Vi preges av familien og samfunnet rundt ossForventningene våre dannes på bakgrunn av de erfaringene og inntrykkene vi får gjennom livet. Avisene vil gjerne ”hjelpe oss” til å få et godt sexliv, kjøpe den beste barnevognen, den mest miljøvennlige bilen og velge den smarteste spareordningen. Gjennom TV og filmer får vi se fremstillinger av andres mer eller mindre vellykkede parforhold i fri utfoldelse. I tillegg bidrar staten med permisjonsordninger, barnehager og andre støtteordninger for familien.
Alt dette påvirker oss og utfordrer våre egne holdninger og synspunkter på hva vi vil prioritere og hvordan vi vil ha det i vår familie. Men selv om samfunnet rundt oss preger mye av vårt syn på familien, kommer nok de sterkeste forventningene til samlivet fra vår egen familiebakgrunn.
Hva er egentlig en familie?
En typisk familieSlik var det i alle fall for Kari og Geir. I løpet av de første fire årene de var sammen, skjedde det mye nytt: De fikk sine første jobber, sin første leilighet og sitt første barn. Og de fikk stadig merke at de hadde ganske ulik ”bagasje” med seg inn i forholdet.
Kari og Geir tenkte begge at deres barndomshjem var helt ”normalt”. Slik de hadde hatt det hjemme, slik var de vant til å ha det. Først da de fikk barn, begynte de å innse at mye av det som var en selvfølge for den ene, slett ikke var det for den andre!
Mange par har det som Kari og Geir. Fordi de regner mange ting som en ”selvfølge”, er de heller ikke helt klar over sine egne forventninger, ønsker og behov. Og selv om de er klar over sine forventninger, er det ikke sikkert at de forteller om dem til kjæresten.
Si takk!
Se den andres innsats for familien og verdsett den andres bidrag. Positive tilbakemeldinger og anerkjennelse av den andre er vitaminer i parforholdet!
Vi tar ting for gittPartneren din kan derfor leve lykkelig uvitende om hva du egentlig ønsker deg. Den andres innsats i hjemmet kan også lett overses. Dersom din far alltid støvsuget huset eller mor alltid tok seg av klesvasken, er det lett å ta det for gitt at dere skal følge det samme kjønnsrollemønsteret. Vi glemmer kanskje til og med å si takk og verdsette den andre fordi vi ser det som en selvfølge at den andre utfører visse oppgaver.
Snakk sammen om forventningeneDet at dere er glad i hverandre, fører ikke til at du uten videre skjønner hva den andre ønsker og trenger av deg! Derfor kan det være lurt at dere snakker om hvilke forventninger dere har til hverandre. Hva ønsker du mest av alt fra kjæresten din? At han eller hun skal være en god venn? En elsker? En som gir deg økonomisk trygghet? En som kan støtte deg i tykt og tynt? Hvem vasker huset, lager mat, skifter dekk på bilen, husker fødselsdager og betaler regninger? Kan jeg fortsatt gå på fotballtrening tre kvelder i uka etter at vi har fått barn?
Jobb med egne forventninger
1. Bli bevisst hva du forventer2. La forventningene være rimeligeKanskje ønskene dine er helt urealistiske? Ta hensyn til kjæresten din – slik han/hun er. Ta hensyn til tiden, økonomien og livsfasen deres, og husk at det er lett å stille høyere krav til den andre enn til seg selv.
3. Del dine drømmer med den du elskerFortell hva du forventer! Selv om ønskene dine er både bevisste og overkommelige, er det ikke sikkert at du har fortalt kjæresten din om dem! Enkelte sier: ”Hvis jeg må be om å få en klem – da får det være det samme.” ”Hvis han ikke skjønner det av seg selv . . .?” Man er ikke tankeleser bare fordi man er glad i kjæresten sin! Derfor må du av og til ta initiativet og invitere den andre inn i dine ønsker. Fortell hva du tenker og hvordan du vil ha det. Og spør gjerne samtidig hva den andre forventer. Dette kan forhindre mange misforståelser og krangler!
Forsøk å stanse opp og tenke gjennom hva du forventer av kjæresten din. Og deretter: Hva tror du hun/han forventer mest av deg akkurat nå?
Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie.