FamilieFritid og reiseSkap trygghet for deg og barnet på ferie

Skap trygghet for deg og barnet på ferie

Av Wendy Wax 545 Sist oppdatert 06.02.11

Små barn kan føle seg utrygge i ett miljø som er annerledes enn hjemme, og foreldre kan også ha større bekymringer rundt barnas sikkerhet på ferie i enn hjemme. Slik kan du gjøre ferien til en trygg opplevelse for dere alle. 

Små barn liker det trygge og kjente, det er derfor ikke uvanlig at de blir litt urolige og kanskje føler seg litt utrygge når de er på nye og ukjente steder. Enkelte barn føler seg tryggest når rutinene følges slavisk, andre er mer fleksible, men alle har behov for litt ekstra omsorg og nærhet i den nye situasjonen.

Hold på rutinene
Ingen kjenner barnet ditt bedre enn deg, du vet hvordan det reagerer og hvilke behov det har. Du vil også best kunne avgjøre om vante rutiner bør holdes eller om det er greit å skeie ut iblant. Diskuter gjerne dette på forhånd slik at dere er enige om hvordan dere skal planlegge dagene.

Reiser dere sammen med andre par med små barn, kan dere avtale å passe barna for hverandre, slik at dere får en frikveld hver. Vær varsom med bruk av alkohol – prioriter heller barnas behov.

Sikkerhet
Små barn elsker å utforske, og på nye steder er dette ekstra spennende. Derfor kan det være lurt å foreta en sikkerhetssjekk når dere kommer til bestemmelsesstedet. Jo tryggere det er der barnet vil oppholde seg mest, jo mer avslappet blir oppholdet. Hvis stedet har balkong, bør du eventuelt flytte unna stoler barnet kan klatre opp på i et ubevoktet øyeblikk. Sjekk også om terrassen er trygg og om det er usikret basseng eller trafikkert vei i nærheten.

Trapper, løse ledninger og stikkontakter er som magneter for de små. Ha gjerne noen sikkerhetsplugger til kontakter med deg, men vær obs på at de pluggene du har hjemme, ikke nødvendigvis vil passe i utlandet. Som en nødløsning kan du sette litt teip over kontaktene. Flytt spisse gjenstander og ting barnet kan skade seg på ut av barnets rekkevidde. Det samme gjelder ting som lett kan gå i stykker.

Amming
Amming er den enkleste måten å mate et spebarn på. Melken er alltid tilgjengelig, den har alltid riktig temperatur, og du trenger ikke å vaske flasker eller bekymre deg for vannkvaliteten. Dessuten er brystmelk den beste næringen barnet ditt kan få de første seks månedene i livet, og den beste drikken de neste seks månedene.

Du bør imidlertid være klar over at amming på offentlige steder ikke er akseptert i alle land. Derfor bør du være svært diskret når du ammer ute blant folk. Prøv å finne et stille hjørne hvor du ikke er så synlig, og dekk til brystet så godt du kan.

Sykdom
Sykdom kan like gjerne inntreffe på ferie som hjemme. Små barn er ofte syke, særlig det første året, fordi immunforsvaret deres ikke har hatt tid til å bygge seg opp ennå. Det er derfor en stor fordel om barnet fortsatt ammes når dere er på reise. Morsmelken inneholder antistoffer som reduserer risikoen for infeksjon, særlig hvis mor er ekstra omhyggelig med egen hygiene. Vær obs på at antistoffene i melken kun beskytter barnet mot sykdom mor har hatt selv.

Diaré og oppkast
Den sykdommen som vanligst rammer barn på ferie i Syden, er diaré. Hvis barnet ditt får diaré, er det viktig å erstatte væsketapet så raskt og godt som mulig for å unngå dehydrering. Hvis dere har med glukoseelektrolyttpulver, kan dette gis hvis barnet veier mer enn 5 kilo. Pulveret inneholder en passe mengde salt og sukker og skal blandes med kokt, avkjølt vann eller flaskevann kjøpt i forseglede flasker. Hvis ikke kan du gi barnet sukkerholdige leskedrikker som brus blandet med vann i forholdet én del brus og to deler vann.

Tips mot feriediaré
• Vær nøye med hygienen. Både dere og barnet skal vaske hendene ofte.
• Vær forsiktig med hva barnet spiser og drikker. Spis kun frukt og grønnsaker som kan skrelles. Maten skal være godt stekt eller kokt. Unngå salater og buffémat til de minste.
• Ikke drikk eller spis upasteuriserte meieriprodukter.
• Ferdig barnemat kjøpt på glass er å foretrekke fremfor fremmed og eksotisk mat.
• Drikkevann bør kjøpes på flaske. Bruk også flaskevann ved tannpuss.
• Prøv å ikke la barnet svelge badevannet.

Uttørking – dehydrering
Små barn kan lett bli dehydrerte i sterk varme og ved sykdom. Det er derfor viktig at de ikke blir overopphetet, og at de får i seg tilstrekkelig med væske. Dersom barnet viser tegn på dehydrering, skal dere kontakte lege omgående. Slike tegn er apati, innsunkne øyne, rask puls, blekhet eller lite eller ingen urinproduksjon.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Tilrettelagt for norske forhold av Sandviks redaksjon og oversatt til norsk av Kjersti Lundemo.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: