FamilieTil alle mødre: Ta en pause!

Til alle mødre: Ta en pause!

Det er lov til å ta en pause – uten dårlig samvittighet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Nanna Baldersheim 49123
En utslitt mamma sender ubevisst ut avvisende signaler både til partneren og barna. Det kan bli oppfattet som sårende og gjøre mer skade enn om mor får lov til å ta en kort pause fra familielivet i ny og ne. Men hvordan får du til det i hverdagen?

Alle kvinneblader og magasiner er fulle av dem: Råd om hvordan mor skal realisere seg selv. Tipsene florerer om venninnetur til Barcelona, spahotell på høyfjellet, bake kaker og blogge om det – listen over ting vi skal gjøre for å slappe av kan være avskrekkende lang og tung å ta fatt på. Og ikke alle rådene er like verdifulle i hverdagen for en gjennomsnittsfamilie på et gjennomsnittsbudsjett.

Dessuten kommer ofte den velkjente dårlige samvittigheten i veien for behovet for litt tid uten barnet. Veien til et mindre stressfylt liv starter med andre ord med å fjerne den dårlige samvittigheten.

1. Ikke ha dårlig samvittighet for å ta en pause

– Når mor er helt utslitt, er hun verken en god mor eller en god partner. Da er det bedre for barnet og pappaen å være uten henne og kanskje savne henne litt, enn at hun skal være kronisk utmattet, forklarer barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

– Det er nemlig slik at slitne mennesker sender ut signaler som minner veldig om dem vi sender ut når vi vil avvise noen. Vi tar lite initiativ, svarer med enstavelsesord, vi unngår blikkontakt. Smilet når ikke opp til øynene og kroppsspråket er tungt. Når partneren foreslår å finne på noe, svarer vi bare halvveis og virker lite interessert. Responsen er treig, og vi har ikke overskuddet som trengs for å leke med barnet og gi det følelsen av at vi setter pris på å være sammen med det, forklarer psykologen.

Gerhardsen understreker at hun ikke anbefaler foreldre med barn under 1,5 år å reise bort for en helg for å pleie forholdet eller å realisere seg selv, fordi så små barn ikke takler et såpass langt fravær, men at hun snakker om at partnerne unner hverandre små pauser i hverdagen, som for eksempel at mor får tid til å dra på trening eller en kafétur. Du trenger ikke dra så langt, eller være sosial for å kose deg. Hvis far tar med ungene ut for å leke etter middag kan du ta et varmt bad i fred og ro.

Psykologen anbefaler også å gi barna oppgaver i hjemmet for å avlaste deg.

– Det krever noe innsats å lære dem opp og få de til å godta å utføre oppgavene uten protester, så mange foreldre føler det er mindre bry å ta det selv. Det er å gjøre seg og faktisk ungene en stor bjørnetjeneste. Du får mangedobbelt igjen for å lære de opp, og unger trives faktisk svært godt med å føle seg nyttige.

2. Hva er dine behov?

Når den dårlige samvittigheten er døyvet og du har innsett at både partner og barn har det bedre med en mor som ikke er utslitt, er neste skritt å finne ut av hva dine behov er. Hva er det som lader dine batterier? Det nytter lite å smøre seg inn med kremer og oljer bare fordi det står i et dameblad, mens du egentlig bare synes det er klissete og dumt.

Samlivsterapeut Kjersti Eide Torstrup forteller at det er viktig – spesielt for kvinner – å øve på å være tydelig på egne behov.

– Kvinner kan ha en tendens til å klage uten å komme med forslag til løsninger. Det er viktig at man er tydelig på hva man trenger overfor partneren.

Det kan hende at ditt største ønske er kunne gå ut med venninner på kino, mens partneren din lengter etter å finne fram de gamle dataspillene og bare få lov til å sitte alene foran pc’en et par timer og være alene i sin egen verden. Da nytter det lite om du sjenerøst tilbyr ham å gå ut en tur på byen med kompiser. På samme måte kan ikke partneren din tilby deg det du ønsker deg mest hvis han ikke vet hva det er.

Er du så sliten at du ikke klarer å komme på noe du har lyst til, så sett deg ned og tenk over hva som du pleide å kose deg med før. Antagelig vil noe av det likevel føles godt å gjøre hvis du bare gir det en sjanse.

Tips:

Hvis dere har en oversiktlig familiekalender på kjøleskapet eller et annet tilgjengelig sted, kan alle se når mor har plottet inn egentid. Lær familien din å respektere denne tiden.

Mamma – våg å være deg selv! Lytt til podcast med Helsesista: 

3. P&P: Planlegging og prioritering

Når du har funnet ut hva det er du trenger aller mest, enten det er å få lese en bok i fred eller å dra på byen en gang i ny og ne, og formulert ønsket ditt overfor partner og barn, er det på tide å plotte tiden du trenger for ønskeaktiviteten din inn i kalenderen.

– Planlegging er kjempeviktig. Ta for deg kalenderen uke for uke. Sett av tid og lag avtaler med deg selv om du vil være alene eller med en venninne for å gå en tur, råder samlivsterapeuten.

– Prioritering er minst like viktig. En tar noen valg i løpet av en dag, og det er mye man kan velge bort. Vil du se på tv eller lese bok, eller vil du fjerne støv i alle kroker? Vær bevisst valgene du tar, sier Torstrup.

Samlivsterapeuten føyer til at ikke alle familier er like, og at ikke alle rådene hun gir vil kune fungere for alle.

– Ikke alle som leser dette vil kjenne seg igjen. Familielivet går i faser. Dessuten består flere familier av mine, dine og våre barn. Utfordringene er mange, og vi har mange fortellinger om livet!

Slik får du tid til å ta deg noen pauser i hverdagen:

Sett barna i arbeid! 
Ikke undervurder hva barna dine kan gjøre for å lette børen din i hjemmet. Dekke bord, sette på poteter, rydde av bordet, rydde rommet, bære ut søppelet, støvsuge gulvene, lage matpakke, passe minstemann, gå tur med hunden – alt etter alder kan det være stor hjelp i litt lett barnearbeid!

Sett partneren i arbeid!
Det er faktisk ikke nødvendigvis slik at ting blir gjort best om man gjør det selv. Bytt ut kontrollbehovet med tillit til at andre mennesker også klarer ting.

Ikke si ja til ting du egentlig ikke har lyst til
Det er trøst i å ikke være uunnværlig: Det betyr at du kan si nei med god samvittighet og ha mer tid til deg selv. De andre klarer seg nok!

Godt nok
Perfeksjonister bruker mye ekstra tid på kontroll. Om det sliter på deg, øv deg på mantraet ”dette er godt nok!”

Prioriter:
Varm middag hver kveld eller egne og barnas aktiviteter? Rent hus eller lese bok?

Planlegg:
Bestem deg for at du skal sette av tid til deg selv, klarer det med familien, og gjennomfør!

Gjør avtaler
Avtal gjerne faste treningsdager (eller kafédager!) og sørg for at resten av familien vet at disse tidene er hellige.

Hotellovernatting
Hvis budsjettet holder, er det mye påfyll i å sjekke inn på hotell en gang i halvåret eller etter behov. Bare én eneste natt gir mye overskudd. Be om å få et rolig rom med tidlig innsjekk og sen utsjekk, hyggelig utsikt og gjerne et badekar. Be eventuelt om å få låne leiligheten til en venninne som skal på ferie, slik at du får litt gratis alenetid.

Vær raus
La partneren din få litt tid for seg selv også!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: