Med lange dager på jobb og barnehage er det ikke så mange timene man får sammen som familie i løpet av et døgn. I tillegg kommer aktiviteter for små og store. Men helsesykepleier Elin Asbjørnsen mener at flere foreldre burde verne om ettermiddagene med barna.
– Det er viktig å være til stede i disse timene. Ikke bare fysisk, men også mentalt. Mange foreldre forsvinner på pc, nettbrett eller mobil så snart de er kommet inn døren. Og barna er de første som merker når vi er opptatt med noe annet, sier Asbjørnsen.
Foreldrene kan godt ta med barna i daglige gjøremål. Det ligger mye god læring og god relasjonsbygging i slike situasjoner. Å gjøre ting sammen i dagliglivet styrker relasjonene mellom foreldre og barn, og gjør barnet mer trygt.
– Det er mange gode og viktige samtaler som kommer fram rundt et middagsbord, mener hun.
En sårbar tid
På dansk kalles den første timen etter at man har kommet hjem fra jobb og barne-tv for ulvetimen. Kanskje ikke så rart – alle er slitne, trøtte og sultne etter en travel dag.
– Barna trenger omsorg, og foreldrene er også slitne. Jeg skjønner at det kan være slitsomt, men det blir lettere om begge foreldrene kan dele på det, sier Asbjørnsen.
Et tips er å ta barna med på middagslagingen. Da føler de seg viktige og opplever å bli sett. Kanskje kan både foreldre og barn dele små fortellinger fra dagen mens maten blir til.
– Barn trenger å bli sett og få bekreftelse fra foreldrene. Det får de når foreldrene bruker tid sammen med dem på ettermiddagen. Når man prater sammen kommer både det gode og det vanskelige fram. Og det blir enklere å fange opp det som er vondt og få hjelp til å bearbeide det. Og det at barna vet at foreldrene er der for dem når de kommer hjem fra barnehagen, gir forutsigbarhet og trygghet i barnets hverdag, sier Asbjørnsen.
Også foreldrene har mye å tjene på dette.
– Gode relasjoner med barna gir en følelse av å lykkes som foreldre. De samme prinsippene gjelder for barna som i parforholdet – man må investere i tid og tilstedeværelse, sier hun.
Les også:
Tid og ro er to viktige nøkkelord
Mange barn går på aktiviteter på ettermiddagstid. Helsesykepleier Asbjørnsen mener man må vurdere hvert enkelt barn. Noen barn trives godt med aktiviteter, andre best uten. Men hun råder likevel til å begrense omfanget slik at det blir noen rolige ettermiddager i løpet av uken.
– Dette forandrer seg når barnet blir eldre. De fleste barnehagebarn trenger litt ro på ettermiddagen. De har hatt høyt tempo i barnehagen hele dagen, og kan være ganske slitne når de kommer hjem. Da er det ofte ikke nødvendig med så mye opplegg på ettermiddagen, sier hun.
Og selv om mange mammablogger viser fram vakre hjem, smilende barn og ferske boller, mener Elin at man ikke trenger så mye for å få en koselig ettermiddag med barnet.
– Å gå en liten tur ut sammen er bra. Mange snakker godt sammen på tur, man får brukt kroppen, og foreldrene kan fylle på med kunnskaper og fakta om hva man ser. Jeg tror ikke vi trenger å planlegge så mye, men heller skape rom for å være sammen, sier hun.