FamilieForeldreBarn blir sjalu på mobilen

Barn blir sjalu på mobilen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 2988 Sist oppdatert 13.07.12
Med smarttelefoner og nettbrett har vi mulighet til å følge med på alt – hele tiden. Men mange barn kan bli både sinte og sjalu når foreldrene har oppmerksomheten på skjermen.

Mulighetene er så mange. Du kan ringe, sjekke mail, nyheter og Facebook og spille spill. Og kanskje gå innom Twitter-kontoen, og til slutt se hvordan været blir de neste timene. Imens står kanskje barna og skulle så gjerne fått et svar fra mamma eller pappa.

– Det vil alltid være bekymringer knyttet til ny teknologi. Men med smarttelefoner og nettbrett, har vi alltid mulighet til å være et annet sted. Vi bryter ut av nuet, sier psykolog Bjørnar Olsen.

«Alene sammen»
Sommeren betyr ferie, og mer tid til å være sammen med dem vi er glade i. Men Merethe Clausen Moe i organisasjonen Barnevakten tror mange likevel kjenner på at vi er «alene sammen». Vi sitter gjerne sammen, men fremfor hver vår skjerm.
– Oppmerksomheten vår har forandret seg. Vi voksne kjenner kanskje på den dårlige samvittigheten for at det alltid er noe som distraherer oss, men følger strømmen. Å la være å bruke mobilen eller nettbrett når vi er med barna, er noe vi må bestemme oss for, sier hun.

Bjørnar Olsen tror ikke foreldre bevisst bruker mer tid på telefoner og medier, det har bare blitt sånn.
– Vanene bare vokser inn i livene våre. Vi tenker kanskje ikke over at veldig mange har mobilene framme på bordet i alle sammenhenger, enten de er på kafe eller i møte. En kollega av meg sa vi kunne se på mobilen som en røykpakke. Selv om den ligger på bordet, må vi røyke der og da? Eller kan vi gå ut en tur for å ta telefonen? Når den først er der, er det vanskelig å ikke skulle forholde seg til den, sier Olsen.

– Barn må konkurrere om oppmerksomheten
Psykologen har lest masse litteratur om hvordan de voksnes mobilbruk påvirker barna. Og han ser helt klart at det er sårbart for de små når de må konkurrere om oppmerksomheten.
– Som voksen kan jeg si ifra dersom jeg føler meg forulempet av at noen sitter mye på mobilen. Undersøkelser viser at barn ikke sier fra på samme måte. De er lojale overfor foreldrene, men kan bli både sjalu og sinte, sier han.

Bjørnar Olsen tror dette kan virke inn på barnas evne til å lære empati – medfølelse med andre.
– Empati krever både tid og tilstedeværelse.  Det må være tillatt med langsomhet når du skal være til stede i andres liv. I psykologien bruker vi det gamle begrepet «stillas». Barn får til mer når de har voksne rundt seg som støtter og kan hjelpe dem til å komme et steg videre. Gi dem utfordringer slik at de kan strekke seg litt lenger. Hvordan kan vi voksne vite hva som er neste skritt, hvis vi sitter begravd i mobilen, spør Olsen.

Han forklarer at når barnet og mor smiler samtidig i samspill med hverandre, er det egne nerveceller som er aktive samtidig. De lever innenfor hverandres livsverden.
– Hvis vi er opptatt av flere ting samtidig, har vi gjerne mange tanker som surrer i hodet på en gang. Da blir vi gjerne dårligere i alt. Det kan være lurt å fokusere på én ting om ganger, tror Olsen.

Fin mulighet til å lære gode vaner
Organisasjonen Barnevakten, som gir råd om barn og medier, møter årlig 25.000 foreldre og 20.000 barn gjennom temakvelder og foredrag.
– I vårt møte med barn, deler de sine erfaringer og meninger. Synes de foreldrene sitter for mye foran skjermen, så forteller de det gjerne til oss. Det er ikke sjelden at vi får høre «mamma sitter alltid på Facebook!», sier Merethe Clausen Moe.

Hun har møtt foreldre som selv har gitt opp å sette grenser for barns tid foran skjermen, fordi de ser selv at de er dårlige forbilder for barna.
– Det er klart at det ikke blir noen god kommunikasjon hvis barna bare får svar som «det er fint, det» eller «ja, bare ta en sjokolade til». Barnet ønsker kanskje heller en samtale, sier Moe.

Hun mener barna lærer mye mer av det vi gjør enn av det vi sier.
– Vi ønsker jo at barna skal bli gode mediebrukere, føle glede og takle de utfordringene som kommer. Her må vi prøve å være gode eksempler overfor barna, og vise det gjennom vår egen atferd, oppfordrer hun.

Gå foran som godt eksempel
Sitter du for eksempel med noe som er jobb, går det an å si at du bare skal skrive ferdig, og at det vil ta fem minutter. Det går også an å lære barna at du ikke svarer på mobilen når dere spiser.
– Ettermiddagene er så korte, at det er viktig med kvalitetstid. Både medietid og husarbeid kan kanskje vente. Kvalitetstiden kan selvfølgelig også brukes til medierelaterte aktiviteter sammen med barna, for eksempel bevegelsesspill eller se en god film, foreslår hun.

Hun tror også det er viktig å kunne be barnet om unnskyldning.
– Si unnskyld dersom du brukte for mye tid på mobil eller data. Gi gjerne også beskjed til barnet om at det er greit dersom det forstyrrer deg. Når barnet synes du har holdt på lenge nok, kan dere gjøre noe sammen, sier hun.

Merethe Clausen Moe er selv mamma til tre voksne barn, og sier timene med barna er kostbare.
– Det er så mange gulløyeblikk! Barn har så mye å fortelle, og har fantasi og innlevelse. Det blir ikke helt det samme hvis de hele tiden får beskjed om å vente litt. Tenk deg selv om du fortalte noen noe, og så måtte du vente med poenget til en stund senere, sier hun.

Podcast: Er du avhengigav mobilen? Dette betyr din mobilbruk for barnet

Foreldreråd om bevisst medietid

- Velg voksen pc- og mobiltid med omhu, og ta hensyn til at tiden sammen med barna i hverdagene er begrenset for de fleste av oss

- La mobilen ligge igjen i bilen i levere- og hente- situasjoner i barnehage og skole, og la barna få fullt fokus når du er publikum til deres aktiviteter

- Vern om felles måltider uten ”medieuro”

- Vent med nyhetene på tv og nettoppdateringer til de minste har lagt seg

- Sett rammer for barnas bruk av Internett, spill, tv og film, og tilpass reglene etter barnets alder

- Gjør avtaler som gir barn og unge mediefrie ”pusterom”, for eksempel før de legger seg

- Vær bevisst hvor barnets mobil ligger etter leggetid, og pass på at barn og unge får god og nok søvn uten å bli vekket opp av meldinger.

- Delta i barn og unges medieaktiviteter. Det fins mange kjekke spill, nettsider, tv-programmer og filmer som man har stor glede av å oppleve sammen med barna

- Husk at du er en rollemodell for barna dine og at de lærer av dine vaner og uvaner

Kilde: Barnevakten.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: