FamilieFritid og reiseUt på tur med barn

Ut på tur med barn

La utflukten være målet. Oppdag de små tingene, og ikke vært for opptatt av at turen nødvendigvis må være så lang. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Nanna Baldersheim 4526
Er du ikke noe friluftsmenneske? Du kan bli det. Begynn i det små, kle deg godt og la det være gøy. Slik gjør du utestunden morsom i all slags vær.

– Det viktigste er å trene opp barna gradvis. Start med korte turer på en kilometer. Husk mange pauser, og prøv å holde barna engasjert hele veien ved å titte på insekter og blomster, kaste stein i et vann, balansere over en stokk. Litt drikke og frukt gjør godt også på korte turer, forteller Kristin Oftedal Vinje, som er fagsjef for Barnas Turlag i Den Norske Turistforening (DNT).

Ta med venner på tur
Det kan også være lurt å ha med små kamerater på turen. Det går ikke raskere med flere små bein, men det er heller ikke målet. Det blir derimot mye mer trivelig underveis når barna får ha med seg vennene ut på tur.

– Barn klarer å gå mye lengre turer dersom de går sammen med andre barn. Dette ser vi ofte på turer i Barnas Turlags regi. Vi har 4-åringer som går en mil og 6-åringer som har gått både Aurlandsdalen og Besseggen. Men ikke la en lite turvant pode på seks få Besseggen som sin første turerfaring, advarer Vinje.

Flere tilbud i Turistforeningen for store og små
Å komme seg ut med barna, kan også være fint for de voksne. Noen steder er det trilletur i regi av Turistforeningen. Det er også turtilbud til store og små gjennom Barnas Turlag. Vil du overnatte på Turistforeningens hytter, bor medlemmer i Barnas Turlag gratis på DNTs selvbetjente og ubetjente hytter over hele landet. Les mer på nettsidene til Barnas Turlag.

La det bli morsomt
Korte bein som skal ut og gå må ha det morsomt underveis. Kanskje vil dere ikke gå langt i det hele tatt, men bare finne en base noen meter fra holdeplassen, bilen eller hytta og bare være ute og leke sammen. Uansett har Turistforeningen mange gode tips til hvordan utetiden kan bli trivelig for alle. Husk at de fleste barn synes det er morsomt at de voksne er med og leker, så her gjelder det å være aktiv!

Hukommelse – Kims lek
Ti gjenstander fra naturen blir vist fram for deltakerne. Deretter snur barna seg vekk og en ting blir fjernet. Hva mangler? Alternativt: Barna skal prøve å huske de ulike tingene som ble vist fram. Hvor mange klarer de å huske?

Vannkikkert
Lag en åpning i en hermetikkboks eller et rengjort malingsspann. Legg masse tjærebånd rundt kanten slik at du ikke skjærer deg. Strekk klar plast over den ene enden og fest det godt med tjærebånd eller syltestrikk, slik at det ikke kommer noe vann inn. Når du skal se igjennom vannkikkerten så husk at du ikke senker den så dypt ned i vannet at det kommer vann oppi.

Finne flest mulige ting som begynner på «S»
Dette kan gjøres både som en lagkonkurranse og individuelt. Hvert lag eller barn skal finne naturmaterialer som begynner på «S» eller «B» eller andre bokstaver. Hvem har klart å samle flest på 3 minutter?

Pinneregatta
Det er gøy å kappes om hvem som får sin grein eller trebit først over på den andre siden av brua. Stå på den ene siden av brua og slipp hver deres trepinne ned i elva. Løp så over på den andre siden for å se hvilken pinne som kommer først frem.

Fiskesprett
Her kaster du en flat, liten stein utover vannflaten slik at den spretter bortover. Det kalles også å kaste «smutt». Her gjelder det å øve inn ferdigheten, så kan man konkurrere om hvem som får til flest sprett/smutt.

Mimeleker
Mange barn synes det er gøy å mime et dyr. Hvert enkelt barn står fram for de andre og mimer, og så skal de andre gjette hvilket dyr det er. Denne leken egner seg godt for inndeling i to lag: Et lag mimer det samme dyret mens det andre laget gjetter. Obs - forbipasserende kan få seg en skikkelig skrekk i livet når de plutselig ser en liten krokodille i Nordmarka!

Natursti
Se an barnas alder. Lag gjerne lag med både barn og voksne på. Oppgavene kan for eksempel være:
- Finn et insekt som ikke er maur
- Finn to blomster/bær (ulike sorter)
- Finn tre ulike blader
- Finn fire kongler/skjell/sneglehus
- Finn fem ulike steiner (knudrete, runde, flate.)
- Finn seks kvister fra ulike trær.
Husk å ha en liten premie klar til alle som har deltatt!

Mange av disse lekene kan gjøres uavhengig av vær og årstid, mens noen trenger du ordentlig vintervær for å gjennomføre. Her kommer noen ideer til snølek:

Flaskebane
Til flaskebanen bruker vi brusflasker av glass. Finn en passelig bratt bakk og bygg opp med svinger, hopp og tunneler i den kramme snøen. Det er viktig at svingene ikke er for bratte, da kjører flasken seg fast. Fylles flasken med snø blir den enda tyngre og går fortere. Banen blir ekstra glatt dersom den sprøytes forsiktig med vann og man lar det fryse over natta.

Snølykt
Snølykten har pyramidefasong. Begynn med å legge en ring av snøballer på bakken. Deretter bygger du på med flere ringer og gjør sirkelen trangere og trangere til det bare er et lite hull igjen i toppen. Plasser et tent telys inni lykten og dekk til det øverste hullet med et par snøballer.

Snøballkasting på mål
Sett opp et mål og se hvem som er mest treffsikker!

Aking
Har du en kjelke, et akebrett, en plastpose, regntøy eller en gummimatte fra bilen og en liten nedoverbakke, kan du ake. En akepause gjør skituren enda morsommere!

På DNTs nettsider finner du mange gode ideer til skileik.

Et bål gjør turen mye morsommere

Her får dere DNTs oppskrift på hvordan du lager rasteplass og bål:

Når man skal finne en fin sitteplass og spise matpakka på turen om vinteren, velg et lunt sted litt opp i en skråning hvor beina kan plasseres oppå snøen. Er føttene plassert nede i ei grop, blir de snart kalde. Bruk gjerne skiene til å trampe til et fint sete med ryggstø. Legg skiene oppå «setet» og dekk til med sitteunderlag, ryggsekk eller granbar. Ryggsekken kan også settes bak ryggen som isolasjon for snøen eller stavene kan stikkes ned i snøen som «stolrygg».

Let etter tørre småkvister nederst på store (gran)trær. Trykk eller bind kvistene sammen til opptenningsbunter. For at ikke bålet skal smelte ned i snøen og for at det skal komme godt med luft til ilden, bør man grave seg ned til bakken med en spade før bålet lages. Grav gjerne en stor grop slik at mange får plass inntil varmen.

Nylon og kunstfiber antennes lett, pass derfor på at ungene ikke kommer for nær ilden.

Det best egnede bålet om vinteren er et «pagodebål». Etter å ha gravd en grop legges et gulv av tykke stokker. Så legges mindre stokker på tvers av disse, i to eller tre etasjer. Ilden trenger luft for å brenne, så det er viktig med litt avstand mellom stokkene, spesielt når veden er noe rå. På toppen legges opptenningsveden. Når bålet tennes, vil det brenne fra toppen og ned og de tykkeste kubbene vil etter hvert ta fyr av opptenningsveden. Fyll på med tørr småkvist på toppen, helt til de små flisene har antent lagene under.

Ikke vær redd for å jukse: ta med ekstra lightere eller en vanntettpakket fyrstikkeske. I tillegg kan du ta med lettantennelige materialer som papir, opptenningsbrikker eller lignende. De største ungene kan ta med hver sin vedkubbe i sekken dersom det er dårlig med trevirke i området. Slik bidrar dere til å minske slitasjen på vegetasjonen.

For å lage et skikkelig bål, trenger dere:
- Spade
- Øks/sag/kniv
- Fyrstikker
- Krøllet avispapir/opptenningsbrikker
- Evt. en vedkubbe eller to i sekken

Blir dere sultne rundt det sprakende bålet, finner dere oppskrifter på ekte bålmat som pinnebrød, ostesmørbrød og stekte epler hos Turistforeningen.


Klær og utstyr for barn på tur – tips fra Turistforeningen:

Ha gjerne flere tynne lag. Ullgenseren kan godt ligge i sekken i starten av turen for så å tas på når dere setter dere ned, eller hvis barna blir kalde. Anorakk og vindbukse er gode plagg når man skal gå på ski. Et tips er å pakke det som må holde seg tørt i plastposer. Hva man trenger å ha med seg på tur vil selvsagt variere fra årstid til årstid. Nedenfor finner du noen generelle tips om klær og utstyr til turen.

Hold deg varm og tørr
Klær beskytter for varmetap fra kroppen. Mer enn 50% av denne varmen forsvinner ut gjennom hodet – hodet fungerer med andre ord som en «skorstein». Det betyr at dersom du fryser på beina, vil det hjelpe å ta på seg lue! Størst varmetap ellers har du fra hals, hender/håndledd, føtter/ankler og skrittet. For å unngå forfrysninger er det viktig å holde seg tørr. Vann leder varme tre ganger lettere enn luft. Det er derfor viktig å prøve og unngå å bli våt.

Følg med underveis
Barn tåler mindre kulde enn voksne, men blir også fort varme når de er i aktivitet. De er heller ikke alltid like flinke til å si fra om de fryser, er for varme eller våte på beina. Det er derfor viktig å følge med underveis, og ikke ta utgangspunkt i hvordan du selv har det – men kjenne på barnet. Også større barn trenger en oppfølging når det gjelder av- og påkledning underveis på turen.

Varmt undertøy på kalde dager
Ull varmer selv om det er vått. Det er derfor viktig at det brukes innerst mot kroppen (eks. tynn ulltrøye, tynne ullsokker). I dag lages det undertøy i tynn ull som ikke klør og som kan vaskes i maskin. Det er lurt å bruke stillongs (dvs. strømpebukse uten fot) når barnet skal på tur. Da slipper dere strømpebukseskift når det bare er sokkene som er våte.

Gensere
En ekstra fleece- eller ullgenser i sekken er nødvendig dersom dere skal bli sittende stille lenge. For øvrig er det mest fornuftig å kle seg i flere tynne plagg i stedet for i ett tykt. Luft mellom kleslagene gir bedre varme, og det er mye lettere å regulere kroppstemperaturen ved å kunne ta av/på seg et plagg.

Yttertøy
Vindtette plagg bør alltid med på tur, gjerne med hette. Dette gjelder både sommer og vinter. Små barn kan gjerne bruke parkdresser og kjeledresser. Men vinterens bobledresser kan være varme og uhåndterlige som skiantrekk. Vindtette klær som anorakk og bukse er bedre egnet. Så får barnet heller regulere varmen med antall gensere under anorakken. Sokke- og votteskift er lurt å ha med når dere skal være lenge ute i våt snø. Klærne bør være godt impregnert.

Pakk lett i sekk
Barn synes det er stas å bære sin egen sekk. Men regn likevel med at det ikke er like stas hele turen gjennom! Sekken bør derfor være så lett som mulig, gjerne bare saft og matpakke. Er barnet under 8 år bør den veie maks 1/10 av barnets vekt. Sokke og votteskift bør ligge i en plastpose i sekken slik at det holder seg tørt. Også barn fortjener en god sekk med skikkelige reimer og seler.

Vindsekk
Skal man ut i kaldt og blåsende vær, er det trygt og godt å ha med en vindsekk – i tillegg til varm drikke. Vindsekken kan brukes som levegg og som nødly.

Solbriller og solkrem
Solbriller med filter mot UV-stråling er viktig, også for barn. Fest dem til en snor, slik at de ikke forsvinner så lett. Og selvsagt må solkrem med høy faktor med på tur, både sommer og vinter. Også i gråvær på fjellet er det viktig å smøre inn neser og kinn! Er det ekstra kaldt kan kuldekrem forhindre isroser (forfrysning) i kalde barnekinn.

Reparasjonsutstyr
Ting går gjerne i stykker eller løsner når det passer som dårligst. Putt derfor litt ståltråd, lynlim, ekstra reimer, tau, sportsteip, sikkerhetsnåler osv. i sekken. Kniv må alltid med på tur og om vinteren gjerne en (stjerne)skrutrekker for løse bindinger.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: