3. Mye tryggere bilsikkerhetAt det gikk bra så ofte er et mirakel. Og ofte gikk det heller ikke bra. I dag er det svært sjelden at barn dør i bilulykker. Fordi de i motsetning til foreldre- eller besteforeldregenerasjonen sitter i trygge bilstoler – bakovervendt.
Kunne du tenke deg å la barn ligge på en madrass i bagasjerommet, usikret mens du kjører? Kanskje du røyker i bilen også? Spør de som levde i ”gamle dager” hvordan de var sikret i bilen.
Sørg for at du vet hva som er riktig bilsikring for barnet ditt. Og er du i tvil – les om det, og be om hjelp! Det er ingen grunn til å ikke gjøre dette rett.
4. Tryggere mat og mer kunnskap om kostholdTa litt honning på smokken, smør gommene med whisky ved tannfrembrudd, og kumelk på flaske – til nyfødte. Dette ville du ikke gjort i dag, men det var vanlig før.
Nå vet vi at et sunt kosthold begynner tidlig. Vi vet verdien av morsmelk, har et reelt alternativ i morsmelkerstatning, og vet hvilke matvarer det er lurt å begynne med først.
Og ikke minst – vi har sunn og næringsrik mat lett tilgjengelig. Og praktisk tilgjengelig på glass og annen praktisk emballasje. Merket med alder.
5. Engangsbleier og bedre tøybleier!Vasking av bæsjebleier står ikke øverst på min ønskeliste. Og det er nok flere som er glade de slipper de gammeldagse bleiene. Eller de første knalldyre engangsbleiene med plastsnipp som verken kan ha vært særlig behagelige eller enkle å håndtere.
Engangsbleien ble oppfunnet på 1950-tallet, men ble ikke vanlig for folk flest her til lands før på 1980-tallet.
Nå har vi gode bleier. Så gode at helsesøstre er bekymret for at vi venter for lenge med bleieslutt. Og de er ikke svimlende dyre.
Det finnes fortsatt tøybleier for de som vil bruke det. Også disse har blitt mye bedre, og enklere å bruke. Og det finnes engangsinnlegg til dem, slik at du kan kaste mye av dritten (bokstavelig talt) i stedet for å måtte vaske det. Og det finnes gode vaskemaskiner til å vaske tøybleiene i, så du slipper å gjøre det for hånd!
6. Det finnes bedre og enklere barnevognerMange av barnevognene fra eldre tider var staselige og flotte, men de var ikke nødvendigvis praktiske. I dag er utvalget så stort at sjansene er store for at du finner en som passer for deg og ditt barn. Det er også sikkerhetskrav for vogner som gjør dem tryggere. Og de kan legges sammen! De kan ha lufthjul, svingbare hjul og veie markant mindre enn sine forgjengere.
Det er ikke lenge siden kombivognen var populær. Å dra rundt på sportsvogndelen og bagvogndelen samtidig var tungt, og er heldigvis ikke nødvendig lenger.
7. Risikoen for krybbedød er lavere nåI dag legger du ikke babyen til å sove på magen, og du henger ikke et teppe over vognåpningen. Fordi du vet at det øker faren for krybbedød. Du vet at skal dere samsove med babyen, så må dere være røykfrie og ikke ha drukket alkohol. Vi vet dette nå. Og kan med enkle grep redusere risikoen for det utenkelige ganske kraftig!
8. Det er mange nye sikkerhetskravDu tenker kanskje ikke så mye over at vinduet ikke kan åpnes helt uten å deaktivere barnesikringen, at det er hinder i trappene så ikke barnet kan sette seg fast mellom trinnene, og trappegrind er en selvfølge.
Det er strengere krav til hva barneleker kan inneholde av stoffer, det er miljømerking av barneprodukter og krav til barneklær for å hindre kvelningsfare. Sprinkelsengen males med trygg maling, og skal oppfylle sikkerhetskrav for avstand mellom sprinklene.
Det er nok på mange måter tryggere å vokse opp nå enn tidligere.
9. Internett!Ok, denne endringen er kanskje ikke udelt positiv. Men tenker vi praktisk, er informasjon mye lettere tilgjengelig nå enn før. Alt du lurer på er bare et tastetrykk unna. Så er jo nettvett noe vi gradvis blir flinkere til også – i takt med at informasjonsstrømmen øker med en enorm hastighet…
Dermed kan du ikke skylde på uvitenhet som årsak til at du fortsatt røyker, drikker alkohol i svangerskapet, eller sikrer barnet feil i bilen.
Dessuten er sjansene store for at noen andre der ute har opplevd akkurat det samme som deg – uansett hvor uvanlig det er. Det er godt å vite. Og du kan til og med komme i kontakt med dem – hvor enn i verden de befinner seg. Du kan også komme i kontakt med eksperter andre steder i verden som kanskje kan mer enn din fastlege eller helsestasjon.