FamilieFritid og reiseJoakim (24) er en strikkende pappa

Joakim (24) er en strikkende pappa

Strikkefar, Joakim Viken, sammen med datteren Live (2 1/2). Det var da Joakim skulle bli pappa at han gikk inn for å lære seg å strikke. Alle foto: privat
Av Janet Molde Hollund 2676 Sist oppdatert 11.02.16
I over to år prøvde Joakim Viken å manne seg opp til å fortelle omverdenen at han strikker. Nå har Strikkefar over 5000 følgere på Instragram, og innrømmer at han elsker å strikke til datteren Live.

Joakim Viken kunne strikke da det var pensum på barneskolen, men fortsatte ikke på fritiden. Ikke før han som 21-åring fant ut at han skulle bli pappa. Da dro han hjem til moren og ba om å få opplæring.
– Mamma har strikket til meg helt siden jeg ble født, og jeg ønsket å videreføre det til mine egne barn, forteller Joakim.

Knota i starten
Han begynte med en lue til nyfødt med Marius-mønster.
– Jeg knota litt i starten, og satt en del sammen med mamma mens jeg strikket. Det tok litt tid før jeg fant flyten, men nå strikker jeg ting jeg aldri hadde sett for meg at jeg skulle få til, sier Joakim.

Instagram legger Strikkefar ut bilder av de lekreste barneplagg. Mange ville nok gitt mye for å kunne trylle fram like flotte klær med strikkepinnene. Komplimentene sitter løst i kommentarfeltene, og Joakim medgir at det er stas med så mange gode tilbakemeldinger.
– Kanskje jeg får ekstra skryt fordi jeg er en pappa som strikker? Det blir lagt merke til. Jeg lurer på om ei dame ville fått de samme tilbakemeldingene om det var hun som la ut bildene, sier han.


Se flere bilder nederst i artikkelen

Ikke alltid like vellykket
Joakim tipper at han har minst 100 plagg på samvittigheten. Ikke alle har vært like vellykkede.
– Jeg har rekket opp masse, og det tok ett år før jeg følte at jeg fikk til noe. Det var mamma som strikket hentesettet til datteren vår, for jeg syntes ikke noe av det jeg hadde strikket var fint nok. Og her snakker vi ikke om et par små skjønnhetsfeil. Det var rett og slett ikke presentabelt. En del av det jeg strikket i starten har aldri blitt brukt, sier Joakim.

Selvtilliten vokste
I begynnelsen la Joakim ut bilder på Instagram for at moren og hennes syklubbvenninner skulle få se det han laget.
– De syntes det var kult, og jeg fikk etter hvert litt selvtillit på at det så bra ut, sier Joakim.

To år senere, i oktober 2015, opprettet han bloggen Strikkefar.no, og brukte samme navn på Instagram-kontoen. I skrivende stund har den strikkende småbarnsfaren 4760 følgere på Instagram.

Men det har ikke vært bare bare å komme ut av skapet som mannlig strikker.
– Ingen har sagt direkte til meg at de synes det er feminint, men det er nok de som tenker det. Det har vært litt flaut, men samtidig tenker jeg at jeg ikke kan la være å strikke bare fordi folk tenker det er for damer, sier Joakim.

Han beskriver seg selv som en familiekjær småbarnspappa, og sier han ikke er typen du vil finne på pub for å se fotballkamper.
– Men jeg pleier å si at jeg tok jegerprøven som 14-åring, og at jeg liker øl, sier Joakim.

Strikkepils - strikkekjole

Sa han handlet garn for mamma
Joakim finner mye inspirasjon og mønstre på internett, spesielt på nettsteder der flere lager og deler egne strikkeoppskrifter. Han har også fått en del forespørsler om å teste ut nye mønstre. Flere danske designere er også viktige inspirasjonskilder.

Men det hender også at Joakim besøker garnbutikker.
– Det er ikke uvanlig at butikkpersonalet henvender seg til samboeren min hvis vi er ute sammen. I starten sa jeg også ofte at jeg kjøpte garn for mamma, men nå er jeg ærlig på at jeg kjøper til meg selv. Mange blir overrasket, spesielt eldre damer, sier Joakim.

Joakims tips til deg som vil begynne å strikke:
Begynn med små plagg, gjerne bitte små plagg. Mange går nok litt hardt ut, og starter på alt for store prosjekter. Du begynner liksom ikke med en flettegenser. Du får ikke mestringsfølelse før du har klart å få noe helt ferdig. Det hjelper ikke at mamma legger opp, og at du strikker noen få rader.

Allier deg med noen som kan strikke. Det er fort gjort at frustrasjonen kommer, så allier deg med noen som kan strikke – og som kan hjelpe deg når ting stopper opp.

Begynn gjerne med store pinner og tykt garn – da ser du fortere resultat. Små drakter som kalles romper er en ting som er ganske populært for tiden. Det er en kjappstrikket drakt, og den kan brukes til begge kjønn.

Til menn vil jeg si – glem at du er mann! Prøv heller, det er artig. Og det er for eksempel også en del matematikk i strikking.

Finn plagg som du synes ser fine ut. Etter hvert som du blir flinkere, kan du gå over til mer avanserte mønstre - så har du noe å strekke deg etter.

Det blir et resultat!
Det er ganske kult at du begynner med tråd – og så blir det hele plagg!

Opptatt av design
Til daglig jobber 24-åringen fra Nord-Odal som grafisk designer, og medgir at han er over gjennomsittet glad i hvordan ting ser ut. Han liker at plagg blir unike.

– Jeg er litt overrasket over at jeg har tatt såpass av, sier han.

Han har også brukt noen kroner på hobbyen sin.
– Det er en ganske dyr hobby. Men så må det sies at jeg nok har gått amok på nettet noen ganger og kjøpt litt mye. Nylig var jeg innom mamma med en søppelsekk med restegarn, sier Joakim.


Samboeren strikker ikke
– Og hva sier samboeren om hobbyen din?
– Hun strikker ikke selv. Hun synes det ser spennende ut, men har ikke nok tålmodighet. Planen hennes var å strikke et pannebånd, men det ble ikke noe av det, sier Joakim.

Før var strikkingen en vinterhobby. Nå er det ikke lenger sesongavhengig. Med full jobb, må Joakim ta kveldene til hjelp. Og han slapper veldig av når han strikker. Etter hvert som Joakim har blitt dyktigere med strikkepinnene, har det kanskje også blitt mer selskap i mannen.
– Nå er det slik at jeg kan prate litt mens jeg holder på. Før satt jeg mer med tunga ute, og det var nok litt plagsomt for samboeren. Nå kan jeg snakke samtidig, så sant jeg ikke fletter. Men armkroken er ikke så ofte ledig, sier Joakim.

Dette bildet postet Joakim på bloggen sin, til skrekk og advarsel - etter at flere hadde spurt om han ville være mannen deres, eller om de kunne få en kloning av Strikkefar. "Noen plages med menn som bruker lang tid på do... Noen menn leser Donald... Andre menn gjør heeeelt andre ting."

Datteren får bestemme litt
Datteren Live er blitt to og et halvt år gammel, og er vel utstyrt med både bukser, kjoler, gensere, luer og jakker. De fine klærne blir lagt merke til, også i barnehagen. Live synes det er stas å fortelle at det er pappa som har laget alt.

– Men Live har også begynt å få ganske sterke meninger, og godtar ikke hva som helst. Nå er det for eksempel bare rosa som gjelder. Jeg spør henne ofte hva hun ønsker seg før jeg begynner på noe nytt, sier Joakim.

Flere venner har også stor glede av Joakims ferdigheter.
– Jeg liker best å strikke de aller minste plaggene, så det var koselig da to venninner fikk barn nesten samtidig. Det har blitt litt klær til dem, sier Joakim.

Bane vei for andre
Joakim legger ikke skjul på at han ved å fortelle hele omverdenen om strikkingen har gått langt utenfor sin opprinnelige komfortsone. Men nå håper han at han kan bane vei for andre menn som ønsker å vise fram hva de får til med strikkepinnene.
– Det hadde jo vært veldig artig! Selv vet jeg bare om én annen strikkende mann som legger ut bilder av plaggene på Instagram, avslutter han.

Følg Strikkefar på bloggen Strikkefar.no eller Instagram.

Strikking er i vinden


  • Mange opplever at strikking er som terapi – det er beroligende.

  • Strikking har de siste årene fått en kraftig oppsving, og er ikke lenger bare forbeholdt den godt voksne delen av befolkningen.

  • Et kjapt søk på Facebook viser mange forskjellige grupper for de som er interessert i strikking. Den største som dukker opp er den lukkede gruppen Strikkesida, som har flere enn 97.000 medlemmer.

  • Med google-søk får du ord som både strikkehelg, strikkecruice, strikkekafe, strikk og drikk og strikkepub.

  • I november 2013 hadde NRK maratonsending med Nasjonal strikkekveld.


Bilde hentet fra Strikkefars Instagram-konto. Strikkefar var visst ikke begrep i Google før Joakim startet opp.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: