Familie43 ting noen burde fortalt deg om småbarnsperioden

43 ting noen burde fortalt deg om småbarnsperioden

Har du en smårolling i hus? En liten til stor glede - og til tider, stor frustrasjon. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund og Maren Eriksen 34300
Det finnes tonnevis av informasjon om svangerskap, fødsel og det første året, men det er jo etter det utfordringene begynner. Her er tingene vi skulle ønske vi visste – før vi plutselig stod der med en toåring.

De er alltid i bevegelse
Alltid! Til og med i søvne.

Du kommer til å bli skadet
Forvent å bli skallet ned, sparket, kløpet og klort – med eller uten vilje. Å være foreldre er ingen spøk.

Gjentakelse, gjentakelse, gjentakelse….
Favorittbok, favorittleke, favorittfilm. Du kommer garantert til å bli lei lenge før barnet. Snart trenger du ikke boken for å lese den for barnet (og barnet kan den utenat skulle du glemme et ord)

Du vil bli såret på barnets vegne
Verden er brutal. Smårollinger sier «Du får ikke komme i bursdagen min» eller «Du er dum». Sjansene er heldigvis store for at det går dypere inn på deg enn på barnet.

Du godtar og blir med på barnets merkelige ritualer
«Sug ut de vonde drømmene før jeg sovner, mamma» – hver kveld, helt uten å stoppe opp og tenke over hvor merkelig det kanskje er…

Du kommer til å «sove» mye på gulvet ved barnets seng
«Mamma skal sitte her i to minutter til…zzzzzzzzzzzzzz» Og så var den kvelden over. Og ryggen verker. Barnet sovnet søtt i samme øyeblikk som deg.

Forvent en «Jeg vil til pappa»-periode
Ingen i verden er vel viktigere enn mamma? Hva da når det bare er pappa som får lov til å ta på plaster, eller gi den siste nattaklemmen? Sett heller pris på at barnet ditt har flere viktige omsorgspersoner i livet sitt.

Pass munnen din: Du bor sammen med en papegøye!
«Faen» kommer det fra en liten stemme i baksetet. Du kjenner det blir varmt rundt ørene. Ojsann…

Maten de likte i går er det slett ikke sikkert de liker i dag
Og det er heller ikke sikkert at «salami» faktisk er salami. Det kan hende det er dagens navn på servelat. Lykke til!

Du vil ikke tro hvor mye du kommer til å snakke om bæsj og tiss
Krangling om hvem som må ta den grusomme bæsjebleien, eller euforisk lykkerus etter barnets første vellykkede tur på do. Dessuten elsker treåringen alt som handler om bæsj, tiss og promp. Så vil du høre den herlige trillende barnelatteren, er det bare å fyre løs.

De er opptatt av kroppsdeler – både egne og dine
Fingrer ned i bleia, inn i øret ditt og inn i egen nese. Det er mye spennende å oppdage for smårollinger. Og foreldrene er ikke alltid like begeistret.

Du kommer til å si «Fordi det bare er sånn!»
Hvorfor er himmelen blå? Hvorfor finnes det årstider? Hva er vind? Til slutt blir selv de ivrigste foreldrene leie.

Det lurer farer overalt!
Barn kan klemme seg i skuffer, dunke seg i bordkanten, falle på trehjulsykkelen, ramle ned fra stolen… Og det er fint lite du kan gjøre med det meste av det. Barn skader seg av og til. Sånt skjer. Din jobb er å trøste, ta på plaster og håpe at det går fort over.

Trass er en del av barnets jobb!
Noen kaller det selvstendighetsfasen. Barnet skal lære å gjøre ting selv. Det er slitsomt for alle som er involvert, men man kommer ikke utenom.

Du skjønner verdien av vage svar
Hvordan kom babyen inn i magen din? Hva skjer når noen dør? Noen ganger er det en velsignelse at barn stort sett klarer seg med et vagt svar.

Foreldrerollen er ingen konkurranse
Det handler ikke om å være best, ha de snilleste barna og det flotteste hjemmet. Barn er like forskjellige som voksne.

Du blir en bedre forelder etter hvert (eller i hvert fall en mer erfaren en)
Veien blir til mens du går. Tabber hører med. Det viktigste er at du lærer av dem. Etter hvert får du det nok til (kanskje).

Pappa kan gjøre en like god jobb – slipp ham til!
Det er lite du kan som ikke han kan. Særlig når barnet vokser til. Så får du vende det blinde øyet til når frøkna er kledd i rødt, rosa og oransje – på én gang. Eller har pysj på seg i barnehagen.

Legg fram klær kvelden i forveien (ha gjerne også alternativene klare)
Morgener er travle, så alt som kan gjøres unna i forveien er lurt. Men forvent ikke at smårollingen umiddelbart godtar ditt forslag. Å ha en (men ikke flere) alternativ genser på lur er et godt triks.

Felles måltider er gull verdt (minst én gang til dagen)
Familie handler om fellesskap. Å ha et ekstra sett armer til rådighet når middagsmaten flyr er heller ikke så dumt.

Det er lov til å si nei
Du er ikke Cruella de Ville om du sier nei til is på en mandag. Kanskje burde vi heller bli flinkere til å bruke dette lille ordet?

Selvironi kommer godt med
Tar du ikke deg selv så høytidelig, blir foreldrerollen ofte mye morsommere. «Så myk og god mage du har mamma» er ment som et kompliment – ta det som det!

Hvite løgner er ok, Pinocchio
«Mamma skal også snart legge seg», «Nå er det ikke mer sjokolade igjen», «Alle de andre ungene sover nå». Slike løgner er ikke skadelige for barnet, og ok å ty til i blant.

Ta imot barnets unnskyldning, og ikke vær redd for å si unnskyld selv
Uansett hvor sint du er, kan du være et godt forbilde ved å akseptere unnskyldningen og legge det bak dere. Dermed kan barnet også lære å gjøre det samme når det er du som må ut med en unnskyldning.

Legg vekk den dårlige samvittigheten
«Jeg burde…» Man kan ikke gjøre alt uansett om man har aldri så lyst. Lær deg å leve med at du alltid kunne gjort noe bedre.

Ta vare på parforholdet – det er en gave til barnet
Alt trenger ikke å handle om barnet (selv om nesten alt gjør det). Kanskje er det minst like viktig at du og partneren din har det fint sammen. Et godt parforhold skaper en trygg ramme rundt oppveksten.

Det er vondt å slippe kontrollen (men det må til)
Før eller siden må barnet få klare selv. Også der det kommer til å gå på trynet.

Krangling kan ikke unngås (og kan være sunt)
Barn med søsken får brynt seg på hverandre uten å være redde for å bli avvist. Ja, det er slitsomt, men det gjør barnet sterkere.

Supermamma finnes ikke
Akkurat som alle andre superhelter, finnes ikke supermamma i virkeligheten. Du kan bare gi opp nå!

Barnet gjør som du gjør, ikke som du sier
Du er ditt barns forbilde – så vær rollen bevisst. Det nytter lite å si at godteri hører lørdagen til om du samtidig koser deg med smågodtposen på mandager.

Ikke ha for høye ambisjoner – det skaper bare mer stress
Det viktigste er å kose seg, ikke rekke over mest mulig. Helg er ingen Facebook- eller Instagramkonkurranse om de flotteste toppturene, lykkelige barn som plukker blåbær, eller hjemmebakt eplekake servert til hele nabolaget.

Lag dine egne regler
Glem «alle de andre». Finn ut hva som fungerer for din familie!

Ikke forvent å forstå barnet hele tiden
Det er mye følelser, mange tanker og meninger, og det er ikke forventet at du skal skjønne alt hele tiden. Vis medfølelse, vær lyttende og oppmuntre barnet til undring. Det er ikke sikkert barnet forstår deg alltid heller.

Overtrøtte barn er ikke kjekke å være sammen med
Vi venter fortsatt på vidundermiddelet mot overtrøtthet. I mellomtiden handler det om å lære å kjenne igjen de tidlige tegnene, og gripe inn i tide.

Sultne barn er som sinte løver
Eller sure sokker. Gi dem mat. Nå! En brødskive kan fort redde handlerunden før middag.

Hva som helst kan trigge et sinneutbrudd (hvor som helst)
Sokken ble tatt på feil, sømmen i buksen klør, mamma skrudde på TV-en og ikke pappa, og i dag skulle ikke agurken være oppå, men under pålegget.

Du kommer til å kunne teksten på noen fantastiske barnesanger (og noen blir du aldri kvitt)
Rekk opp hånden alle som kan alle de ørten sangene om Kaptein Sabeltann! Eller har tatt seg i å synge barnesanger i bilen på vei til jobb – også etter at barnet er levert i barnehagen.

Du kommer til å se på noen fryktelig dårlige tv-programmer/filmer
Men du gjør det likevel – for barnet elsker dem. Heldigvis finnes det forbausende gode programmer i tillegg – som du gjerne tar initiativet til å se – om og om igjen.

Pass deg for alle «fellene» på barnerommet
Selv ikke topptrente militære hadde hatt nubbesjans mot legoklosser, sprettballer og knottepuslespill i mørket.

Ikke regn med å ha dobbeltsengen for dere selv
Du rekker knapt nok å legge hodet på puten før du hører små føtter tasse bortover gangen. Tissing i dobbeltsengen må påregnes. Det samme å falle ut fordi den bittelille toåringen trenger 95 prosent av plassen.

Sta barn forblir på stedet hvil
Uansett hvor mye du lokker og lurer. Prøver du å fysisk flytte dem, kan du forvente en geléklump i toåringsstørrelse på gulvet. Og de kan være forbausende sleipe og tunge.

Velg dine kamper (med omhu)
Det er ikke verdt det, det er ikke verdt det, det er ikke verdt det…

Du synes det er ille nå – bare vent til tenårene!
Men det tar vi når den tid kommer…

Samtidig er dette tiden hvor du blir bedre kjent med hvem barnet ditt er. Det skjer nye, fantastiske ting hver eneste dag. Og barnet vil aldri slutte å overraske deg.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: