Det er sommer, og for mange er det tid for å planlegge årets ferietur. Mange spørsmål kan melde seg – enten man har reist med barn tidligere, eller skal gjøre det for første gang. Her er en oversikt over hva du bør vite før du skal reise med barn.
Storby, sol og bading, eller turist i eget land? Ulike familier har forskjellige ønsker for ferien. Noen liker bilferie, mens andre foretrekker fly, båt eller tog. Å bestemme hvilken ferie man ønsker, og hva som passer for familien, er en god start. Destinasjonen blir ofte utgangspunktet for planleggingen av reisen.
Enten du skal reise med bil, buss, tog, fly eller båt, kan det bli en spennende opplevelse for barnet. Gjør selve turen til et lite eventyr i seg selv, uansett om du skal reise langt eller kort.
I denne artikkelen gir vi deg en oversikt over reise med ulike transportmidler. Ønsker du å komme direkte til ett av underpunktene, trykk på lenken:
Bilen har mange fordeler. For det første er barnet vant til bilen og barnesetet sitt. Når dere kjører bil, kan dere stoppe så ofte dere vil, og det er forholdsvis lett å få tak i bagasjen.
I bil kan du reise når det passer best for din familie. Den beste avreisetiden er ofte når barnet er trøtt. Reiser du med en baby, kan du dra når babyen skal sove. Hvis du liker å kjøre om kvelden, kan du vurdere å reise like før barnets leggetid, slik at det sovner i bilen, og får en god natts søvn.
Beregn ekstra tid Når du planlegger turen, bør du beregne omtrent en tredjedel lengre kjøretid enn vanlig. Den ekstra tiden går med til toalettstopp, spisepauser og småstopp for å strekke på beina. Hvis barnet ikke sover, kan du la det komme ut av setet for å bevege seg. De minste trenger også å forandre stilling på lengre turer.
Når man reiser med bil bør man ta noen forholdsregler – særlig med tanke på sikkerhet. Mette Magnussen i Trygg Trafikk forteller at barnesikringsutstyr alltid skal brukes i henhold til barnets vekt og høyde.
– Alle barnestoler er inndelt i vektklasser, og det er viktig å følge disse. Barn som er under 135 centimeter høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt. Barn mellom 135 centimeter og 150 centimeter skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr finnes i bilen. Etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbelte. Det er sjåførens ansvar å sikre barn under 15 år, sier hun.
Ta gjerne med eget utstyr
Hvis man skal reise med buss, leiebil eller taxi, anbefaler Magnussen at man tar med eget godkjent barnesikringsutstyr.
– Barnet bør sikres akkurat slik man gjør hjemme i egen bil. Det er ofte ekstra vanskelig å sikre barn på riktig måte i taxi og buss i utlandet. Derfor er det tryggest å leie bil og ta med eget barnesikringsutstyr hjemmefra, sier hun.
Hvis man ikke har mulighet til å ta med barnestol hjemmefra, kan man ofte leie dette. Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Line Marcelius, anbefaler alle foreldre å gjøre noen ekstra undersøkelser hvis de velger å gjøre det – så langt det er mulig. Vi vet at forhåndsleie av bilstoler ikke alltid garanterer den beste kvaliteten. Det kan derfor være lurt å be leiebil- eller busselskapet om å få se bilde av stolene de leier ut på forhånd, eller ved ankomst, sier Marcelius.
Hun opplyser også at forsikringen dekker alle skader på vogn og bilstol hvis man velger å ta med eget utstyr på reisen.
– Reiseforsikringen vår dekker skade på bilstol og vogn på reise. Hvis skaden skjer når tingene sendes som bagasje på fly, anbefaler vi at man søker transportøren om erstatning først. Det er transportøren som har hovedansvaret for skaden, men kunden kan ta kontakt med oss hvis ikke alt blir dekket. Skyldes skaden trafikkuhell eller annen hendelse som reiseforsikringen dekker, gir vi erstatning, sier hun.
Sikring av barn i bil:
Barnet bør sikres akkurat slik man gjør hjemme i egen bil når man er på reise i utlandet.
Alle barnestoler er inndelt i vektklasser, og det er viktig å følge disse.
Babyer opp til minst ni kilo skal sitte i en bakovervendt barnestol (ECE R44-04).
Trygg Trafikk anbefaler at barnet sitter bakovervendt så lenge som mulig – helst til de er minst fire år. Da er skaderisikoen fem ganger mindre enn om barnet sitter forovervendt.
Når barnet har vokst ut av den bakovervendte småbarnsstolen anbefaler Trygg Trafikk å bruke en beltestol. Barnet må veie minimum 15 kilo for at dette skal være lovlig. En beltestol gir en god belteføring over barnets hofte og skulder. Bilpute er også godkjent etter 15 kilo, men denne gir dårligere sikkerhet.
Nå har det også kommet en stol på markedet som kun tar hensyn til barnets høyde og ikke vekt. Denne kan barn helt opp til 150 centimeter bruke.
Å reise med buss kan være både praktisk og upraktisk på samme tid. Noen fordeler er at foreldrene har hendene fri, tilgang til bagasje og man kan velge et tidspunkt for avreise som passer barnets døgnrytme. En ulempe er at man ikke kan stoppe for å ta pauser på lengre strekninger, noe som kan gjøre at det blir lenge for både foreldre og barn å sitte. Det kan være lurt å ha med underholdning til barnet hvis det blir utålmodig. For eksempel leker, bøker eller tegneblokk. Det er ingen matservering på buss, så det er lurt å ta med mat hjemmefra.
Sikkerhet på buss Buss brukes ofte fra flyplass til endelig destinasjon, særlig ved charterreiser. Buss kan også bli et alternativ hvis man skal på dagsturer. Det er viktig å sikre barnet på riktig måte i buss, uavhengig om det er i Norge eller i utlandet. Type belte på bussen, og hvilken bilstol du har, avgjør om barnesetet kan brukes i bussen eller ikke.
– Når det gjelder buss er det ikke like strenge regler til sikring, dessverre. Man kan ta med eget utstyr til barnet, men da må man sjekke om bussen har trepunktsbelter eller topunktsbelter, forteller Magnussen.
Kontakt busselskapet på forhåndHvis man skal på lengre turer, kan man forhøre seg med busselskapet om de har godkjent sikringsutstyr i bussen, eller om barnesikringen din passer til setet og beltetypen i bussen. Busser i utlandet har ofte dårligere standard og sikkerhet enn i Norge. Hvis det ikke er mulighet for å sikre barnet på en forsvarlig måte, fraråder Magnussen å reise med buss.
– Det finnes ingen gode og trygge måter å feste små barn i buss på uten å bruke godkjent utstyr som er tilpasset barnet. Det som ofte skjer ved bussulykker er at barn og voksne som ikke er sikret i buss kastes ut av bussen, og får bussen over seg. Hvis barnet ikke kan sikres på riktig måte, mener jeg at leiebil er et bedre og tryggere alternativ, sier hun.
En annen ting man gjerne kan forhøre seg om på forhånd, er om bussen er utstyrt med toalett, og hvilke muligheter det er for å skifte bleie i bussen.
Det kan være både økonomisk og praktisk å reise med tog. Noen barnefamilier velger også å feriere på interrail – hvor man reiser gjennom flere land med tog.
I toget har foreldrene hendene fri, og barnet kan bevege seg under hele turen. Man har mulighet til å ta med egen mat og leker, og bagasjen er innen rekkevidde under turen. En ulempe, i likhet med buss, er at andre passasjerer kan bli forstyrret hvis barnet ditt blir urolig i løpet av reisen.
Å reise i familievognen kan være en god løsningPå lengre distanser er flere tog utstyrt med egen familievogn. Her er det lekerom, vanlige sitteplasser, barnebøker, filmer og nedfellbare stellebord på toalettene. Her kan både foreldre og barn oppholde seg under hele togturen. Dette er et flott alternativ hvis barnet trenger å bevege på seg.– Men ha et lite øye på de små, hvis toget svinger kan de minste barna miste balansen. Det er også fint å ha med lette sko som barna kan ha på seg under turen, sier kommunikasjonssjef i Vy, Gina Scholz.– Familievognen er tilpasset slik at hele familien kan kose seg på togtur, sier hun.
Det er også fint å ha med noe barna kan holde på med, i tillegg er det mange stasjoner og navn de kan følge med på underveis.
Velg et praktisk tidspunkt for avreiseNår man reiser med tog kan man velge tidspunkt for avreise. Man kan dermed reise med et kvelds- eller nattog som passer barnets døgnrytme. Hvis man drar på natten er det mulig å bestille en sovekupé med senger. Man kan også sove i vanlig sete.
– Du kan selvfølgelig ta med barnevogn på toget helt gratis. Husk å oppgi at du har med barnevogn ved bestilling. Ta gjerne kontakt med personalet vårt om bord om du trenger litt ekstra tid eller hjelp til av- og påstigning med barnevogn, sier Scholz.
Mat og drikkePå lengre togreiser er det ofte en kafévogn med mulighet for å kjøpe mat og drikke til store og små. Hvis man helst vil ha med mat selv, er det ikke noe i veien for det.
– Vi har barnevennlig mat om bord i toget, og sunn mat til hele familien. Sjekk gjerne ut utvalget før avreise på vy.no, så er du sikker på at alle finner noe de liker. I kaféen kan du også få varmet opp babymat og flasker, sier Scholz.
Tog i utlandet kan ha andre standarder enn i Norge. Sjekk derfor med selskapene du skal reise med på forhånd. Da vet du om de har familievogn, kafé eller plass til barnevogn før reise, og stiller forberedt.
Å sitte flere tusen meter over havet i høy hastighet, er ofte det raskeste alternativet – særlig hvis man skal langt. Å reise fra Norge til land i Asia, Nord- og Sør-Amerika eller Afrika egner seg ofte ikke med buss, tog eller bil. Da er fly en fin løsning.
Vær ute i god tidEn flyplass kan være en barnefamilies beste venn og verste fiende. Det er lurt å sette seg inn i regler på forhånd, slik at du sparer tid og energi når du kommer frem til flyplassen. Jo mindre stress, desto bedre reise. Det varierer hvor lenge man bør være på flyplassen før avreise. Det kommer ofte an på om det er innlands- eller utenlandsreise, om du skal sjekke inn bagasje eller om det er charterreise. Uavhengig av hvilken reise du skal på, er det lurt å være ute i god tid i tilfelle det er kø i innsjekk eller sikkerhetskontrollen – særlig når du reiser med barn.
Flyplassen kan være et spennende og skummelt sted for barna. Derfor er det lurt å forberede barna på hva som skal skje på flyplassen, og særlig i sikkerhetskontrollen. På Avinor sine nettsider finner man tegneserien Felix & Fiona, som viser barna hva som skjer på en flyplass. Man kan også se etter dem på flyplassen. De gir deg informasjon om fasiliteter som stellerom, ammehjørne, restauranter med barnemenyer og lekeområde. Du finner informasjon om flyplassens lekeområder på Avinor sine nettsider.
Sikring av barn på flyBarn under to år kan sitte på foreldrenes fang med et «loop-belte», mens barn over to år må ha sitt eget sete. Flyselskapene låner eller leier ikke ut bilstol, men det er gratis å ta med barnets bilstol på flyet som håndbagasje. Hvis barnet skal bruke bilstolen i kabinen, uansett alder, må du betale for eget sete til barnet. Sjekk at bilstolen passer i flysetet. Det er ofte redusert pris på flybilletter for barn under to år. Dette varierer fra flyselskap til flyselskap.
Tidligere daglig leder i Barn om bord, Ragnhild Holmgren Grindheim, mener at «loop-belts» ikke er god nok sikring av barn på fly.
– Av hensyn til sikkerheten for ditt barn anbefaler vi å ta bilstolen med om bord fremfor å sende den som innsjekket bagasje, dersom bilstolen er egnet og godkjent for dette. På den måten er barnet godt sikret på reisen, samtidig som du har kontroll på eventuelle slag eller skader bilsetet utsettes for underveis. Bilstolen kan normalt være med om bord dersom det er bestilt eget sete til bilstolen, samt at den tilfredsstiller de nødvendige standarder både med tanke på stolens mål og i forhold til sikkerhetskrav, sier hun.
Du kan velge å ta med mat hjemmefra eller kjøpe på flyplassenHvis man velger å ta med mat hjemmefra, er det viktig å huske på at man ikke får ta med flytende væske gjennom sikkerhetskontrollen. Du får derimot ta med nødvendig barnemat og morsmelkerstatning. De kan be deg smake på maten for å bevise at det faktisk er barnemat.
Avinor opplyser på sine nettsider at man kan varme medbrakt mat på flyplassen. Du finner mikrobølgeovn på Foodmarket på utland. Barnemat kan også kjøpes i kiosk på flyplassen. Restauranter med Felix & Fiona-merket har barnemeny.
På lengre flyturer serverer flyselskapene mat – også til barn. I noen tilfeller må dette forhåndsbestilles. Presseansvarlig Andreas Hjørnholm hos Norwegian anbefaler foreldre å ta kontakt med kundeservice før avreise for å forsikre at alt er i orden med matbestilling.
– Man kan forhåndsbestille mat, eller kjøpe mat om bord i flyet. Det fint om man ringer kundeservice for å sikre at bestillingen av mat er slik man ønsker – særlig på de kortere strekningene, hvor vi vanligvis ikke har servering, sier han.
Reglene rundt mat på fly varierer fra flyselskap til flyselskap. Ta derfor kontakt med kundeservice før avreise, for å forsikre at alt er i orden. Noen selskaper tillater at du tar med engen mat på flyet, andre ikke. Sjekk derfor på forhånd.
Innsjekk og bagasje:
Selv om hovedregelen er at du ikke får ta med væske, kan du ta med deg nødvendig barnemat og morsmelkerstatning hjemmefra gjennom sikkerhetskontrollen. Husk at det maks er 100 milliliter per flaske, og at all væske du har med deg må passe i en plastpose som rommer en liter. Det er derfor begrenset hvor mange flasker du kan ta med deg.
Barnevogner og bilseter er spesialbagasje, og må sendes i en egen innsjekk etter at du har hentet bagasjelappen på vanlig måte i automat eller skranke. Du kan velge å ta med bilstol som håndbagasje.
Mindre barnevogner som kan slås sammen, kan noen ganger tas med som håndbagasje, men dette er avhengig av flyselskapet. Spør derfor flyselskapet ditt i god tid før du skal reise.
De fleste flyplasser har utlån av barnevogner etter innsjekk. Disse passer ofte ikke til de aller minste. Ta derfor med bæretøy hvis barnet ikke kan sitte.
Godkjent barnesikringsutstyr kan tas med på flyet gratis. Husk at du da må ha bestilt eget sete til barnet.
Flere steder er bilferje en naturlig del av turen. Både selve ferjeturen og ventingen på ferjekaien kan bli et lite pusterom for både barn og voksne. Mange kaianlegg har leke- og rasteplasser som passer godt for en matpause. Husk å passe godt på barnet når dere er i nærheten av vann, det gjelder både på kaiområdet og om bord på ferjen.
Plass til barnevogn kan variereDet er vanligvis ikke noe problem å ta med barnevogn på båt. Det kommer derimot an på størrelsen på båten. Oppgi at du reiser med barnevogn når du bestiller, hvis det er mulig. Da vet du hva du har å forholde deg til på forhånd.
Sjekk om båten har barnevennlig matMat om bord på båt er vanligvis ikke et problem. På ferje kan du bestemme selv om du vil ta med mat hjemmefra, eller kjøpe om bord, da de aller fleste ferjer har kafé. I kaféen kan det være mulighet til å få varmet barnemat i mikrobølgeovn. Større båter (ferjer, cruise) er vanligvis utstyrt med barnestol.
Flere cruise er barne- og familievennlige. Det vil si at det er organisert slik at det skal være praktisk og greit å reise for familier med barn. Noen har barneklubb og lugarer med barneseng. På cruise er det ofte flere restauranter om bord. Noen har også egen restaurant for barn med barnevennlig mat.
Før du skal ut å reise er det lurt å gå inn på Regjeringen.no sine nettsider. Her finner du Utenriksdepartementets (UD) offisielle reiseråd. Du søker på landet eller området du vil besøke, og de opplyser blant annet om det er trygt å reise dit, og om man trenger vaksiner, pass og visum for innreise.
Både barn og voksne kan trenge vaksinasjonAlder og reisemål har betydning for hvilke vaksiner som anbefales. Folkehelseinstituttet anbefaler å starte med vaksinasjon i god tid før avreise, for å få best mulig virkning av vaksinene. Type vaksine avhenger av alder, reisemål, aktiviteter og reisens varighet. For informasjon om hvilke vaksiner du eventuelt trenger kan du kontakte helsestasjon eller vaksinasjonskontor.
Vaksinasjon:
Det anbefales vaksinasjon mot ulike sykdommer ved reise til land i Europa, Afrika, Australia, Oseania, Asia og Nord- og Sør-Amerika. Hvilke vaksiner avhenger av hvilket land man skal reise til, type bosted, hygieniske forhold og lengden på oppholdet.
Alle bør være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Voksne som er grunnvaksinert bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene cirka hvert tiende år.
De fleste vaksineringer i Norge blir gitt som et ledd i gjennomføringen av vaksinasjonsprogrammet for barn og ungdom. Man kan derimot trenge flere vaksiner når man reiser til nye land med andre sykdommer, for eksempel mot meningokokkinfeksjon (hjernehinnebetennelse), tyfoidfeber, kolera, tuberkulose,hepatitt A og B, japansk encefalitt og rabies. Behovet for en eller flere av disse vaksinene må vurderes i hvert enkelt tilfelle.
En rekke land krever at alle som ankommer landet må være vaksinert mot gulfeber. Du finner informasjon om de ulike landene sine vaksinasjonskrav på Regjeringen.no.
Kilder: Folkehelseinstituttet, Regjeringen.no og Store Norske Leksikon.
De fleste utenlandsreiser krever passReglene for pass kan variere fra destinasjonen til destinasjon. UD anbefaler likevel norske borgere å medbringe pass på alle reiser, da det er eneste gyldige identifikasjons- og reisedokumentet utenfor Norden. For reise til blant annet USA må passet være gyldig inntil fem måneder etter hjemkomst. Det er derfor viktig å sjekke gyldigheten av familiens pass i god tid før man reiser.
Barns pass må byttes ut oftere enn foreldrenes. For barn i alderen null til fem år er passet gyldig i to år. For barn i alderen fem til ti år er passet gyldig i tre år. Grunnen til dette er at passet bare er gyldig så lenge eieren (barnet) er gjenkjennelig på bildet. Barn vokser og forandrer seg mye, og må derfor bytte pass oftere.
Sjekk reglene for pass på din destinasjon på Regjeringen.no. Trenger du nytt pass finner du informasjon om søkeprosessen og kriteriene på politiet.no.
Huskeliste når du søker om pass til barn:
Det er ofte stor pågang og passkø før sommeren, så vær ute i god tid.
Barnet må selv være til stede - dette gjelder også spedbarn.
Du må ha med eget passbilde av barnet. Dette gjelder barn under tre år. Det stilles spesielle krav til passbildet, så sjekk disse på forhånd på politiets hjemmesider.
Egen gyldig legitimasjon.
Fullmakt fra den andre forelderen, hvis ikke begge er med.
Gyldig legitimasjon eller kopi av dette fra den andre forelderen.
Kontanter eller betalingskort til passgebyr.
Kilder: Politiet.no og Regjeringen.no.
Sjekk alltid forsikringene dine før du reiserNår man er ute og reiser, særlig i utlandet, vet man aldri hva som kan skje. Hvis man blir utsatt for sykdom, skade på bagasje, mister bagasje eller opplever tyveri, er det en stor trygghet å ha forsikring som hjelper deg hvis uhellet er ute. Selv et enkelt sykehusopphold i utlandet kan fort bli dyrt uten.
Barn trenger vanligvis ikke egen forsikring. Hos de fleste forsikringsselskaper er barn opp til 20 år, som bor hjemme, dekket av foreldrenes forsikring.
Er du usikker på hvilke forsikringer du har, kan du ringe forsikringsselskapet ditt og få oppklart dette før reisen. De kan også hjelpe deg å finne den riktig forsikringen for din familie. Det kan også være greit å gå gjennom forsikringsavtalen din for å være sikker på hva den faktisk dekker. Dette varierer fra forsikring til forsikring.
Europeisk helsetrygdkortHvis du opplever akutt sykdom på reise, kan Europeisk helsetrygdkort være greit å ha. Dekningen gjelder nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere, og du må betale de samme egenandelene som dem.
Kortet gjelder for deg som er medlem av folketrygden i Norge eller statsborger enten her eller i et annet EØS-land eller Sveits. Ordningen omfatter i mange tilfeller også familiemedlemmer, det vil si ektefelle og barn. Det anbefales å ha gyldig reiseforsikring i tillegg.
Du kan logge inn her for å lese om og bestille kortet – det er gyldig i tre år.
De mest vanlige jentenavnene som begynner på T er:
Tone, Tove, Thea, Trine, Turid, Tonje, Tuva, Torill, Therese, Tina, Trude, Tiril, Torunn, Toril, Torhild, Tine,...