FamilieFritid og reiseTristan (3) har overnattet 300 netter i telt

Tristan (3) har overnattet 300 netter i telt

Sykkeltur i Frankrike.Tristan (3) har vært på turer over hele verden, og har sovet 300 netter i telt. Her er han sammen med lillebror Nanook (nå 1 år), som allerede har overnattet 100 netter i telt. Foto: privat
Av Janet Molde Hollund 2419 Sist oppdatert 17.03.14
På tre år gamle Tristans merittliste finner du Norge på tvers, Folgefonna på langs, alle kommunetopper i Hordaland, New Zealand på langs, 300 fjelltopper i hele verden og polarekspedisjon på Baffin Island. Neste store tur går til Grønland.

Merittlisten til treåringen fra Bergen inneholder allerede flere turer enn de fleste av oss vil klare å begi oss ut på i løpet av et langt liv. Men så begynte han tidlig. Tristan var bare fire dager gammel da han var på sin første fjelltopp. To år gammel hadde han vært på alle kommunetopper i Hordaland.

– Hvis du kun hører dette, og ikke kjenner hele historien vår, kan det jo virke litt sprøtt. Men vi er en familie som lever for og drømmer om friluftsliv, forteller pappa Jochem Cuypers.

Topptur på New Zealand i sir Edmund Hillarys fotspor. Foto: privat

Familien krysser Monument Valley november 2013. Foto: privat

Møttes gjennom friluftsliv
Cuypers var 13 år gammel da foreldrene hans tok med familien fra Belgia til Namsskogan i Nord-Trøndelag for å leve ut drømmen om hundekjøring og friluftsliv. Det var også nettopp gjennom hundekjøringen han etter hvert møtte kona Kim Broux. Begge er fjell- og friluftsfolk med erfaring innen fjellklatring, kalde vinterekspedisjoner på ski, hundekjøring og langtur med sykkel. En vakker novemberdag i 2010 ble paret foreldre for første gang.

– For oss var det et helt naturlig ønske om å fortsette den aktive livsstilen. Vi vokste selv opp med friluftsliv, og ønsker å gi denne gleden videre til neste generasjon. På tur med familien får du minner for livet. Kim og jeg snakker ofte om våre barndomsminner - ulike begivenheter som dannet grunnlaget for vår felles lidenskap. Det vi husker best er tiden sammen med foreldrene våre ute i naturen. Det er like store minner som julaften, sier Cuypers.

Baffin Island 2012. Foto: privat

Ikke galskap
Han er selv utdannet lege, og kona er sykepleier. De mener det er langt fra galskap å dra på turer med baby.
– Etter å ha ligget ni måneder i mammas mage, vil barnet helst være tett inntil mor. Og det får babyen når du bærer den med deg. Vi passer alltid på barnet underveis, og merker fort når den lille ikke har det greit, sier han.

Topptur i Bergen - med baby. Foto: privat

Familien teller i dag fire personer. For litt over ett år siden ble Tristan storebror til Nanook, og da lillebror var fire dager, fikk også han bli med opp på sin første topp. Tristan var med og viste vei, og babyen stortrivdes. Ti måneder senere satt Tristan ved siden av lillebror på toppen av en av verdens største vulkaner, med Stillehavet i bakgrunnen.

Tilknytning
– Det å reise, og være på tur sammen med foreldrene, danner en tett tilknytning mellom barn og foreldre som er viktig for menneskets videre utvikling. Det er ikke bare de fantastiske utsiktene, men det intense samlivet som har en positiv påvirkning på barnets utvikling, mener Cuypers.

Tristan har overnattet 300 netter i telt. Nanook (1) passerte 100 overnattinger i fjor. Friluftsinteressen er en livsstil, og Kim og Jochem nytter enhver anledning til å være ute med barna. Men selv om de drar på mange lange turer, er de også glade i dagsturer. For ikke å snakke om turer i nærområdet, hvor de leker med pinner de finner i skogen eller lufter hunden.

Tristan og Nanook på Hawaii i 2013. Foto: privat

Følg familien på Facebook:

Familien har en egen side på Facebook hvor du kan følge dem i ord og bilder.
TrisTrans Saga - The Adventures of Tristan

Viktig å være underveis
– Før vi fikk barn, var det store å komme fram til et gitt mål. Med barn er det viktigste å være underveis. Stoppe opp og nyte øyeblikkene. Vi setter oss ned på knærne og ser på mark, mose og insekter. Kjenner på stein og bark. Lukter. Før hadde vi bare løpt forbi, sier Cuypers.

Hver eneste tur blir nøye planlagt, enten det er en langtur eller en dagsutflukt.
– Vi har alltid reserveplaner, tar med oss ekstra klær og sovepose. Det kan alltid skje noe, også på dagstur. Vi tar ingen risiko, sier han.

– Mange vil tenke at det høres slitsomt ut?
– Dersom det hadde blitt frustrasjon, hadde vi sluttet. For oss er det bare positivt å være ute på tur. Vi henter energi og krefter fra naturen. Vi er tålmodige, og blir faktisk mer utålmodige når vi er hjemme. Det er mye kjekkere å være ute på tur, sier Cuypers.

Går etter hvert selv
Barna får etter hvert som de blir eldre være med på tur for egen maskin.
– Det første året har vi dem i bæresjal eller bæremeis. Når de har rundet året, bærer jeg dem på skuldrene. Da er det lett å sette barnet ned når det har lyst til å gå selv, men samtidig er det enkelt å løfte dem opp igjen når de er leie. Når barna er rundt to år, går de mer og mer, sier Cuypers.

Nanook er akkurat i ferd med å lære seg å gå skikkelig, så i sommer regner foreldrene med at han vil begynne å rusle litt selv.

Tristan på vei til en av kommunetoppene i Hordaland sommeren 2013. Foto: privat

Brukt permisjonene
Foreldrepermisjonene har vært ypperlige anledninger for familien til å dra på tur. Da Nanook var to måneder gammel, dro familien av gårde og var på reise i Europa i tre måneder. Nanook har også fått med seg kommunetopper i Hordaland, han har vært i Nord-Norge og i Apache-riket. Han har vært på tur gjennom ørkenområder, og på padletur blant alligatorer i amerikanske Everglades. For å nevne noe. Ettåringen har vært på 100 topper.

Grønland neste
I april er tobarnsfaren ferdig med sin stipendiatstilling, og skal starte i ny jobb på Haukeland sykehus i september. Månedene imellom skal han bruke på turer sammen med familien. Kona Kim har fått permisjon fra sin jobb, og det første store målet er fire uker til Eirik Raudes land på Grønland. Familien skal bo i telt og iglo. Med ski, hund og slede ønsker de å utforske inuittkultur, historie og natur.

Grønn resept
Som lege mener Cuypers at friluftsliv er helse på grønn resept, og den beste metoden å forebygge helseproblemer på.
– Alle trenger jo ikke begynne når barna er nyfødte, men de trenger heller ikke å vente for lenge. Finn et nivå som passer for dere, alle må begynne et sted. «The journey of a thousand miles begins with a single step», sier han.

Tristan øver seg på å klatre i fjellet på New Zealand 2011-2012. Foto: privat

Mange lurer på hvordan familien klarer å reise så mye, og hvordan de har råd til det.
– Vi kjøper veldig lite nytt, og alt brukes opp. Det er ikke ting som gjør oss lykkelige. Lykken er å være sammen ute i naturen, kjenne på mosen og høre fuglene som synger, sier Cuypers.

– Barna deres er kanskje ikke så opptatt av tv og nettbrett?
– Nei. Vi har en veldig gammel tv, men ungene har aldri sett på det. Det er ikke slik at vi forbyr noe, vi er for en sunn balanse. De har sett litt barne-tv på YouTube, men går leie etter noen få minutter, sier Cuypers.

Nå gjelder det bare å finne ut hvordan de skal få til å reise mye også i årene som kommer.
– Vi har fått de barna vi ønsket oss, så nå har vi ikke flere foreldrepermisjoner å ta av. Vi får finne noen kreative løsninger, avslutter han.

Kim og Jochems 10 turtips til andre foreldre:

Turen skal være en stor lek. Man kan danse, synge og finne på noe artig underveis. Det skal være gøy!

Variasjon gjør turlivet opplevelsesrikt for både store og små. Finn på nye friluftslivsaktiviteter og turområder.

Ha fleksible turmål. Vær innstilt på å endre turmålet underveis. Det er opplevelsene sammen som skal være hovedmålet.

Legg opp turen på barnas premisser. Ha god tid til å stoppe opp underveis.

Vær entusiastiske. Barn blir fascinert av det enkle i livet. Det motiverer hele turgjengen.

Fortell! Barn elsker å høre på fortellinger om troll og andre eventyr. Men fortell gjerne også om lokal historie, kultur, fauna og flora.

Engasjer! La selv de minste barna være med på turens gjøremål: matlaging, slå opp telt, fiske, osv. Pek på, hør på og kjenn på naturen.

Ha med god mat og drikke. Det er koselig å sette seg ned underveis og nyte frisk frukt om sommeren, eller noe varmt om vinteren.

Barn liker en utfordring. Barnevennlig terreng er oftest kjedelig. Desto brattere, desto mer spennende. Når barn vokser opp kan man finne på nye utfordrende aktiviteter ute i det fri.

Finn mulighetene i nærområdet. Da er det bare å stikke ut en liten tur etter jobb. I helgen kan man reise litt lengre og bli kjent med nye spennende områder.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: