FamilieForeldreSlik får du mer overskudd

Slik får du mer overskudd

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 13175
Har du lite overskudd i hverdagen, og lurer på om du gjør noe feil? Vi har bedt fire eksperter komme med sine råd som kan gi deg energien du lengter etter.

 

Peder Kjøs. Foto: Astrid Waller
Peder Kjøs. Foto: Astrid Waller

Peder Kjøs, samlivsterapeut

Jeg kan egentlig tenke meg å by på et litt annet perspektiv: at småbarnsforeldre kanskje ikke gjør så mye feil. For veldig mange er det sånn at situasjonen er så krevende som den er, og at de blir utmattet fordi den er krevende, ikke fordi de gjør noe feil.

Ikke sammenlign deg med andre
Det blir fort et problem at slitne foreldre sammenligner seg med ikke-så-slitne foreldre (og motsatt, faktisk), og at altfor mye av forskjellen mellom barn tilskrives foreldrene. Barn har veldig ulikt temperament, og ”flinke” foreldre har lett for å ta æren for at barna deres sover godt, ammer greit, synes det er greit med ukjent mat, etc. Mens foreldrene til barn som reagerer brått og hektisk på alt som er uvant, som ikke har en god søvnrytme, som ammer på en hektisk måte, tar på seg skylden for at barna er sånn.

Ikke tenk at du gjør feil
Jeg husker selv hvordan jeg noen ganger var ganske nær å «drepe» foreldre med veldig lette barn som sa ”men så har vi også vært veldig nøye med rutinene”, mens jeg selv var grå i trynet etter en endeløs rekke av våkenetter med kolikkbarna mine. Hvis noen hadde sagt til meg at jeg ville hatt mer overskudd hvis jeg bare ikke hadde gjort så mye feil, ja, da tror jeg det kunne ha gått veldig galt.

Barn krever
Det som stjeler kreftene er altså at barnet krever mye. Men heldigvis går jo dette over ganske fort for de fleste. Så de vanligste ”feilene” er nok:
(1) å sammenligne seg selv med foreldre som har helt andre utfordringer, og
(2) at man holder fast på en standard med renhold, fritid, sex, kontakt med venner og slike ting som er fullstendig urealistisk ut fra at man har det barnet man har. I tillegg kommer (3) at man tar på seg skylden for og klandrer seg selv (og partneren, ikke minst!) for ting man ikke har særlig mye kontroll over.

Mer flaks enn flinkhet
De fleste foreldre overvurderer sin innflytelse på barna – det er i hvert fall mitt inntrykk. Det beste rådet mitt: vent til kravene avtar litt, det tar ikke så lang tid som det kan se ut til akkurat nå. Ikke regn med noe særlig sosialt og seksuelt liv det første året hvis du har et krevende barn. Å ha overskudd i småbarnsfasen handler mer om flaks enn om flinkhet.

 

Stein Erik Ulvund. Foto: UiO
Stein Erik Ulvund. Foto: UiO

Stein Erik Ulvund, dr.philos og professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo



Jeg har mest lyst til å snu hele saken på hodet. Det stadige fokuset på hva småbarnsforeldre ”gjør feil” er i seg selv nok til å tappe foreldre for energi. Altfor mange er for opptatt av å gjøre alt riktig. Det bidrar til at småbarnsforeldre mister energi. Barn tåler prøving og feiling. Foreldre kan hente mye energi ved å ha en mer avslappet holdning til sin egen rolle som foreldre.

Det er ofte små grep som skal til for å redusere stresset i hverdagen slik at energien etter hvert kommer tilbake:

– Aksepter det barnet du har fått på godt og vondt og se etter positive egenskaper hos ditt eget barn.
– Stå opp et kvarter tidligere enn du pleier på ukedagene. Det vil føre til at morgenstunden ikke blir for hektisk i familier der alle skal ut av huset om morgenen.
– Meld deg ut av konkurransen om alt du føler du selv og barnet ditt må delta i på fritiden. Gjør kun det som er morsomt for deg og barnet. Avsett rikelig med tid til aktiviteter som ikke er planlagt.
– Legg bort følelsen av at andre er mer vellykket enn deg selv. Blankpolerte fasader på Facebook gir ikke noe riktig bilde av hvordan andre har det. Alle familier har sine problemer å stri med.
– Slå mobilen på lydløs når du bringer og henter i barnehagen, og ta en skjermfri stund på ettermiddagstid uten PC og mobil. Sosiale medier har mange positive sider, men tapper deg for energi fordi du stadig blir forstyrret.
– Unn deg alenetid der du gjør noe som du liker på egen hånd. Er du aleneforelder, så forsøk om du kan finne noen som du trygt kan overlate barnet til.

 

Elin Asbjørnsen. Foto: Janet Molde Hollund
Elin Asbjørnsen. Foto: Janet Molde Hollund

Elin Asbjørnsen, helsesykepleier



Dagens småbarnsforeldre utgjør etter mitt inntrykk en svært aktiv gruppe av befolkningen. Mange av dem har også levd svært aktive liv før de fikk barn, og hatt fritidsinteresser og deltagelse i forskjellige organisasjoner, politikk etc.

Mange opplever at de må ta et valg når de får barn og gjøre en prioritering på hva de som foreldre kan fortsette med og hva de må kutte ut.

Stillingsprosent på jobb
De fleste småbarnsforeldre er i full jobb. Mitt inntrykk er at mange nok skulle ønske å gå ned i stilling, men at økonomiske hensyn tvinger dem til å jobbe fullt. Mange forteller om en travel og stressende hverdag, og opplever å bli strukket i mange retninger mellom hjem og familie, jobb og andre aktiviteter.

Slites mellom jobb og syke barn
Alle barn blir syke innimellom, og da melder spørsmålet seg om hvem av foreldrene som skal være hjemme med barna. Full kalender på jobben, kan gjøre det problematisk for begge foreldre. Foreldrene må selvsagt velge omsorgen for et sykt barn framfor jobben, men vet samtidig at dette medfører økt belastning for kollegaene på jobb.

Selv om foreldrene er syke eller hjemme med sykt barn, forventes det at de skal være tilgjengelige på telefon og mail. Det kan igjen føre til at den hvilen som kunne vært gunstig i forbindelse med sykdom blant foreldre, og den tilstedeværelsen og nærheten som barna har behov for når de er syke, lett kan forstyrres av andre plikter.

Barnehagene har også krav om at barna skal være friske når de kommer dit, og de må kunne delta på alle aktiviteter som ligger i deres program.  Det nytter ikke å levere barn i barnehagen som «går for halv maskin».

Lite hjelp fra omverdenen
Mange småbarnsforeldre opplever liten støtte og hjelp fra familie og venner.  De har kanskje ingen i nærheten, og dersom de har det, så er de opptatt med sitt (de fleste i jobb). Noen foreldre reiser mye i forbindelse med jobb, og dette kan medføre at den andre forelderen blir mye alene med omsorgen og oppfølgingen av barna. Det som stjeler krefter i hverdagen er ofte dårlig samvittighet for de tingene en ikke får gjort og at en ikke kan være tilstede på alt en skulle ønske.

Voksne trenger påfyll
Barn og voksne har hver sine behov. Barns tid sammen med foreldre er grunnleggende viktig for barns utvikling og tilknytning. For at de voksne skal kunne være tilstede og ha overskudd til barna, er også de avhengige av å kunne få påfyll iblant.

Det å gjøre ting sammen med andre familier oppleves for svært mange positivt - både for foreldre og barn.  Da kan en dele erfaringer og gi hverandre støtte, samtidig som det gir energi å ha det hyggelig sammen.

Foreldre forteller ofte at de har måttet velge og prioritere hva de kan være med på av aktiviteter for dem selv. Dette gjøres både for å ha energi til å følge opp barna på en god måte, samtidig som de ser nødvendigheten og betydningen av å ha tid og overskudd til hverandre i parforholdet.

Kari Jaquesson. Foto: Mona Nordøy
Kari Jaquesson. Foto: Mona Nordøy

Kari Jaquesson, treningsekspert


Pust! Og sjekk at du har føttene på bakken. Ta et skikkelig godt magadrag, pust ordentlig ut si høyt til deg selv: ”Vent nå litt”! På den måten får du nullstilt deg selv. Det er mye som skjer på en gang når man har små barn og det er ikke uvanlig å gå rundt med en oppjaget følelse mye av tiden.

Ta en blodprøve
Det er ikke til å komme unna, et godt og robust kosthold gir deg styrke, humør og økt evne til å være tilstede i nuet. Det er hjernen som produserer humør, og alt går lettere når man har godt humør. Dét er nesten umulig å få til med lavt blodsukker. Med et godt regulert blodsukker har du overskuddet til å være litt mer aktiv.

Jeg anbefaler alle nybakte mødre å ta en blodprøve for å sjekke status på vitaminer og mineraler. Det er greit å ta det etter et par-tre måneder om du ammer. Å ha mangel på viktige mikronæringsstoffer kan gjøre deg sliten og slapp. Du kan også be legen om å sjekke stoffskiftet ditt og status i forhold til diabetes type 2. Det er ganske mange som har stoffskifteforstyrrelser og diabetes uten å vite om det.

Aktiv = overskudd
Å være litt aktiv gir mer overskudd! Det er ganske mange foreldre som tar med barna på treningssenteret. Barna har det stort sett gøy i barnepassen, men om man er i full jobb er det kanskje ikke så fristende å ta med to- og treåringen dit rett etter barnehagen for så å dra hjem og spise middag og få ungen rett i seng. Det er jo ikke så mange timer man er sammen med barna sine i hverdagen.

Litt gjør mye
Planlegging og rutiner gjør det meste i en hverdag vesentlig lettere. Er dere to, ta et møte og bestem hvor dere skal legge inn aktivitet, både hver for dere og sammen og som familie. Alle tre versjonene er like viktig. Det er ikke sikkert at det blir masse tid, men husk mitt motto: litt gjør mye. Å kunne ta seg en lett joggetur i 20 minutter er gull i forhold til å gjøre ingenting både for den fysiske gevinsten, men minst like mye fordi du får et mentalt frikvarter!

Frisk luft er fabelaktig medisin, så kom deg ut når du kan. I tillegg til å være ute er det flott å trene hjemme, men det krever også planlegging. Legg det inn og skriv det ned. Om dere er to kan dere inngå en pakt om å hjelpe hverandre slik at den ene er sammen med barna mens den andre får kjørt sitt 10-15 minutters hjemme-styrkeprogram. Ikke vær redd for å involvere andre, fiks fast barnevakt så dere kan ta en tur eller annen fysisk aktivitet sammen, gjerne i friluft.

Søvn og latter
Med planlegging og samarbeid er det utrolig hvor mye bedre tid man får følelsen av å ha! Det gjelder også søvn. Å sove og le er to av de viktigste øvelsene som finnes. Det er faktisk helt lov å dra på overnatting til en venninne eller kompis og virkelig sove ut en gang i blant. Ikke vent til det er krise, men planlegg det også. Om dere er to er det helt OK å ta inn på hotell i egen by. Da blir terskelen for kjærestetid lavere enn om det kommer transport inn i bildet.

Bort med dårlig samvittighet
Dårlig samvittighet får en ny dimensjon når man blir foreldre, men det er virkelig bortkastet energi. Ikke tenk på alt du ikke fikk gjort eller synes du burde ha gjort. Redefiner hva som er viktig og legg på is det som egentlig ikke er så viktig.  Nyt og kose deg med småbarnstiden. Det går så fort, snart ber de om å få låne bilnøklene og du lurer på hvor det ble av tiden.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: