FamilieFritid og reiseFriluftsliv: – Ikke vent til barna er "store nok"

Friluftsliv: – Ikke vent til barna er «store nok»

Laila Todnem sammen med barna Helene, Erik, Lars og Olav Dreyer. Foto: Privat
Av Janet Molde Hollund 1267 Sist oppdatert 12.03.12
Jo tidligere du starter, jo større er muligheten for at barna dine lærer seg å bli glad i turer i skog og mark.

– Jeg brenner veldig for at foreldre ikke skal vente med å ta barna med ut på tur til de er «store nok». For når er egentlig det? Når de har lært seg å gå, eller når 10-åringen kan gå langt, spør Laila Todnem.

Todnem er styremedlem i Barnas Turlag i Stavanger, som er et tilbud Den Norske Turistforening har til barn og barnefamilier. Hun er selv firebarnsmamma, og har tatt med seg ungene ut i naturen helt fra de var små.
– Den minste var faktisk bare tre uker gammel da han ble med på sin første tur, forteller hun.

Begynn tidlig, oppfordrer Todnem.

Laila Todnem har tro på at gleden over å være ute i naturen starter tidlig. Gjerne mens minstemann sitter og betrakter omgivelsene fra bæremeisen.
– Da har de kost seg på foreldrenes rygg, og vet litt om hvilke opplevelser de har i vente. Det er kanskje ikke like lett å starte opp friluftskarrieren som 12-åring, selv om det selvfølgelig aldri er for sent å begynne, sier Todnem.

Minsten i bæremeis, og hele gjengen klar for tur. Foto: Privat

Forbered barnet på at dere skal ut
Barn liker forutsigbarhet. Også når de skal ut på tur, er det greit å være mentalt forberedt. For noen kan turen fra A til B virke uendelig lang, og da kan det være greit at dere har snakket om hva som skal skje.
– Men selv om deler av løypa kan være tung eller vanskelig, tror jeg det er lurt å ikke bruke slik ord overfor barna. Skal dere for eksempel krysse ei elv, kan du si at det blir spennende. Det gir helt andre forventninger, sier Todnem.

Hva klarer barnet?
– Det varierer veldig hvor vant barna er til å gå selv. Det er klart at det kan bli en brå overgang å skulle gå på en litt lenger tur, dersom barnet har vært vant til å sitte i vogn til det er nesten fire. Start i det små, og finn ut hva barnet liker. Ikke ta de lengste turene først, og ha gjerne med mat og klær slik at dere kan være ute en stund, sier Todnem.

Etter mange år med barn på tur, har hun også erfart at barna trives best utenfor de opplagte turstiene.
– Dersom det er litt ulendt terreng, og barna må prøve seg litt fram, er ofte det mye mer spennende. Det kan bli litt tyngre, men de fleste leker seg da litt mer framover i løypa.

Todnems gode råd for en vellykket tur
– Det er mye lettere å få barna med seg når de har selskap med jevnaldrende. Da er det ikke en gang sikkert at de trenger noen ekstra motivasjon – i stedet leker de seg framover i løypa sammen med kompisene.

De røde T'ene viser løyper Turistforeningen har merket opp. Foto: Janet Molde Hollund

– Hold fokus på opplevelsene underveis i løypa. Hva er spesielt for området dere går i? Her går den an å se på alt fra frosker og fisker til større dyr. Gi gjerne barna oppgaver i å finne ulike ting, slik at de har noe å lete etter.

– Er barna så store at de er gode til å telle, kan dere for eksempel telle varder eller T’ene som markerer Turistforeningens oppmerkede løyper. Gi gjerne en liten belønning, som en godterigump eller IFA, for hver tiende barna finner. (Dette må selvfølgelig tilpasses ut fra hvor lang løypa er og hvor mye det er å finne.) Det kan også fort bli til en lek for barna, som både får et mål og kanskje konkurranse med vennene.

Signering av toppboken kan være stas når målet er nådd. Foto: Janet Molde Hollund

Det er likevel kanskje en ide at ikke alt skal belønnes. Etter hvert som barna lærer seg å sette pris på turene, vet de at også målet er en belønning: Toppen de kommer til, utsikten som er der, det sosiale i å være sammen med andre på tur, eller det kjekke som er i vente når de kommer fram til hytta.

– Ikke gi barna mat med masse energi helt i starten av turen. Det kan ta vekk noe av motivasjonen, og det kan også brenne ut energien av barna. Får de for eksempel sjokolade helt i starten, kan det bli trøbbel med blodsukker som går raskt opp og ned. Når dere stopper for å spise, kan det være lurt å ha en god matpakke med skive og leverpostei før kosen kommer.

– Skal du gå med små barn på tur, kan det være lurt å starte i god tid før lunsj. Begynner du utflukten rett før barna begynner å bli sultne igjen, kan de fort bli trøtte og leie. Start heller turen med et godt måltid i magen, slik at dere fint kan være ute et par timer før dere må stoppe for å spise mat.

– Ha alltid med deg noe godt på tur. Litt kjeks, sjokolade eller nøtter hører med i ryggsekken. Men ikke lag for stort forarbeid før turen - la det bli akkurat passelig lett å komme seg ut. Dersom du alltid må ha med primusen eller pølser på termos, kan fort terskelen for å gå på tur bli litt større. Kanskje er det de voksne, og ikke barna, som mener alt dette må være med? Smør en god matpakke, og rask med deg et par småting dere kan ha som kos.

– Barn vil ofte ha med sin egen sekk på tur. Dersom du lar ungen få lov til det, må du være forberedt på at du selv får den i hendene etter bare en liten stund. Barna vil gjerne hoppe og sprette, og en sekk på ryggen kan virke begrensende for bevegeligheten og bli et skår i gleden. Insisterer barnet på å ta med egen sekk, kan de få en tom sekk med en liten matboks. Da blir det lettere for deg å bære.

– Dersom du ønsker å ha med barna på lengre turer, for eksempel fra hytte til hytte, er det viktig å vite at barnet er i stand til å takle dette. Du må skille mellom de ulike turene. Skal du gå i mange timer, nytter det ikke å ta seg like god tid til å undersøke alle steiner og ting barna finner i naturen underveis. Da kommer du aldri fram.

Erik og Laila på toppen - og med en fantastisk utsikt! Foto: Privat

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: