FamilieFritid og reiseMed barn på togtur

Med barn på togtur

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Wendy Wax 5105 Sist oppdatert 06.02.11
De fleste små barn er interessert i tog, og de vil synes en togreise er spennende. Togreiser er mer behagelige og avslappende enn flyreiser og bilturer.

En av fordelene med å reise med toget er muligheten dere har til å bevege dere rundt og den gode utsikten toget gir til landskapet dere reiser i. Dette siste er kanskje viktigere for deg enn for et lite barn. Tog egner seg særlig godt når man skal reise mellom byer, siden togstasjoner som regel ligger midt i sentrum.

Togturen – en opplevelse for barn
Begynn med en kort tur hvis du reiser med en baby eller et lite barn, og vær forberedt på å bruke tiden på å ta deg av og underholde barnet. Hvis du reiser med et litt større barn, vil dere ha glede av å utforske toget sammen – dette kan innebære alt fra å snakke med konduktøren til å gå en tur til kafévognen. Husk å holde barnet i hånden når dere går i toget, særlig mellom vognene, for bevegelsene i toget kan gjøre det vanskelig å holde balansen.

Noen tog har spesielle familiekupeer. Her er det et lekeområde hvor barna blant annet kan se tegnefilmer. Det er også plass til barnevogner der, men du bør bestille på forhånd for å være sikret plass. Bagasjeplassen er begrenset på tog. Du kan plassere bagasje under setet, i bagasjehyllen over deg og i bagasjehyller nær utgangene.

Tips for billettbestilling
Bestill billett på forhånd hvis du vil være sikret plass på en bestemt avgang. Dette er særlig viktig hvis du skal ha sovekupé eller familiekupé.
• Hvis du reiser om natten, bør du bestille sovekupé for å være sikker på at du og familien din får en god natts søvn. Prøv å få en kupé som ikke er rett over hjulene, for der bråker det mer.
• Pass på å få seter ved siden av hverandre. Ofte kan du også få seter som er vendt mot hverandre, eller kan plasseres slik hvis du ønsker det.
• Finn ut om det er kafévogn i toget – de finnes som regel på lengre strekninger.
• Pass på at du bestiller plass i ikke-røyker-kupé på utenlandsreiser. I Norge er alle tog røykfrie.

Enkelt å bestille på nett
Hvis du har tenkt å kjøpe billetter på stasjonen, er det viktig å være tidlig ute. Hvis du ikke har plassbillett, er det viktig å komme om bord i toget tidlig for å finne plasser ved siden av hverandre. Den enkleste måten å forhåndsbestille togreise på i dag, er via Internett. På www.vy.no, www.sj.no og www.bahn.de kan du bestille togreiser i Norge og Europa. Undersøk om du kan ekspedere eventuell bagasje som du ikke kan ha med inn i kupeen.

Første eller annen klasse
Kvaliteten og komforten i kupeer på annen klasse varierer fra land til land, så du vet ikke hva du får før du er om bord i toget. Sovekupeer på annen klasse har to til fire senger. Couchetter – åpne køyer utstyrt med laken og pute – er det vanligvis seks av i kupeen. Det er toaletter i enden av sovevognene.

Hvis du vil sikre deg komfort og god service, kan det være en idé å spandere plasser på første klasse. Det å reise første klasse på toget er ikke så mye dyrere enn turistklasse, men det er generelt roligere og romsligere, og du har mer plass til bagasjen. På noen tog er et måltid inkludert i prisen når du kjører første klasse, eller det kan være trillevognservering.

På jernbanestasjonen
I de fleste byer ligger jernbanestasjonen sentralt, og ofte finnes det en rekke tjenester og fasiliteter, som informasjonsskranke, billettkontor, taxiholdeplasser, toaletter, minibanker, telefonautomater, kafeer, postkontor, gavebutikker, bagasjetraller, bagasjeoppbevaring og vekslingskontor. Hvis du trenger hjelp eller lurer på noe, kan du gå til informasjonsskranken.

Det kan være morsomt for barnet å se på tavlen med avganger og ankomster når den forandrer seg. Forklar hvordan avgangene kommer opp i kronologisk rekkefølge, og let etter det toget dere skal reise med. Det er ikke bare viktig å finne riktig spor, dere må finne riktig vogn også, ellers risikerer dere å ikke komme helt frem. På noen avganger kobles nemlig enkelte vogner fra før endestasjonen. Se nøye på nummereringen på vognene og vis billetten til konduktøren for å sikre at du har funnet de riktige plassene.

Husk dette før du går på toget
Når du pakker mat og snacks, husk at det ikke er kjølemuligheter på toget.
Du kan varme mat eller morsmelktillegg på badet ved å la varmt vann renne over glasset eller flasken. Du kan også ha med deg en elektrisk flaskevarmer. (Det er stikkontakter på toalettene og i noen familiekupeer.) En annen mulighet er å be togpersonalet om hjelp til å varme maten eller flasken.

Husk at dersom du eller barnet ditt vil lytte til en musikk eller se en film, må dere bruke hodetelefoner eller ørepropper slik at dere ikke forstyrrer medpassasjerene. Du bør også ta med et lite håndkle, vaskeklut, såpe og toalettpapir – du kan ikke alltid stole på at du finner det du trenger på togets toalett.

Aktiviteter på toget
Forklar barnet hva de forskjellige togskiltene og signalene betyr, og be barnet se ut mens dere kjører og lete etter følgende: stasjon, stoppsignal, klarsignal.

Hvis dere reiser om kvelden, kan barnet ditt se etter ting som er opplyst i og utenfor toget: gatelykter, lys i kupeen, trafikklys, baklykter på biler og så videre.

Organiser en skattejakt: Lag en liste over ting barnet skal se etter – enten inne i toget eller ved å se ut av vinduet. Gjør det lett eller vanskelig avhengig av barnets alder. Hvis det er flere barn med på skattejakten, vinner den som ser flest ting først.

Syng “Nede på stasjonen” og andre togsanger og ta med bøker som handler om togreiser.

Hold godt øye med ungene
Siden temperaturen i toget kan variere, bør du kle barnet i flere lag med klær. Du kan spørre etter pute og tepper på toget, men det er ikke alltid tilgjengelig. Vurder derfor å ta pute og tepper med selv. Hold øye med barnet ditt hele tiden. Hvis barnet leker eller løper i midtgangen, kan det forstyrre de andre passasjerene. Det kan også være farlig. Prøv å lære barnet at det skal gå forsiktig – det er lett å miste balansen.

Kafévogn eller niste?
På de fleste lengre togstrekninger har togene kafévogn hvor de serverer frokost, lunsj og middag. På enkelte tog i utlandet kan man bestille bord på forhånd. Dette kan være lurt – særlig hvis du vil at barnet ditt skal spise til en bestemt tid.

Hvis toget ikke har kafévogn, kan det ha trillevognservering. Uansett tilbud, er det en god idé å ta med litt mat og snacks selv. Ved lange togreiser kan det bli dyrt å kjøpe alle måltidene ombord.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Tilrettelagt for norske forhold av Sandviks redaksjon og oversatt til norsk av Kjersti Lundemo.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: