien får tatt masse bilder av den lille, men hva med å knipse noen av hele familien. Gjerne i spontane øyeblikk, som fanger både mor, far og barn.

17. Pass tiden
Når du først er på besøk, pass tiden. Det kan være hyggelig med besøk, men det er også mye som må gjøres, og sene kvelder harmonerer ofte dårlig med nattevåk og morgener som begynner klokken 6 – både i helger og hverdager.

18. Har de kjæledyr?
Hvis ja, gå tur med hunden, rens kattesanden eller vask hamsterburet. Alt som frigjør tid for familien blir gjerne godt mottatt.

19. Har de eldre barn?
Mange foreldre har gjerne dårlig samvittighet overfor både den lille og eldre søsken – så å få alenetid med hvem av dem kan føles godt. Pass den lille mens får ta med storebror/storesøster på lekeplassen, eller ta med eldstemann på kino eller noe annet gøy.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: