FamilieFritid og reiseBestemødre til fjells med barnebarna

Bestemødre til fjells med barnebarna

Fem bestemødre og 18 barnebarn på ett brett. Bestemor nummer seks, Erna Brekke, har tatt bildene fra turen.
Av Janet Molde Hollund 1136 Sist oppdatert 06.08.12
Hver sommer tar seks spreke bestemødre med seg 18 barnebarn på tre dagers fjelltur. – Fantastisk kjekt, sier bestemor Erna Brekke (71).

Det kunne tatt pusten fra de fleste. Ansvar for 18 barn i alderen fire til fjorten år i tre dager i fjellheimen. Men dette gjør seks bestemødre fra Ryfylke gledelig. Hvert år siden 2007 har de dratt på sine såkalte «bestemorturer», og det er stor stas for barnebarna når de runder den magiske aldergrensen på fire år som kvalifiserer dem til å bli med.

Det begynte med de fire søstrene Johanna Østerhus, Henny H. Reinhold, Haldis Leverskjær og Anna Helgeland Sandvik. De vokste opp på en fjellgård i Erfjord i Ryfylke, og ble enige om at de skulle ta med seg barnebarna på bestemortur. Anna var bestemor til så mange, at hun fikk med seg Erna Brekke, som hun hadde felles barnebarn med. Også Audny Henriksen ble med på laget.

– Barn i dag har alt, så vi lurte på hva vi kunne formidle videre til dem. Vi er så glade i fjellet selv, og ønsker at ungene skal få oppleve det enkle liv. Det å gå i naturen, skape sin egen underholdning og bruke utedo. En livsstil som er i ferd med å forsvinne i en hverdag overmettet av stimuli, sier Anna Helgeland Sandvik.

Sekkene er fullpakket med utstyr til alle. Da er det greit at bestemødrene kan hjelpe hverandre litt også underveis.

Full oppakning
Hver sommer rundt 8. juli er det klart for avreise. Sterke bestemorrygger bærer hver sin sekk på rundt 15 kilo, fulle av utstyr til små turgåere.
– Vi pakker både sommer- og vintertøy, og har alltid med både votter, luer og ullklær. Barna har det beste av fjelltøy, for det er viktig å være godt utstyrt. Og så må vi jo ha med masse mat, sier Erna.

I tillegg har de med seg tau, i tilfelle det skulle komme skodde og de må holde sammen. Ei fløyte kommer også godt med, slik at barna vet når det kommer beskjeder.
– Før vi tar fatt på turen, blir barna nøye orientert. Ingen har lov til å tisse bak en stein uten å gi beskjed, for da er det fort gjort at vi mister dem av syne, forteller Erna.

Bestemødrene har et fast mønster i turfølget. De voksne fordeler seg med to foran, to i midten og to bak, slik at de alltid har oversikt over alle barna.
– Og vi har opptelling hele tiden – følger dem med haukeblikk, sier hun.

Dårlig vær ingen hindring.

Masse vilje
Det er ikke typiske barneruter bestemødrene velger for barnebarna sine. Første turmål var Turistforeningens ubetjente hytte på Bleskestadmoen i Ryfylke. De har også gått til Sandvatn i Sirdal, Sandsa-hytta og to ganger til Holmavatnet i Suldal.
– Vi går gjennom heier, på høgfjell og ender på snaufjellet. Det er imponerende at fireåringene orker å gå inntil ei mil i fjellet på en dag. Viljen deres til å stå på er fantastisk, sier Erna.

For de har slettes ikke alltid vært like heldige med været. Og dårlige værutsikter setter ingen stopper for turene.
– Da vi gikk den ene turen inn til Holmavatnet var det striregn. Vi hadde ikke en eneste tørr tråd på kroppen da vi til slutt kom fram. I tillegg var det mange folk på hytta. To damer som allerede var på plass, syntes vi var mange da første pulje på åtte nådde fram. De ble nokså lange i maska da de forsto at vi bare var de første av et følge på 24. Det endte med at vi lå fire i hver seng. To bestemødre og to barnebarn. Vi måtte ligge anføttes, og du kan trygt si at vi damene ikke sov mye den natten, ler Erna.
– Men ungene, derimot, sov som steiner.

Alle bestemødre for alle
Barna er spreke, og ingen klager.
– De går, detter, noen slår seg, og spør gjerne hvor langt det er igjen. Da må vi ofte svare, som sant er, at det er lenge til vi er framme. Men ingen syter, sier Erna.

Dagen blir lagt opp i etapper; hver på én time. Mellom hver etappe er det 15 minutters pause, hvor barna får påfyll av «drivstoff», som er både nøtter, smågodt og rosiner. Matpausene varer litt lenger.

Forsering av elver, én etter én kommer de tørrskodd over.

Løypene byr også på utfordringer, som forsering av elver.
– Da vasser tre voksne uti først, og så bærer vi barna over som vedski. Til slutt bærer vi hverandre, ler Erna.

Bestemødrene plastrer sår og hjelper til med gnagsårplaster, om det trengs. Og er det en som roper på bestemor, spiller det ingen rolle om det er den rette som svarer. På turene er alle er bestemødre for alle.

Les mer: – Et eventyr å ha barn med på tur

Dag to er alltid satt av til lek og moro.

Én dag til lek
Turene varer i tre dager. Dag én og tre går med til å komme seg til og fra hytta. Dag to er derimot reservert til lek og moro. Da kan de gjerne samle frosker, brenne bål, ha tautrekking eller andre uteleker.
Og god mat hører også med.

Les mer: Leker i naturen

– Matlysten er jo på topp når barna går på tur og er aktive. Ett av barnebarna, som er tynn som en strek, spiste ti skiver til ett måltid. Da måtte vi be ham stoppe, slik at det ble nok til alle. Men vi har jo med mye mat. Og pålegget er enkelt. Nugatti, som barna ikke får lov til å spise hjemme, er godkjent pålegg på bestemortur, smiler Erna.

Foreldre bannlyst
Med bestemorturene skapes et helt bånd spesielt mellom generasjonene. Barna, som er fra Ryfylke, Jæren, Vennesla og Bergen, blir godt kjent med hverandre. De er alle tremenninger, og har etter mange samtaler i fjellheimen fått forståelse av slektskap og hvem som er i familie med hvem.

– Men foreldre er bannlyst på turene. Barna oppfører seg helt annerledes når de er alene med oss, og slik vil vi ha det. Jeg har sett at de små kan legge seg ned og be om å bli båret av foreldrene når de er på tur. Det vet de ikke nytter med oss. For å bli med på bestemortur, må de forstå den forskjellen, sier Anna.

Flott bukett med barnebarn og bestemødre i hytteveggen. Dette vil alle fortsette med.

Fortsette så lenge helsen holder
– Det går jo mer eller mindre i ett, dette. Blir ikke dere bestemødre slitne?
– Det er ikke et sekund avslapning, så vi er selvsagt trøtte etterpå. Men gleder oss til hver tur, og er glade når det er overstått og alt har gått bra. Jeg synes det er så fantastisk, og gruer meg til å bli så gammel at jeg ikke kan bli med, sier Erna.

Erna med barnebarna Heine og Jenni.

– Jeg kommer også til å fortsette så lenge helsa holder, for jeg vet at både vi og de små setter så stor pris på det. Ett av barnebarna spurte meg om ikke vi burde møtes slik to ganger i året, men da sa jeg stopp. Det holder med én gang, ler den spreke bestemora.

 

Trend å ta med barnebarna på tur
– Jeg tar av meg hatten for disse bestemødrene. Spesielt imponert blir jeg av aldersspennet på barna som er med, og ikke minst mengden barn, sier fagsjef Kristin Oftedal Vinje i Barnas Turlag.

Vinje forteller at de seks bestemødrene i artikkelen ikke er alene om å ta med barnebarna på tur.
– Å ta med barnebarn på tur, er nesten en liten trend. I Barnas Turlag arrangerer vi turer hvor barn opp til 12 år må ha med seg noen voksne. På mange av turene er opp mot halvparten av de voksne som blir med er besteforeldre, sier hun.

Vinje tror det handler om at besteforeldre ønsker å videreføre tradisjoner de selv er oppvokst med.
– Jeg tror at de som er besteforeldre, i større grad enn dagens foreldre, har vokst opp med søndagsturer og bærplukking. For at dette ikke skal gå i glemmeboken, tar de med seg barnebarna. Besteforeldre har gjerne også litt bedre tid enn foreldrene, spesielt de som har blitt pensjonister, sier Vinje.

For besteforeldre som synes det er skummelt å dra ut på tur på egen hånd, anbefaler Vinje en tur i regi av Barnas Turlag.
– Da vet dere at det er en turleder, og at dere treffer andre barn og voksne, sier Vinje.

Hun sier ingen trenger å bekymre seg for å dra på tur, selv om barna ikke er turvante og motiverte.
– Jeg ser igjen og igjen at når barna først kommer ut, så blir de så glade. Det er skikkelig turglede, og barna fryder seg over å gjøre noe annet og kjenne mestringesfølelse, sier hun.

– Bestemødrene opplever at barna oppfører seg annerledes på bestemortur enn i hverdagen med foreldrene. Tror du det ofte er slik?
– Ja, det høres jo virkelig kjent ut, og viser mye av det vi erfarer. Når barn er på tur med andre barn, er det imponerende hvor langt de kan gå. Det er ikke fysikken som setter begrensninger, det er bare i hodet, sier Vinje.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: