FamilieForeldreDerfor bør du holde på vennene dine!

Derfor bør du holde på vennene dine!

Voksne har også behov for venner. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 3069
Synes du det er vanskelig å holde kontakt med vennene dine nå som du er mamma? Mange opplever det samme som deg. Eksperter gir deg tips til hva du kan gjøre.

Mange føler gjerne at livet blir snudd helt på hodet når de blir foreldre. Plutselig er det en ny sjef i familien, og mye handler om den lilles behov.

– Dersom du har små barn, full rulle på jobb og en ektefelle som jobber mye, kan det hende at du mangler overskudd. Vær tydelig med vennene dine på at det er dette som er årsaken til at dere ikke har så mye kontakt, råder Arnfinn J. Andersen, som har forsket på vennskapets betydning.

Hvem er du?

Det er kanskje først når du kommer i begynnelsen av 20-årene at du faktisk har blitt den personen du vil være resten av livet.

Snakk med vennene dine

Venner er ofte avhengige av hverandre, og da blir en lett sårbar, mener Andersen.
– Den som får mindre oppmerksomhet kan føle seg oversett. Ikke ta vennene dine som en selvfølge, vennskap er noe en må pleie. Våg å ta opp temaet med vennene dine, og sett ord på hva vennskapet betyr for deg. Noen ganger kan det være greit å møtes et sted hvor alle kan kose seg, gjerne uten barn, sier han.

Noen føler at det blir et skille mellom venner som har barn, og de som ikke har. Det er ikke så underlig, mener filosof Helge Svare, som også har skrevet boken «Vennskap».

– Mange vennskap endrer seg i tråd med at vi går gjennom ulike livsfaser, særlig de som bygger på at man har noe felles, og det er dette «felles» som er limet i vennskapet. Når livet endrer seg, vil også slike vennskap lett kunne endre seg, eller kanskje de går over, sier Svare..

Ulike livsfaser
Svare sier at folk som regel har mange venner i barne- og ungdomsårene. Så blir det kanskje mindre kontakt med venner i noen år mens en har små barn.

– Men når en er over den verste småbarnsfasen, blomstrer gjerne vennskapene opp igjen, sier han.

– I et vennskap er det viktig at en føler seg relevant. Er du 28 år, singel og lever et urbant liv, har du helt andre prioriteringer enn et par som har blitt foreldre for første gang. Da er det kanskje ikke like meningsfylt å være på besøk hos noen som har kolikkbaby, og som lever med underskudd på søvn. Du føler kanskje at ikke du har noe å bidra med. Motsatt kan foreldrene føle det samme, sier Arnfinn J. Andersen.

Noen venner beholder man hele livet, men de fleste opplever også at noen byttes ut.

– Enkelte slår opp – også i vennskap. Ting kan bygge seg opp over tid, og det blir til slutt en konfrontasjon hvor en sier direkte at dette ikke er noe å satse videre på. Men det vanligste er kanskje at vennskap bare dør ut av seg selv, sier Andersen.

Tap av venn - sorgreaksjon

At et vennskap tar slutt, kan oppleves veldig forskjellig. For noen blir det en slags sorgopplevelse, fordi de mister noen som står dem veldig nær. Dette kan være en tung prosess. De har kanskje snakket sammen hver dag, og føler de mister en side ved seg selv.

Viktig for å fungere sosialt
Men uansett om vennskap er livslange eller ikke, mener Andersen de er viktige og avgjørende for å ha et godt fungerende sosialt nettverk. Dersom en opplever store belastninger, er det godt å ha noen å støtte seg til.

– Når en blir foreldre, er det avgjørende å møte mennesker i samme livsfase, mener Andersen.

Vennskap må pleies
– Jeg tenker at vennskap bryter sammen uten vedlikehold. Dersom en passer på å pleie vennskap litt hele tiden, er sjansen større for at det varer lenger, eller at det kan vekkes til liv igjen etter en dvaleperiode, sier Helge Svare.

Tradisjonelt har kvinner hatt flere nære venner enn menn.

– Men så er det gjerne også kvinner som opplever at de noen ganger rett og slett blir utbrent av alle vennskapene, på samme måte som noen opplever å bli utbrent på jobb. Dette henger også sammen med at kvinner ofte åpner seg mer for hverandre, og noen deler for mye med for mange. I lengden kan det bli slitsomt, mener Svare.

Forskjell på kvinner og menn:

Kvinner har tradisjonelt hatt ansikt til ansikt-vennskap, mens menn oftere har hatt vennskap som er mer side ved side. De for eksempel trener eller går på ulike ting sammen. Dette er nå i ferd med å jevne seg mer ut. Kvinner er mer side ved side, og menn er mer fortrolige med hverandre.

Svares viktigste råd når det gjelder vennskap, er å tenke gjennom hvem en absolutt ikke vil miste.

– Vennskap tar tid. Du kan gjerne lage et totalt livsregnskap, og se hvor mange venner du mener du egentlig har tid til. For min egen del ser jeg at jeg har tid til tre gode venner. I tillegg har jeg andre vennekretser, som ikke prioriteres like høyt, sier han, selv om de også betyr mye.

Svare skiller mellom ytre og indre vennskapssirkler, og sier vi trenger begge deler. Den innerste vennskapssirkelen er gjerne med deg gjennom flere livsfaser, og vennene her kjenner deg over tid.

Barns vennskap viktige for voksne

Også barnas vennskap er viktige, og kan hjelpe deg med å sikre deg selv tid til å pleie vennskap. Barna kan gå på besøk til hverandre, eller dra på overnatting. Det gir større fleksibilitet for foreldrene, og det kan være viktig for å organisere en hektisk familiehverdag.


Trenger mer enn partneren din

Han tror ikke livet blir det samme om en baserer trygghet kun på en partner.

– En venn og en partner har ulike funksjoner. Partneren står gjerne for kontinuitet og nærhet, men samtidig er det kanskje også flere konflikter. Da er det godt å ha venner som kan være støttespillere. Dersom en kun har partner, kan en fort bli mer sårbar. Vennskap øker sannsynligheten for at en kommer gjennom en krise. Med en bestevenn kan en hente energi og ta med tilbake i parforholdet, sier Svare.

At vennskap er viktig, er han ikke i tvil om.

– Store undersøkelser viser at vennskap har en positiv sammenheng med nesten alt som er bra. Det gir positive utslag både fysisk og psykisk, og har innvirkning både på levealder, trivsel og arbeidssituasjon. Det meste blir bedre hvis en har gode venner, sier Helge Svare.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: