Roma med barn

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karine Næss Frafjord, tekst og foto 2636 Sist oppdatert 15.02.11

Med god tid og litt planlegging, kan både store og små forlate Den evige stad med fornøyde smil og gode minner.

Roma er en av verdens mest romantiske og storslagne byer. Her finner du definitivt det gode livet i form av kunst, mat og historie. Dette lar seg overraskende godt kombinere med barn.

Men la det være sagt med en gang: våre viltre jenter er på ingen måte bevandret i kunstgallerier og fine restauranter. Derfor lot vi det ligge denne gangen. Storbyferien var lagt opp på barnas premisser, men det utelukker ikke flotte opplevelser for de voksne.

Et godt hotell i sentrumskjernen er nødvendig. Vi ville ikke bruke tid og krefter på å forflytte oss mer enn nødvendig, og fant et lite hotell med firemannsrom nær Colosseum. Og det var også her vi startet vår rundtur i Roma.

Colosseum er et av verdens mest imponerende byggverk. Den 2000 år gamle arenaen ble blant annet ble brukt til dyre- og gladiatorkamper, og har en spennende historie. Det er ofte lange køer for å komme inn i Colosseum. Vi valgte å betale noen få euro ekstra for å bli med en guidet gruppe, da slapp vi køen. Alle fikk utdelt portable høyttalere så vi kunne høre guiden. Spennende for ungene i to minutter, men så mistet de interessen for vår brokete engelsktalende historieforteller. Vi forlot derfor gruppen, og fortsatte på egen hånd.

De er en fordel å selv kunne fortelle barna litt om stedene vi besøker. En enkel reiseguide hjelper deg godt på vei. Kamper mellom ville dyr og mennesker i gamle dager gikk rett hjem hos våre to, som lyttet andektig til historier om stedet de besøkte.
Og da de på utsiden fikk møte «ekte» gladiatorer, var lykken stor. At mor måtte punge ut ti euro for bildet vi tok forblir de uvitende om…

I storbymålestokk er Roma relativt intim, de fleste severdighetene ligger i gangavstand til hverandre. For voksne, i alle fall. Vi vurderte metroen som fremkomstmiddel, men fant raskt ut at den beste måten å forflytte seg på var via de åpne guidebussene som kjører gjennom hele byen. Bussene går hvert 15. minutt og man kan hoppe av og på akkurat når det passer. De stopper ved de mest kjente severdighetene, og at barn reiser gratis er en ren bonus.

Det kan være lurt å velge seg ut noen få severdigheter man ønsker å se. Resten kan du spare til neste gang. Vi hoppet på guidebussen etter besøket i Colosseum, kjørte forbi Vittorio Emanuele II-monumentet og Castel St. Angelo og gikk av ved Peterskirken. Den har vi voksne vært inne i før, og vi vet av erfaring at kirker kan være kjedelige for barn uansett hvor spektakulære de er. Dessuten var det lang kø også der, så det holdt å la ungene springe litt på plassen og spise en is før vi tok bussen videre.

Å sitte rolig og fredelig i åpen buss og se Roma fra fugleperspektiv, var en overraskende fin opplevelse. Vi fikk utdelt øreplugger og kunne følge med på severdighetene vi passerte. Ungene fulgte med på alt som foregikk på bakkeplan, og fikk med seg mange detaljer fra det italienske dagliglivet.

Og da vi kjørte forbi severdige bygninger, fortalte vi barna kort hva vi så. Men om historieleksjonen sitter når de kommer tilbake til skole og barnehage, er vel tvilsomt.

Ved Fontana Di Trevi gikk vi av bussen og fant en ekte ønskebrønn! Området rundt fontenen er et yndet samlingspunkt for turister, og et fint sted å slappe av i menneskemylderet og bare beskue livet. Selvfølgelig fikk barna kaste en mynt over skulderen i håp om evig lykke, og å komme tilbake til Roma. Så moro var det, at hele beholdningen av småmynt ble tømt.

Faktisk slenger turister fra seg 3000 euro hver dag i fontenen! Pengene går til trengende i Roma. Fontenen ble verdensberømt da den svenske skuespilleren Anita Ekberg vasset omkring i Federico Fellinis film La Dolce Vita. Hit kom vi rundt lunsjtider. Det er naturlig nok mange turistifiserte restauranter ved de største turistmagnetene, men leter du litt i bakgatene kan du finne små trattoriaer stappfulle av italienere. Og det betyr alltid god mat!

Fra fontenen gikk vi gjennom små trange gater til Spansketrappen, et annet knutepunkt i Roma. På toppen av de 138 trappetrinnene får du en flott utsikt over byen!
Vil du svi kredittkortet litt, er dette stedet å shoppe! De store motehusene har forretninger nær spansketrappen på Via Condotti og Via Borgognona.

Til venstre for trappen, bak staselige Villa Medici, ligger den store Borgheseparken. Her ville vi bruke noen late ettermiddagstimer. Parken er perfekt for lek, avslapning og piknik. Kjøp med dere litt brød, skinke og frukt – omgivelsene gir seg selv. Høye majestetiske trær, brede alleer, store grønne plener og vakre skulpturer lager en flott ramme.

Trenger føttene hvile, kan du leie sykler, også av typen med fire seter til en hel familie. Et lite tivoli er kjærkomment for de små. Har du tid og anledning er et besøk i museet Villa Borghese å anbefale, men billetter må bestilles på forhånd.

Bioparco di Roma er en dyrehage, og ligger i utkanten av Borgheseparken.
Den er ikke flott og fancy, men en intim og rolig oase midt i storbyen. Parken er fra 1911, og er en av de eldste zoologiske hagene i Europa. Under vårt besøk var det få mennesker der, og de fleste var italienere. Med andre ord ingen turistfelle.

Ved inngangen er det et stort basseng med skilpadder og fisk i alle størrelser og varianter, her brukte vi lang tid på å studere dyrene i all sin prakt. Deretter fortsatte vi besøket med å ta et lite tøffetog for å orientere oss i parken. Vi fikk se både tigre, løver og elefanter samt merkelige skapninger fra fjerne verdensdeler. I alt er det rundt 1000 dyr i parken.

Området er ikke større enn at vi hadde god tid til å gå tilbake og studere dyrene nærmere.

Fra dyrehagen tuslet vi samme vei tilbake, gjennom parken, ned spansketrappen og mot busstoppet ved Trevi-fontenen. Bussen kjørte oss deretter tilbake til utgangspunktet Colosseum hvor vi startet tidligere på dagen.

Det sies at et liv ikke er nok for å få med seg Romas severdigheter. For en småbarnsfamilie var en dag akkurat passe for denne gang. Men vi kommer tilbake, skal vi tro legenden fra Trevifontenen!

 

Mer info om Roma:

www.lifeinitaly.com

www.turismoroma.it

www.rome.info

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: