FamilieForeldreMange barn opplever fulle voksne i julen

Mange barn opplever fulle voksne i julen

Hvor mye alkohol tåler barnet ditt at du drikker i julen? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 2025 Sist oppdatert 18.12.16
– Skal du drikke alkohol når det er barn til stede, bør du stille deg spørsmålet ”Hvor viktig er egentlig dette glasset?” sier tørrlagt alkoholiker og P4-programleder Michael Andreassen. Han tror barn fort merker dersom noe er annerledes.

P4-profil Michael Andreassen sluttet å drikke i 2012, og vet for sin egen del at han aldri skal røre en dråpe igjen.
– For meg er veien videre null alkohol. Det fungerer for meg. Rusavhengighet er en sykdom som jeg må leve med resten av livet, sier han til Babyverden.

Han er ærlig på at han ganske tidlig hadde en noe høyere alkoholbruk enn folk flest. Men det var ikke slik at han sovnet på sofaen og ikke var til å regne med.
– Jeg sluttet å drikke da datteren min var 8 ½ år gammel. Det siste halvannet året var ikke bra, forteller han.

Michael Andreassen. Foto: P4

Mange mister grepet i julen
Vi nærmer oss jul, og daglig leder Kari Randen i kampanjeorganisasjonen AV-OG-TIL sier desember er måneden hvor nordmenn drikker aller mest alkohol.
– Mange mister litt grepet i julen. Og gruppen er nok større enn vi får inntrykk av. Det er også tabu og vanskelig å snakke om. Julen blir gjerne en unnskyldning, og en god anledning til å drikke, sier Randen.

Kari Randen i AV-OG-TIL sier de får høre mange historier om barn som har opplevd julen vanskelig på grunn av foreldrenes alkoholbruk. Foto: Bård GundersenUndersøkelser gjort for AV-OG-TIL viser at 3 av 10 foreldre sier de har vært beruset foran barn. 40 prosent av foreldre har oppfattet andre foreldre som beruset i situasjoner med barn til stede.

– Undersøkelsen sier ikke noe om foran hvilke barn de voksne har vært beruset. Men det er veldig høye tall, og viser at mange barn opplever voksne som drikker for mye. Og antyder at foreldre kanskje ser ulikt på egen og andres alkoholbruk, sier Randen.

Nå ber hun foreldre tenke over hvordan de nyter alkohol i julen når de er sammen med barn.
– Kanskje skal en ikke spørre hvor mange glass en selv tåler, men heller tenke – hvor mange glass tåler barnet mitt? Fulle foreldre står ikke på noen barns ønskeliste, sier Randen.


Denne videoen fra Av og til om 10 år gamle "Malin" fikk i løpet av tre timer over 70.000 visninger på Facebook. Filmen ble lagt ut 2. desember 2016. Til nå har 1,8 millioner sett den, og den er delt 22.000 ganger. For å lese mer om denne kampanjen, gå inn her.

Drakk tettere og mer åpenlyst
Michael Andreassen forteller at han sjelden var full på selve julaften.
– Jeg drakk, men ikke så mye. Verre var det med romjula hvor det kom mange fridager tett på hverandre. Jeg drakk både tettere og oftere, og det ble ikke mange hvite dager, sier han.

Han mener de fleste har et mer avslappet forhold til alkohol i julen, og det gjorde at han som alkoholiker kunne drikke mer åpenlyst.
– Og hadde jeg besøk, og skulle hente et par glass og vin på kjøkkenet, tok jeg meg gjerne et glass der også før jeg gikk inn igjen til gjestene, sier han.

Andreassen er pappa til to, men bodde bare sammen med datteren da drikkingen pågikk som verst.
– Jeg hadde mye dårlig samvittighet. Det plaget meg. Jeg spurte meg selv ”Hvilket menneske er jeg?” Jeg trengte alkohol for å føle meg vanlig, forteller han.

Barn merker at de voksne forandrer seg
Han er helt sikker på at barn fort merker dersom noe er annerledes.
– De klarer kanskje ikke å sette ord på og definere hva som er annerledes. Men barn liker ikke forandringer. De får kanskje ikke lyst til å sitte på fanget til den som har drukket. Barnet merker at stemningen er annerledes, og går kanskje inn i rollen som klovn for å lette stemningen, eller inntar omsorgsrollen overfor sine foreldre, sier Andreassen.

Mener du foreldre bør la være å drikke når det er barn til stede?
– Det er jeg faktisk ikke helt sikker på, og vil ikke uttale meg bastant om. Men jeg tror vi bør være ærlige med oss selv, og si at alkohol er rus. Vi drikker for å få en velværefølelse. Det går an å drikke ett glass til maten, og være fornøyd med det. Men så kan vi snu det hele på hodet, og spørre oss selv hvor viktig dette glasset egentlig er. Barn trenger ikke å få en forferdelig opplevelse dersom foreldrene tar seg et glass, men de kan få det mindre hyggelig. Er det verdt det? spør Andreassen.

Og legger til at den enkleste kjøreregelen er at en ikke drikker dersom barn er med.

Oppleves ikke likt for store og små
– Det er ikke nødvendigvis slik at det voksne synes er ok, er ok for barna, sier Kari Randen.

Men heller ikke hun vil komme med noen faste regler for hvordan en bør opptre.
– Alle er forskjellige, både voksne og barn. Men vi vet at barn reagerer på voksne som endrer atferd. Og måten de reagerer på, henger sammen med tidligere erfaringer. Og særlig når barna er små, er det vanskelig for dem å forklare hva som skjer. Likevel har de en følelse av noe, sier Randen.

Julen handler mye om den nære familien
Og det er mange barn som opplever julen som spesielt problematisk.
– Alle har så store forventninger til julen. Det kan være hyggelig og veldig fint. Men kontrastene blir ekstra store for de som ikke har det så greit. I denne høytiden blir vi veldig opptatt av den nære familien. Med mange familiesammenkomster opplever mange barn at flere voksne rundt dem drikker. Foreldrene klarer kanskje å ta seg sammen i hverdagen, men takler ikke alle fridagene, sier Randen.

Si fra dersom du er bekymret
Andreassen tror det er viktig at en sier fra dersom en tror at noen har problemer med alkohol.
– Det går an å si ”Jeg ser at du sliter, trenger du hjelp?” Vis medmenneskelighet – omsorg er nøkkelen for at det skal skje en forandring. Det nytter ikke å komme med en pekefinger, da går vedkommende rett i forsvar.  Jeg ville gjerne forandre meg det siste halvannet året, men jeg var livredd konsekvensene. Jeg var livredd for å miste alt, sier han.

Andreassen mener du kan snakke både med barnet og foreldrene.

– Ser du at et barn ikke har det greit på grunn av voksnes alkoholbruk, tar du kontakt med barnet. Vær en voksen for barnet. Vi voksne har så lett for å late som ingen ting. Det er nesten det verste, fordi vi da ikke bekrefter det som blir vanskelig for barnet. Deretter kan du snakke med foreldrene, men gjør det når de er edru. Vent til dagen etter. Alle vil det beste for barna sine, men mange trenger en påminnelse. Og de trenger å bli sett. Men du kan også snakke med instanser utenfor, som barnevernet, sier Randen.

Har gitt ut bok
Michael Andreassen har nylig skrevet boken "Jeg heter Michael og er alkoholiker". Den kom ut 1. oktober 2016.

Andreassen ble meldt til barnevernet
Det var det som skjedde for Michael Andreassen. På en sydentur reagerte folk på høylytt krangling og drikking, og ringte inn en bekymringsmelding til barnevernet. Ikke lenge etterpå dro han i behandling, og kom ut av misbruket.

– Jeg hadde kontakt med barnevernet hele tiden, og de stolte på meg. De så at jeg var i stand til å ta vare på datteren min, og bygget tillit. Jeg fikk også veiledning av barnevernet i ett år etterpå. Først så jeg på dem som fiender, men etter hvert endret det seg til samarbeidspartnere. Riset bak speilet var der hele tiden – de hadde myndighet til å ta fra meg barnet mitt, sier Andreassen.

Har et flott forhold til datteren i dag
Nå er det snart fem år siden. Andreassen og datteren, som nå er 13 år, har et flott forhold. Men de har brukt masse tid på å bearbeide alt de har vært gjennom.
– Vi la oss samtidig hver kveld, og pratet gjerne 30-45 minutter. Det var rom for henne og hennes følelser, og hun fikk konfrontere meg – uten at hun risikerte å få kjeft eller bli mistrodd. Jeg bagatelliserte ikke. Én gang sa hun til meg: ”Nå skjønner jeg at du ikke juger lenger, pappa. For du innrømmer ting jeg aldri hadde innrømmet!”, forteller Andreassen.

AV-OG-TILs råd for en god julefeiring:


  • Bruk alkovett. Tenk over på forhånd om, eller hvor mye du skal drikke i sammen med barna. Diskuter gjerne på forhånd med dem du skal feire jul sammen med.

  • Husk at barn merker endringen i voksnes oppførsel når de drikker, raskere enn det voksne selv tror. «Lykkepromillen» kan se annerledes ut for de som er små.

  • Hvis du ser at barn har det vanskelig på grunn av andre voksnes alkoholbruk – ta kontakt med barnet.

  • Ta kontakt med hjelpeapparat som for eksempel barnevernsvakten, dersom du observerer omsorgssvikt. 116 111 er alarmtelefonen for barn og unge. Fra utlandet ringer du 00 47 95 41 17 55.


Kilde: Avogtil.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: